HCL.HR

Najavljen je Meta Quest 3, koštat će manje od PlayStation VR2

Zoran Žalac 01.06.2023.   •   23 komentara   •   Tehnologija


Ove jeseni stiže novi model najpopularnijeg VR uređaja na tržištu – Meta Quest 3. Tanji je 40% od svog prethodnika, a cijenom će biti jeftiniji od PlayStation VR 2.

Tehnološki se krugovi polako odmiču od ideje metaverzuma, no Mark Zuckerberg i njegova firma Meta još uvijek vjeruju u taj koncept. Ili barem u koncept uspješnog VR/AR uređaja. Stoga ove jeseni planiraju lansirati novi Meta Quest 3, nasljednika nekadašnjeg Oculus Quest 2 headseta.

Meta Quest 3 koštat će 499,99 američkih dolara u osnovnom modelu od 128 GB. Ponovno će to biti samostalni uređaj s dva kontrolera u paketu, bez ikakvih žica. Novost će biti ta što je Quest 3 tanji 40% u odnosu na prethodnika.

Spominje se da će Quest 3 imati ekrane više rezolucije, no toj tvrdnji nisu priložene konkretne brojke. Fizičke su promjene primjetne na samim kontrolerima koji više neće imati obruč, ali će i dalje moći pratiti kretnje prstiju. Uvode se TruTouch haptičke vibracije, a sami su kontroleri dizajnirani kako bi imali bolju ergonomiju u korištenju.

Što se tiče postojeće postave Quest uređaja, Meta nije zaboravila na njih. Stari Quest 2 od 4. 6. dobit će trajno sniženje cijena. Nova cijena iznosit će 300 dolara za 128 GB model i 350 dolara za model od 256GB. Štoviše, rečeno je kako će Quest 2 kroz softversku nadogradnju dobiti do 26% ubrzanja procesora i 19% ubrzanja grafičkog čipa. Konačno, Quest 2 nastavit će se prodavati paralelno s Questom 3 kao jeftinija opcija. Također će i dalje dobivati nove aplikacije i igre.

E sad još da čujemo nešto o VR verziji GTA: San Andreasa koju nam je Zuckerberg davno obećao…

Komentari (23)

  • Chronosus

    01.06.2023 - 18:17

    Zorane, fakat si dosadan s tim kakanjem po PSVR2. Ovo nije direktna konkurencija, zašto onda click bait naslov?

    • Zoran Žalac

      @Chronosus, 01.06.2023 - 18:53

      Većina trenutno dostupnih PSVR2 igara su portovi onoga što je već dostupno na Questu 2 i većina najavljenih VR naslova paralelno je najavljena za PSVR2 i Quest 2/3. Po čemu nisu konkurencija? Zato što jedan uređaj radi samostalno, a drugi ne? Dosta čudno promatranje stvari, ako oba uređaja službe za igranje vrlo slične ponude igara.

    • Bogy

      @Zoran Žalac, 01.06.2023 - 19:58

      Zorane, ne bih se složio da su direktni konkurenti, Meta quest je dobar vr uređaj ali nije baš za usporedbu s psvr2. može vrtit igre, ali nije razini grafike psvr2 i meta quest2 nema eye tracking, manja rezolucija, manji fov itd…

    • funky0308

      @Bogy, 01.06.2023 - 20:09

      Moze jedan biti bolji, a drugi losiji ali i dalje su konkurenti. Konkurenti su i PlayStation, MS i PC bez obzira tko sto moze, mogu obavljati iste funkcije i manje-vise sluze za iste stvari..

    • Bogy

      @funky0308, 01.06.2023 - 20:51

      Zato sam napisao direktni konkurenti, slična je stvar i sa i sa mobitelima i računalima. Prosječan gamer sigurno neće kupiti mac i na njemu igrati npr resident evil village iako je moguće igrati i ima istu funkciju kao win. Psvr2 i meta quest imaju sasvim drugačije kupce. Jedni su isključivo koji traže najbolje iskustvo vr gaminga, dok je meta quest više za casual publiku. Psvr2 po meni je više konkurent valveov index nego meta quest koji jr po meni kategorija za sebe.

    • Zoran Žalac

      @Bogy, 01.06.2023 - 21:50

      PSvr2 kupuju za najbolje iskustvo vr gaminga, a Half Life Alyx se još uvijek igra uz quest+pc?… 90% igara je isto za quest i psvr2, rekao bih. Doslovno portovi jednih te istih igara. To je drugačije od situacije mobilnog gaminga i pc gaminga gdje svaka platforma ima drugačije igre.

