HCL.HR

Najbolja glazba iz igara: Guile Theme iz Street Fightera 2 ide sa svime

Zoran Žalac 23.11.2021.   •   8 komentara


Neke su skladbe iz svijeta videoigara prerasle svoje okvire i postale dio meme kulture. Glazba američkog borca Guilea iz Street Fightera jedna je od takvih.

Sramota me pisati o najboljim notama gaming industrije bez da jednom spomenem Guile Theme – kultnu melodiju američkog borca Guilea iz Street Fightera 2 (i svih Street Fightera koji su kasnije uslijedili). Realno gledano, to je melodija ultimativne dominacije i maskuliniteta. Da nas kojim slučajem napadnu vanzemaljci i čovječanstvo im uspije uzvratiti udarac, jedina prikladna melodija u tom trenutku bio bi Guile Theme.

Dotična se melodija prvi put mogla čuti 1991. u Street Fighter II: The World Warrior za arkadne strojeve u Japanu. Djelo je to skladateljice Yoko Shimomoure, koje je pratilo tada inovativnu premisu Street Fightera 2 gdje je svaki borac imao svoju nacionalnost i mjesto na kojemu je mlatio protivnike. Američki vojnik Guile, koji je u SF2 imao debitantski nastup, borio se ispred mlažnjaka dok su ga po strani bodrili njegove kolege.

Guileova melodija ima početak kao kad ti šaka doleti niotkud i zvuči kao nota zasluženog trijumfa. Evo kako je to zvučalo u izvornom obliku:

Baš kako je Street Fighter 2 dobio sto tisuća portova i izdanja, tako je i Guileova tema kasnije dobila nove iteracije i inačice. Već se u Super Street Fighteru 2 udaljila od prizvuka limitiranih melodija za videoigre. Iako je jezgra melodije ostala ista, imala je izraženiji elektronski zvuk i već je to zvučalo malo drugačije.

Kao što sam već spomenuo, Guileova je tema bila konstanta u gotovo svim Street Fighter igrama. U oživljavanju serijala 2008. godine tema je remixana tako da su joj dodani novi motivi i pomalo mekaniji dijelovi, ali je u isto vrijeme zvučala prepoznatljivo. Sličan je smjer pratio i Street Fighter 5 kao zadnja igra u kojoj se ova glazba mogla čuti.

No, Guileova tema nije samo najpopularnija skladba u povijesti Street Fighter serijala nego i internetski meme. 2010. godine YouTube kanal guilethemefitsall objavio je montažu scena iz filma Super Mario koje je kombinirao upravo s Guileovom glazbom. Mjesec dana kasnije video je postao viralan te je ideja spajanja Guileove teme s različitim scenama prerasla u trend.

Komentari (8)

  • Darcoolio

    23.11.2021 - 18:01

    Uzovu i Kenovu temu smem da kažem ženi “ne”.

  • Darcoolio

    23.11.2021 - 18:01

    *uz ovu, dajte edit konačno

  • Darijaki2310

    23.11.2021 - 18:05

    bezvremenska melodija 🙂

  • mili1985

    23.11.2021 - 18:47

    Vrhunska tema!

  • trulex

    23.11.2021 - 18:54

    Tooo Zorane, ovo je predobra muzika od gilija

  • Veles

    23.11.2021 - 19:29

    Street Fighter 2 je jedna od rijetkih igara koja je imala vise izdanja od Skyrima. Mada, vjerujem da ce Godd Howard to promijeniti ubrzo 🙂

  • lepiakadodo

    25.11.2021 - 07:55

    Uuuuuu daaaa… SOR je uvijek bila igra sa odlicnom glazbenom podlogom. Mnogi kazu da je to glazba sa vlastitom igrom. Meni se i na mobu i u autu vrti glazba zadnje iteracije igre… Klinci zapamtili svaku melodiju, svakog levela…. Cudo koliko je jezgrovita i dobra…

  • lepiakadodo

    25.11.2021 - 07:57

    Pardon, prebrzo sam procitao igru o kojoj se pise. Al ajde moze u kontekst upast..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?