HCL.HR

Na današnji dan prije 132 godine osnovana je tvrtka Nintendo

Zoran Žalac 23.09.2021.   •   49 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 132 godine, u Kyotu, Japanu, osnovana je malena tvrtka Nintendo koja je prodavala hanafuda karte.

Najvrjednije tvrtke današnjice uglavnom su osnovane u 20. i 21. stoljeću. U industriji videoigara starijih ni nema jer ni videoigara nije bilo do druge polovice 20. stoljeća. Ipak, jedna od danas najutjecajnijih tvrtki u svijetu videoigara zapravo potiče iz davne 1889. godine, odnosno s kraja 19. stoljeća. Riječ je o tvrtki Nintendo, koja je osnovana upravo na današnji dan prije 132 godine.

Tvrtku je osnovao Fusajiro Yamauchi u Kyotu, Japanu, te se isprva zvala Yamauchi Nintendo. Naravno, Nintendo isprva nije prodavao videoigre, ali je poslovao u bliskom segmentu – prodavali su karte za igranje zvane Hanafuda. Karte su izrađivali ručno te su one vrlo brzo postale popularne u Japanu, a u Nintendu su proširili ponudu izrađujući i druge vrste kartaških igara pored Hanafude. Usput rečeno, digitalna Hanafuda danas se može zaigrati na Switchu u igri 51 Worldwide Games.

1949. godine predsjednik tvrtke postao je Yamauchijev unuk Hiroshi. Četiri godine kasnije Nintendo je postao prva firma u Japanu koja je počela proizvoditi igraće karte od plastike. 1959. godine tvrtka je postigla dogovor s tvrtkom Disney oko korištenja Disneyjevih likova na kartama. Taj im je potez bio iznimno uspješan.

Nintendo je bio prva firma u Japanu koja je počela proizvodila igraće karte od plastike.

1963. godine tvrtka je iz Nintendo Playing Card Co. bila preimenovana u skraćenu verziju koju poznajemo i dan danas – Nintendo. U to vrijeme odlučili su proširiti svoje poslovanje tako da nisu samo proizvodili karte za igranje nego su se bavili… svime. U razdoblju do 1968. imali su taxi kompaniju i proizvodili su instant rižu, između ostalog. Ništa od navedenog nije im polučilo uspjeh, a japansko se tržište do tada već zasitilo igraćih karata.

Nintendo se od 1966. godine okrenuo proizvodnji elektroničkih igračaka koje su tada bile novost na tržištu. Dizajnirao ih je Gunpei Yokoi. Igračke su im bile raznorazne, od seta za testiranje ljubavi do bubnjeva koji se mogu programirati. Najzapaženiji su im pak bili solarni pištolji – znate one plastične koji ispuštaju zvukove. Proizvodnjom takvih igračaka Nintendo je došao do poslovne prilike izrade dodataka za prvu kućnu konzolu ikad napravljenu – Magnavox Odyssey. Dodatak je bio upravo plastični pištolj. I 1974. Nintendo je ušao u industriju videoigara tako što su dobili ekskluzivna prava da u Japanu lansiraju američku konzolu Magnavox Odyssey.

Nintendo se od 1966. okrenuo proizvodnji elektroničkih igračaka koje su tada bile novost na tržištu.

Nintendo je tijekom sedamdesetih bio iznimno produktivan te su u suradnji s tvrtkom Mitubishi 1977. napravili konzole Color TV Game 6 i 15, a paralelno s time krenuli su razvijati i videoigre. Prva igra bila im je EVR Race, igra o utrkama konja. Bio je to dosta primitivan oblik igre koji je koristio videovrpcu, a kontrolirao se pomoću niza mehaničkih dijelova. U tome je bio problem jer se igra kvarila dosta brzo i često.

No, Nintendo je najviše napredovao u osamdesetima kad im se pridružio Shigeru Miyamoto, kreativac koji je i dan danas vodeća sila tvrtke. Miyamoto je dizajnirao Donkey Konga koji je brzo postao vrlo popularna igra. Nakon toga je 1983. napravio prvi Mario Bros. s likovima Marija i Luigija, vodoinstalaterima koji se kreću kanalizacijom New Yorka.

Nintendo je najviše napredovao u 80-ima kad im se pridružio Shigeru Miyamoto, kreativac koji je i dan danas vodeća sila tvrtke.

Spomenute je igre Nintendo lansirao za arkadne uređaje koji su se bazirali na žetonima, tj. novčićima i moglo ih se koristiti u javnim prostorima – kafićima i sl. No, paralelno s time Nintendo je predvođen Gunpeijem Yokoijem samostalno radio na prijenosnoj konzoli koju su zvali Game & Watch. To jest, tih je konzola bilo više jer je svaka imala različitu igru . Uređaji su im bili iznimno popularni te su se prodali u više od 43 milijuna primjeraka diljem svijeta.

