HCL.HR

Mikrotransakcije u mobilnim igrama korištene su za pranje novca

Pero Mlinar 22.07.2018.   •   8 komentara


Njemačka tvrtka za cyber sigurnost analizom baza podataka utvrdila je da su kriminalci koristili mikrotransakcije u mobilnim igrama kako bi oprali velike količine ukradenog novca.

Čak ni Black Mirror ne bi mogao zamisliti viziju tehnologije toliko crnu kao što je ova koja se vjerojatno upravo događa pred našim nosovima. Ako je vjerovati njemačkoj tvrtki Kromtech za cyber sigurnost, naizgled dobroćudne mobilne igre kao što su Clash of Clans ili Clash Royale korištene su na dnevnoj bazi za pranje velikih količina novca.

Mogućnost kupovanja mikrotransakcija ugrađenu u te igre online kriminalci koristili su kako bi sakrili trag iza ukradenih kreditnih kartica. Umjesto da pokušaju izravno skinuti novac s tih kartica, kriminalci bi ga najprije uložili u igru i razmijenili za velike količine in-game novca. Te bi račune zatim prodali drugim igračima i do svojeg novca došli na zaobilazan način.

Do tog saznanja Kromtech je došao analizom baza podataka dobivenih korištenjem popularnog programa MondoDb. Sigurnosni propusti u kodu te aplikacije omogućili su hakerima da pristupe tisućama takvih baza podataka i da ukradene podatke kompiliraju u nove baze. Jedna od baza dobivenih na taj način eksplicitno se je referirala upravo na igru Clash of Clans.

Korištenje ukradenih podataka za kupnju in-game valuta najsigurniji je način na koji kriminalci mogu pristupiti ukradenom novcu. To je oblik transakcija koji banke najslabije reguliraju, a servisi za prodaju računa (G2G, iGameSupply) rijetko kad provjeravaju jesu li računi koji se prodaju ukradeni ili nisu.

Komentari (8)

  • blacklist0907

    22.07.2018 - 12:50

    Hvala na savjetu… Hahaha

  • funky0308

    22.07.2018 - 12:52

    Jos jedan dokaz koliko je zapravo kriminal napredan i koliko su ekipe tehnoloski potkovane (i znanjem i tehnologijom). Od razgovora i dogovaranja teroristickih napada u igrama, cak sam cuo da su koristili neke igre u kojima nisu razgovarali putem nekog voice chata nego pisali po zidovima unutar same igre i tako prenosili informacije sto je gotovo nemoguce za otkriti. Ovo je nevjerojatno inovativna ideja, a ocito treba nesto i znanja jer kao sto i Pero kaze, koristili su propuste u samom kodu igre i kupovali “na veliko”. Zanimljivo 😀

  • Sentiel FH-016

    22.07.2018 - 14:34

    Kakvo pranje bkt?

  • vragec25cro

    22.07.2018 - 14:53

    Niti lipe nisam potrošio na mobilne igre,a niti ne mislim 🙂

  • CimTvRafo

    22.07.2018 - 16:40

    !==% legitimnivo

  • MaliMicek

    22.07.2018 - 18:26

    Otkrili toplu vodu.

  • HCM2A

    23.07.2018 - 02:22

    danas kriminalci…sutra postaju uzorni građani priko politike…tako da je to sve relativno…za neke kriminalac…za neke terorist…za neke robin hood…za neke freedom fighter…sve je to relativno…vise se para zamraci legalnim putem…tako da…sve je sranje osim pisanja

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?