HCL.HR

Microsoftova usluga za streaming igara možda se zove Arcadia

Zoran Žalac 17.12.2014.   •   3 komentara   •   Tehnologija


Dok brojne druge tvrtke, uključujući i Sony, već imaju usluge streaminga igara na zahtjev, u Microsoftu još nisu spremni prezentirati vlastito rješenje, iako bi po svemu sudeći uskoro mogli biti.

Dolaskom aktualne generacije konzola sve se glasnije počelo šuškati o uslugama streamanja igara, kakvu je godinama ranije ponudila tvrtka OnLive, a kakvu je Sony ugrabio od bivšeg Gaikaija te ju predstavio pod nazivom PlayStation Now. I dok je spomenuti Sony već u fazi beta testiranja iste usluge još od ljetos, u Microsoftu su ostali na šuškanjima. Interno je prošle godine prikazan tzv. „Rio“ koji je između ostaloga omogućio igranje Haloa 4 na Windows Phone uređaju, no to je bilo sve što smo o tome čuli.

Ipak, razvoj Microsoftove usluge za streaming igara (i drugog sadržaja) ide dalje, kako doznaje portal Zdnet – i to pod radnim nazivom „Arcadia“. Inače, Arcadia je naziv jedne od kolonija u Halo univerzumu, a Microsoft se u zadnje vrijeme ne stidi preuzeti takve nazive za svoje proizvode – ove godine s Windows Phone 8.1 lansirali su glasovnog asistenta Cortanu, koja bi mogla biti i sastavni dio Windowsa 10.

Iako je ponovno jako malo toga poznato, vjeruje se kako Arcadia ne bi bila samo usluga s niskom latencijom pogodnom za streamanje igara u realnom vremenu, već i usluga kojom bi primjerice Windows uređaji mogli pokretati Android aplikacije. Zvuči čudno, ali otkako je na čelo Microsofta zasjeo Satya Nadella, polako se događaju donedavno nezamislive stvari poput pojavljivanja Office alata na drugim platformama te suradnje s izravnom konkurencijom iz Dropboxa. U tom pogledu, kod potencijalne Arcadije ništa nije isključeno.

Komentari (3)

  • HighCroGaming

    17.12.2014 - 14:44

    ali zato xbox ima jednu zanimljivu uslugu family share u principu to ovako ide kada vi na primjer kupite gta 5 digitalno i family share-at s npr. Antom on moze koristit vas library i tako imat gta 5 besplatno zauvijek i mozete svako 4 mjeseca dodat jos jednog prijatelja u taj program

    • Wingmaker

      @HighCroGaming, 17.12.2014 - 16:03

      Taj family share je izgleda odličan. No zanima me dali to vrijedi samo za jednu igru ili recimo kupim 5 igara pa ih podijelim s prijateljem ili članom obitelji ?

    • HighCroGaming

      @HighCroGaming, 17.12.2014 - 16:46

      to ti vrijedi za sve igre koje si kupia digitalno on (prijatelj) ce ih sve imati u svojoj "knjižnici" ( to se na xbox one zove my games and apps) ti ces imati njegove igre i on tvoje za instalirat i igrat

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?