No, Game & Watch konzole imale su ograničenje – mogli su igrati jednu igru, na malom LCD ekranu. Nintendo je stoga radio na kućnoj konzoli baziranoj na izmjenjivim kasetama. Ta konzola u Japanu im se zvala Famicom i lansirali su ju u sedmom mjesecu 1983. godine Konzola je bila iznimno popularna te ju je kupilo oko pola milijuna ljudi u svega dva mjeseca. No, ispostavilo se da je imala grešku na čipu pa je Nintendo morao povući sve modele iz prodaje.

U SAD-u se u isto vrijeme dogodio veliki krah tržišta videoigara. Mnoge su američke tvrtke zbog toga bankrotirale, a to je Nintendu otvorilo priliku da uđe na novo tržište bez konkurencije. 1985. svoj su Famicom odlučili lansirati u SAD-u pod imenom Nintendo Entertainment System i taj im je potez bio presudan. Konzola je zabilježila ogroman uspjeh zbog Nintendovih igara i upravo su tada nastali klasici poput Super Mario Bros., The Legend of Zelda i Metroida.

Ostalo je povijest, što bi se reklo, jer je Nintendo nakon toga pronašao svoj segment poslovanja i više se nije vraćao idejama o proizvodnji instant riže. 1989. su lansirali prijenosnu konzolu Game Boy i od tada dominiraju tržištem prijenosnih konzola gdje su i dan danas bez konkurencije. Što se kućnih konzola tiče, imali su uspjeha sa Super NES-om, nešto manje s Nintendom 64, a onda su ponovno osvojili tržište jedinstvenom Wii konzolom. Promašaj im se dogodio u eri Wii U konzole, ali su se vratili uz Nintendo Switch koji je trenutno najbrže prodavana konzola na tržištu.

Danas je Nintendo najbogatija tvrtka u Japanu. Njihov utjecaj na industriju videoigara je enorman, od samog procesa dizajniranja igara do stvaranja brenda. Nintendove igre pripadaju najstarijim živućim serijalima današnjice, a igrači im se iznimno vesele i nakon više od tri desetljeća postojanja. Štoviše, Nintendove franšize danas uspješno privlače nove generacije igrača, a za takve tvrtka priprema čitav niz proizvoda i iskustava, od suradnje s tvrtkom LEGO na Super Mario setovima kockica do izgradnje zabavnog parka Super Nintendo World koji će se otvoriti 2022. godine.

Nintendo je svojim stvaralaštvom također ostavio snažan trag na popularnu kulturu te sami identitet Japana. U ljeto 2016. godine na zatvaranju Olimpijskih igara u Riu tadašnji japanski premijer Shinzo Abe pojavio se pred milijunima gledatelja noseći kapu Super Marija. Bio je to povijesni trenutak za Nintendo, samo je šteta što ga nije dočekao Hiroshi Yamauchi, Nintendov predsjednik od 1949. do 2002., koji je umro 2013.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Označeno sa: ,

Komentari (49)

  • movie

    23.09.2020 - 15:03

    Respect!

  • mili1985

    23.09.2020 - 15:06

    Bome šarolika povijest. Sretan rođendan!

  • personauser

    23.09.2020 - 15:10

    Zivio Nintendo i njihove igre. Da nije bilo Nintenda danas nebi imali odlicne handheld konzole jer je Nintendo kralj handheld konzola koji ce ga tesko netko skinuti sa trona

    • Lazy

      @personauser, 24.09.2020 - 10:39

      😂😂😂

  • LetMeBeFrank

    23.09.2020 - 15:10

    Trickster opet prvi u komentarima i na clanku o Nintendu uspije spomenut Microsoft…Pa di se gasis covjece? Kad sam prvi put pricao s tobom mislim si “tip je chill” kad ono doceka me ovakvo razocaranje par mjeseci kasnije.

    • Zoran Zabac

      @LetMeBeFrank, 23.09.2020 - 15:18

      samo nahlašava veličinu nintenda, to što je u tom događaju microsoft pokazao koliko je 👎 nije on kriv

    • LetMeBeFrank

      @Zoran Zabac, 23.09.2020 - 15:33

      Naravno, naravno. I kad kisa padne, Microsoft je kriv. To je jednostavno cinjenicno stanje stvari, a ne uopce vase opsesivne perverzije komadima plastike i uvjeravanjem nekoga kako je on glup jer je dao novce za jednu plastiku, a ne za drugu. Dajte si nadite zivot vise, kupite sto hocete i sto vas briga sta ce drugi sa svojim parama. Svako ima svoj ukus, a i ova razina kompleksa je vec postala tuzna.