    • Chronosus

      @Zoran Žalac, 01.06.2023 - 22:36

      Mogao si onda lagano napisati i da je Quest 3 dvostruko jeftiniji od PSVR2, ipak ti treba i PS5. Kakva ti je to logika, 90% igara je isto pa su konkurencija? 95% igara je isto između PCVR-a i Questa, pa jel to znači da je Quest konkurencija Valve Indexu? A onda vrijedi i obrnuto, jel možeš igrati GT7 ili Resi VIllage na Questu?

      Možda najprikladnija usporedba je Xbox/PS vs Switch. 90% igara je isto, Switch je nešto jeftiniji ali i prijenosan. Tehnički jesu konkurencija ali realno baš i nisu jer je filozofija i publika koja kupuje drastično drugačija.

      Da citiram naslov Igorove recenzije PSVR2: “U klasi za sebe”. 😉

    • Zoran Žalac

      @Chronosus, 01.06.2023 - 23:20

      Pa kad netko razmatra što će kupiti za igranje igara na tv-u, razmatra između aktualnih uređaja za igranje. Ne bira između konzole i pametnog samsungovog hladnjaka ne kojemu je netko pokrenuo Doom. Naravno da su si konkuencija. Psvr2 je hardverski u klasi za sebe, i baš je zbog toga razočaravajuće što to nije softverski iskorišteno, umjesto igara koje bi bile rađene specifično za taj hardver dobivamo hrpu portova igara rađenih za Quest. Re Village, GT7 ili No Mans sky ne mijenjaju tu činjenicu jer to ionako nisu igre rađene za vr.

    • SanKa

      @Zoran Žalac, 02.06.2023 - 10:17

      al bas su GT7 i RE: Village najbolje sto trenutno VR moze ponuditi

    • Zoran Žalac

      @SanKa, 02.06.2023 - 11:49

      Ne bih se složio. To su izvrsne igre s dobrim VR modom. Ali nisu izvrsne VR igre. Uzmi za primjer RE: Village. U bilo kojoj drugoj VR igri kad vidiš predmet ispred sebe, npr. bocu na stolu, očekivanja su, kad već imaš slobodu mahanja rukama po ekranu, da taj predmet možeš uhvatiti, ili ako već ne možeš uhvatiti, da on bilo kako reagira na tvoju prisutnost. Čim igra toga nema, gubi se dio te iluzije koju VR pruža. A RE: Village nije napravljen tako da imaš puno interaktivnih elemenata u VR-u. Jer igra nije rađena za VR. Naspram recimo Horizon Call of the Mountain, gdje su ti mehanike baš rađene s VR-om na umu, pa morah otvarati bačve da bi pronašao neki predmet, moraš fizički povlačiti stvari da bi nešto otvorio i sl. Tako da ne, u smislu onoga što VR može ponuditi, to nisu baš najbolji primjeri igara. Ponavljam – izvrsne igre i ok implementacija VR-a, ali nije najbolje što VR može ponuditi.

    • SanKa

      @Zoran Žalac, 02.06.2023 - 12:36

      ne slazem se. horizon call of the mountain nije igra. to je showcase tehnologije, tbh, smećast je ko igra.Village mi je bolji primjer jer actually radis neki djavo i dugotrajna je igra. o GT7 da ne pricam , totalna imerzija imas osjecaj da si u autu. Sve ostalo sto je bas izaslo kao VR igra je bas lose. Tako da ove igre sa VR modom su po meni bolje nego bas VR igre. Fuckas tp ak su oni mislili da ja mogu podic bocu sa stola ako je igra smeće s lošom pričom, trajnošću i opcenito ako je losa igra. Sta mi znaci onda VR mehanika ?

    • Zoran Žalac

      @SanKa, 02.06.2023 - 12:52

      Nisam ni rekao da je Horizon COM izvrsna igra, ali je dobar showcase onoga što VR može biti. Što ne znači da VR igre trebaju biti samo showcase tehnologije – poanta je da hardver omogućuje dosta toga i nitko ne kaže da ne možemo imati izvrsne VR mehanike s izvrsnom pričom i svime drugime – kad se igra radi posebno za ono što hardver omogućuje. Slažem se da je GT7 odličan u VR-u, ali limitacije postoje jer nije rađen za VR. Na primjer, ne možeš sve aute vozit s istom razinom imerzije – jer neki nemaju interijer pa ti kameru baci na haubu. Nije deal breaker ogromni, ali po takvim stvarima primjetiš da igraš igru s VR modom, a ne VR igru. Ali je ok jer su ga dali besplatno, što je za pohvalu.

