HCL.HR

Microsoft ulaže milijarde dolara u tvorce AI sustava ChatGPT

Zoran Žalac 23.01.2023.   •   6 komentara   •   Industrija videoigara


Iz Microsofta su najavili treću rundu ulaganja u razvoj umjetne inteligencije kroz partnerstvo s tvrtkom OpenAI, zaslužnom za popularni ChatGPT.

Nakon što su se prošlog tjedna riješili deset tisuća zaposlenika, iz Microsofta su danas najavili novu rundu ulaganja u razvoj umjetne inteligencije. Nije javno otkriveno koliko iznosi to ulaganje, ali iz Microsofta navode da se radi o više milijardi američkih dolara, a prethodne glasine spominjale su investiciju od 10 milijardi dolara.

Ulaganje je zapravo treća faza dugoročnog partnerstva između Microsofta i tvrtke OpenAI. Microsoft dotičnoj tvrtki ustupa svoju Azure i cloud infrastrukturu servera za različite AI aplikacije, istraživanja i sl., od kojih bi u skorijoj budućnosti mogao imati primjenjive koristi.

Kakve točno – tek treba vidjeti, no nedavno su iz Microsofta poručili da će umjetna inteligencija biti esencijalna za rad u operativnom sustavu Windows. Također je najavljena integracija popularnog AI sustava ChatGPT u Microsoftovu tražilicu Bing. Prošle se godine također spominjala i integracija AI sustava Dall-E 2 za generiranje slika, također u Bing. Oba AI sustava pripadaju upravo tvrtki OpenAI.

Komentari (6)

  • vragec25cro

    23.01.2023 - 18:33

    Koji ste vi clickbaiteri 🙂 Na fejsu pise kao bice bolji ai u igrama,a tu u clanku sve vezano uz windows i pretrazivac.Btw 10 000 nije puno kolko zvuči,samo 5% zaposlenika od Microsofta.

  • soypi

    23.01.2023 - 19:13

    Pa nije ni malo 10 000 ljudi, al isto tako treba napomenuti da su zaposlili 50 000 ljudi samo u vrijeme pandemije, to se nekako uvijek izostavi u kritici pa se raspravlja kako su grozne ove velike kompanije. Iako, ovo što radi Microsoft i ostale kompanije sa neukusnim kupovinama mi ide na živce. Baš u američkom kaubojskom stilu, upadnu i sve pokupuju, kad su nesposobni sami razviti bilo šta. Još je tužniji sistem koji to sve dopušta.

    • Demon90

      @soypi, 24.01.2023 - 01:57

      Otprilike si u pravu. Amerikom vladaju korporacije

    • DjokaBA

      @Demon90, 24.01.2023 - 09:01

      Svetom vladaju korporacije. Buducnost pripada korporacijama.

  • Ranzo

    23.01.2023 - 20:33

    Dolazi skynet.

  • DjokaBA

    24.01.2023 - 09:02

    Ako implementiraju kako valja, moze se desiti da uskoro ne “guglamo” nego “bingujemo”. Ova tehnologija stvarno obecava.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?