    • Duanador

      @Zoran Zabac, 23.09.2020 - 18:29

      Zasto bi Microsoft bio los ako je ponudio svoju cijenu u pokusaju kupnje necega. Microsoft ponudio, Nintendo odbio i gotovo. Takve stvari se desvaju redovno u svijetu. To su poslovni strateski potezi koi nekada zavrsavaju dobro nekada ne.

  • Zoran Zabac

    23.09.2020 - 15:16

    Nintendo, i ofc PS koji je na neki način od nintenda i potekao🕹️🎮🏆🕹️🎮🏆, a ove umjetne most powerful and highest clock ever konzole bez svojih igara 👎👎👎👎👎

    • playbox124

      @Zoran Zabac, 23.09.2020 - 16:49

      X1111 ceka bus za doma pa ce vas supportat
      Jos samo rucak da pojede

  • Wolfman

    23.09.2020 - 15:17

    Možda će neke iznenaditi onaj podataka o “najbogatijoj tvrtci u Japanu”. Mjerilo je u ovom slučaju količina gotovine koju imaju na raspolaganju minus sve tekuće obveze, dugovi i slično. Zato recimo Sony nije ispred Nintenda, iako oni imaju preko 30 milijardi dolara gotovine na raspolaganju.

    • Dick Johnson

      @Wolfman, 23.09.2020 - 20:22

      Ja nisma gledo al nemrem vjerovat naprosto da su ispred npr Mitsubishija kaj radi brodove, avione, tesku indusriju, bave se financijama i bankarstvom i svime mogucim valjda.

    • Dick Johnson

      @Dick Johnson, 23.09.2020 - 20:23

      Il faking Toyote #2 proizvodaca u cjelom svjetu.

    • Wolfman

      @Dick Johnson, 23.09.2020 - 20:52

      Te kompanije očito imaju puno više dugova od Nintenda.

    • pleto

      @Dick Johnson, 24.09.2020 - 07:53

      Baš sam provjerio, Toyota 173B$, Nintendo 50B$ po Forbesu. E sad kako oni to računaju nemam pojma.

    • pleto

      @personauser, 24.09.2020 - 09:08

      Da to je po čistoj zaradi u cash-u a ne po cjelokupnom bogastvu, piše ti čak u tom članku da sony ima veće bogastvo ali nije više zaradio te godine. Al to mi je bezvze, pa otkad se to tako gleda. Evo kolko je zaradila toyota koja je na broju 11 najvrijednijih kompanija na svijetu.

    • personauser

      @pleto, 24.09.2020 - 09:19

      Nintendo je najbogatija japanska kompanija u 2020.

    • pleto

      @Dick Johnson, 24.09.2020 - 07:49

      da, ni ja to ne mogu vjerovat, pa kolko konzola treba prodat da bi zaradio para kao da prodaš brod ili auto. Zar nema nekih velikih tvrtki u farmaceutskoj insdustriji, brodogradnji(jer su otočna država), građevinarske tvrtke…

    • Wolfman

      @pleto, 24.09.2020 - 09:09

      Kao što sam napisao gore, radi se samo o količini gotovine koju imaju na raspolaganju. Ove ostale kompanije koje spominjete očito nemaju nagomilanu toliku količinu gotovine i svoja sredstva imaju u manje likvidnom obliku. Naravno, pitanje je sad hoćeš li proglasiti bogatijim nekoga tko ima $1m u čarapi ili nekoga tko ima $100k u čarapi i još 2-3 objekta u vrijednosti od $500k svaki 😀

  • XLBanana

    23.09.2020 - 15:39

    Poštovanje. Nintendo je uradio mnogo za gaming industriju. Setite se samo Maria 64 i jao znamo da Wolfman obožava 🙂

    • personauser

      @XLBanana, 23.09.2020 - 16:43

      Pogledaj obavezno High Score na Netflixu ako nisi jer je jedan dio posvecen bas Nintendu i njihovim igrama

    • XLBanana

      @personauser, 24.09.2020 - 10:12

      Hvala.

  • Masterchief

    23.09.2020 - 16:07

    Ah da, zaboravio sam da je Microsoft jedina kompanija koju je briga samo za novac, Sony, Nintendo, Dormeo itd. rade sve to za nas ljude, a ne za profit, zato su povećali cijenu igara u EU za kojh 20 eura. Stvarno je čudno to da sve megakorperacije samo zanima profit. Naravno, osim Sonya, oni su svetinja

    • SanKa

      @Masterchief, 23.09.2020 - 16:25

      dormeo lol .šta su ti oni skrivili ?

    • playbox124

      @Masterchief, 23.09.2020 - 16:44

      Ovaj dormeo je zacinio pricu 😂 prejako

    • Perfect Sense

      @Masterchief, 24.09.2020 - 01:15

      Dormeo je heroj, a ne zlocinac

  • playbox124

    23.09.2020 - 16:43

    Hahahahah

  • Duanador

    23.09.2020 - 18:31

    Fuck Microsoft a siguran sam da i sam bar na jednom uredjaju koristis Windows. A cak i da ne, u kolekciji imas Xbox 360.