    • Chronosus

      @Zoran Žalac, 02.06.2023 - 12:06

      Kakve veze ima što GT7 ili RE:Village nisu rađene primarno za VR? Igranje obje već odlične igre u VR-u je superiorno iskustvo u odnosu na igranje istih igara na TV-u. Što to govori?

      Očito baš ne pratiš te portove koje spominješ. Većina portova s Questa je remasterano na nativnih 120 Hz i da iskorištava Foveated rendering uz haptic feedback, te su superiorna iskustva u odnosu na Quest. Dakle, softver itekako iskorištava superiorni hardver. Pogledaj Red Matter 2 recimo.

      Da se vratim na usporedbu Switch v PS – sve multiplatform igre su superiorna iskustva na PS-u… ali Switch možeš nositi sa sobom i igrati bilo gdje. Ista stvar s Quest vs PSVR2 – PSVR2 je superiornije iskustvo u svakom pogledu, ali Quest možeš koristiti bez žice. Nisu direktna konkurencija jer zadovoljavaju različite use casove gdje je PSVR2 direktnije usporediv s PCVR konkurencijom.

    • Zoran Žalac

      @Chronosus, 02.06.2023 - 12:28

      Ciljaju na istu publiku koja kupuje igre, to je jedina stvar koja je bitna. Hoće li publika igrati igru na TV-u ili na WC-u, većini proizvođača je tako svejedno nakon što kupe igru. Da je Meta Quest 3, kao Pro verzija, najavljen s fokusom na posao i rad u aplikacijama onda bi mogli pričati o tome da si nisu konkurencija jer su im primjene drugačije. Ali nije – najavljen je s fokusom na igre, gdje se Meta izravno hvali “imamo 500+ VR igara”. Što misliš zašto su to istaknuli? Da nije možda zato što PSVR 2 nema toliki library? A to što je većina portova s questa remasterizirana… znači što točno? Svejedno su to igre rađene prema limitacijama slabijeg Questa. Uvijek igru sa slabijeg hardvera možeš poboljšati za jači hardver tako da joj podigneš rezoluciju ili neki drugi segment. Ali ne možeš uvijek igru rađenu za jači hardver lako prilagođavati onom slabijem. To se vidjelo još u eri prvog PSVR-a, kojemu su izostale neke zahtjevnije VR igre s PC-ja, poput Fallouta 4.

    • Bogy

      @Zoran Žalac, 02.06.2023 - 11:14

      Pa ako hoćeš najbolje iskustvo vr nećeš ići sigurno na meta quest za to su valve index i Psvr2. Za half alyx vjerojatno najbolja vr igra trenutno, ali nije da nema psvr dobre igre poput gt7. Slažem se da većina igara su portovi i to bih se s vremenom trebalo promijeniti kako platforma raste.

    • mg

      @Bogy, 01.06.2023 - 20:10

      Probaj virtualnu stvarnost sa OLED displeji da zaista osjetiš tamnu stranu horora:)

    • siblyx

      @Chronosus, 02.06.2023 - 18:01

      Bilo da su direktna ili indirektna konkurencija, nije bitno. Činjenica je da Q3 dolazi ogromna je prijetnja povećanju prodaje PSVR2.
      PSVR2 mož
      da ima bolje leće, iako sve to pada u vodu jer nitko to ne isorištava. Niti sam Sony to ne iskorištava. S druge strane imaš uređaj na kojem možeš igrat apsultno sve osim dvije PS igre. Imam PSVR2 ali uzimam i Q3, zbog wirelessa i PC gaminga koji je daleko ispred po pitanju ponude u odnosu na PSVR2.

  • mg

    01.06.2023 - 19:13

    biće da je LCD:)

    • funky0308

      @mg, 01.06.2023 - 20:10

      CRT 🙂

    • mg

      @funky0308, 01.06.2023 - 20:11

      naravno de je LCD!!!!!!!!!!!!!!!

    • Lepoglava

      @funky0308, 02.06.2023 - 09:29

      :)))))) dobra

  • ReVamped

    01.06.2023 - 19:22

    Da nije od Markića i njegove firme još bi se i zanimao

  • Daky_13

    02.06.2023 - 11:24

    Vr neće skoro da zaživi,zbog čega je to tako nemam pojma.Dali je zbog zdravlja🤔.Mislio sam da će ga najviše kupovati mladje generacije ali i oni ga slabo koriste.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?