  • Jere Zaja

    23.09.2020 - 19:31

    To je sve cool ali jesi li ikad zamislia da zacepis svoja jebena usta? 🙂

  • Ducktective

    23.09.2020 - 20:26

    Ili sam ostario ili mi nikad mi igre nisu bile zanimljivije i bolje nego na NES,SNES,Genesis…oduvijek sam imao prilično jak hardware (relativno) i dvije nekad i tri konzole (generacije u kojoj su izašle) ali nikad apsolutno nisam uživao u igrama kao na old time konzolama. Danas me ni novi hardware ni nove igre ne vesele toliko…čak sam se udaljio od gaminga i okrenuo planinarenju i biciklizmu, a tako bih volio nazad…

    • Duanador

      @Ducktective, 23.09.2020 - 20:56

      Okrenuo si se prema boljim stvarima. Negledaj nazad. Mozda bi svi trebali okrenuti se takim stvarima a gaming ostavit samo na par sati tjedno.

    • Darac83

      @Ducktective, 23.09.2020 - 23:37

      Ostario si. 😉

    • Lazy

      @Ducktective, 24.09.2020 - 10:46

      Ma nisi ostario, ja aktivno planinarim i bajk vozim a bogami i igram, oko 15ak sati tjedno, nekad i vise ak izgorim za necim. Ugl #svemoškadoš😁 i da igre su tad na old school konzolama bile mmm mmm mmm…

    • moordrak

      @Ducktective, 24.09.2020 - 11:52

      Došao si na lvl 3 prijatelju… uživaj! Život je kratak…

  • Zekinjo

    23.09.2020 - 20:33

    Jednom sam imao Sony 4. Prodao ga za 2 tjedna i kupio Switch. Danas, nakon skoro 3 godine, imam oko 40-tak igara, hori joycone, 2 pro kontrolora, brdo stvari i mogu vam reći da ne razmišljam još o prodaji, iako bi volio igrat i GOW i tako neke naslove na Sony-u. Lp

  • chocobo_047

    24.09.2020 - 09:43

    Mislim da svi developeri igara jako puno duguju upravo Nintendu👍. Bez obzira odakle su i tko su.

  • Lazy

    24.09.2020 - 10:46

    Impresivno jbte, fala Nintendo i zivio!!!

  • Klaudio89

    24.09.2020 - 12:55

    Nintendo je spasio gaming od njezinog izumiranja i pokrenuo sve ono što danas kvaliteta u gamingu poznaje,jedino što neki njihovi proizvodi znaju poskupiti,primjer toga su njihove prve 2 slavne konzole koje još uvijek ne žele da njima spuštat cijenu u Classic mini verzijama i to me užasno živcira,ali Nintendo kao slavna tvrtka po tom pitanju,respect za sve što su u tome postigli

    • Emperor Ghaleon

      @Klaudio89, 24.09.2020 - 14:14

      Ja hoću kupiti Wii U da odigram onaj prokleti Xenoblade X (kupio sam igru odmah po izlasku i još ju nisam otpakirao lol), ali cijena mu je još uvijek paprena. Bojim se da će za koju godinu biti još i skuplji.

    • personauser

      @Emperor Ghaleon, 25.09.2020 - 21:47

      Mozes odigrati putem emulatora za Wii U Cemu

  • moordrak

    24.09.2020 - 15:05

    Nintendo će za mene uvijek biti podsjetnik na jedno prekrasno razdoblje života, a njihove igre ću pamtiti (vjerojatno i igrati) dok sam živ. Sretan rođendan N!

  • crolink07

    23.09.2021 - 11:21

    Na početku je bio Nintendo a onda se pridružio i Sony i taj dvojac je sve što mi je trebalo posljednjih 30 godina a mislim i idućih 30 ako u međuvremenu ne posenilim i slučajno kupim XBox ili zaigram nešto na PC-u.

    • crolink07

      @crolink07, 23.09.2021 - 11:26

      I još nešto. Naravno da ću kupiti Switch Oled a jučer mi je napokon stigao i PS 5.😍🥰

    • mili1985

      @crolink07, 23.09.2021 - 13:06

      Ista situacija, samo je Sega bila u početku. Jedno vrijeme sam se prebacio na masta rasu, ali nije išlo. Console peasant foreva!

  • RickBarry

    23.09.2021 - 12:41

    Zadnjih 15 godina totalno nebitna kompanija u gaming svijetu.

    • Sarge

      @RickBarry, 28.09.2021 - 19:18

      Pokaži nam gdje te točno buba?

  • PrydaCro

    23.09.2021 - 15:25

    ❤️Nintendo❤️

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?