HCL.HR

Najbolji filmski traileri 2016. godine

Zoran Žalac 01.01.2017.   •   14 komentara   •   Zanimljivosti


Odabrali smo najimpresivnije filmske trailere koji su ukrasili proteklu 2016. godinu intrigantnom montažom i drugim tehnikama uspješnog podizanja napetosti.

Logan+Peru+poster

Prošla je godina dana otkako je HCL.hr pored igara počeo pratiti i druge oblike zabavnog sadržaja, u prvom redu filmove. Reakcije na taj potez bile su šarolike, ali rekao bih da ste generalno vrlo dobro prihvatili tjedna izvješća o probranim trailerima za nadolazeće filmove. Samim time, u 2017. nastavljamo s takvim sadržajima, kao dodatkom uz standardne teme iz svijeta videoigara.

No, prije nego krenemo s novim trailerima, red je da ispratimo prošlu godinu izborom nama najbolje “srezanih” i posloženih filmskih foršpana. Kako su nam izvješća bila tjedna, odlučili smo se za sedam najboljih trailera koje nismo htjeli rangirati. Bez ozbira na redoslijed, radi se tu o odličnim trailerima, što dakako ne znači da su to traileri za odlične filmove. Dio tih filmova ionako još nije izašao tako da to ne možemo ni znati, ali važno je da su trailere dobili tijekom 2016. godine.

Kao autor moram naglasiti da je odabir napravljen po subjektivnim kriterijima. Prvi kriterij bila je originalnost trailera, u smislu da su u izbor ušli traileri koji po svom sadržaju odskaču od tipične sheme trailera. Znamo da se i najdosadniji film može prikazati kao napet kroz vještu montažu trailera, zato je u ovom odabiru uzet i kriterij iskrenosti. Na listi stoga nema trailera koji su primjerice pokazivali scene koje na kraju nisu završile u konačnom rezu, tj. kino verziji filma (ala Suicide Squad i Rogue One).

Konkretan rezultat tih kriterija jasno je vidljiv na traileru filma Hail, Caesar! Priznajem da dotični film nisam pogledao, ali ovaj trailer svakako privlači pozornost na njega. Traileri za humoristične filmove često upadaju u tu zamku da najbolje i najsmješnije scene prikažu u minutu-dvije pa ostatak filma nekada ispadne mlak i dosadan. Trailer za Hail, Caesar! je samouvjeren u potpunom prikazu jedne jedine scene. Istina, nije to jedina scena koju vidimo, ali je je kombinirana zvukom s ostalim prizorima, što je je vrlo uspješna tehnika kad se s njom pogodi kao u ovome traileru.

Istu se tehnika koristi i u traileru za film Fences. U središtu je scena sa snažnim dijalogom, tipičnim za kazališni komad po kojemu je film i adaptiran. Osim toga, fantastična je stvar kada se u kratkom isječku iz filma može osjetiti odlična gluma, odnosno kad vam ne treba cijeli film da biste zaključili je li nečija izvedba vrhunska.

Ako su vam prethodna dva trailera bila suviše alternativna, evo primjera da se i za mainstream film o “superjunaku” može napraviti genijalna najava. Logan je uzeo iznenađujuće emotivan ton svog prvog trailera, no ono što bih ovdje istaknuo je odlična sinkroniziranost glazbe i složenih scena. Premda je zvuk kroz cijeli trailer jednake glasnoće, dobiva se dojam da se postupno pojačava kako trailer prilazi kraju, odnosno kako izmjena kadrova postaje sve brža. Efekt ovog trailera najbolje se osjeti u kinu, posebice IMAX-u, gdje se lako naježiti na nadolazeću Wolverinovu avanturu.

Sljedeći odabir daleko je najsubjektivniji s obzirom da mi je American Honey najbolji film protekle godine. Ovo nije prilika za objašnjavanje po čemu mi se istaknuo među svim ostalim filmovima koje sam pogledao u 2016., ali trailer navodim kao primjer kako na jednostavan način otkriti premisu radnje bez otkrivanja previše dijaloga. “Idemo od vrata do vrata, prodajemo časopise i istražujemo Ameriku” – to je sve što gledatelj na prvu treba znati. Sve ostalo što film donosi za svog trajanja od skoro tri sata dolazi kao ugodno iznenađenje.

Napraviti kvalitetan trailer za horor film pravo je umijeće, pogotovo ako film ne koristi jeftine “bu efekte” odnosno tzv. jump scare scene. Međutim, trailer za film A Cure For Wellness napravio je upravo to – uz minimalnu naraciju postigao je maksimalno nelagodnu atmosferu. Misterij, uvrnutost, hladni kolorit, jeziva tematika – sve su to odlike koje su tvorci ovog filma uspjeli strpati u dvominutni trailer.

A evo i trailera koji pokazuje kako ostati dosljedan tradiciji. Najava za Blade Runner 2049 bila je kratka, ali vrlo zapažena. Osobno se ne bih bunio da ovo bude jedini trailer za film jer sam već ovime kupljen kao fan originala. Spore, ali dojmljive scene, otkrivanje novog i starog lika u isto vrijeme, otkrivanje naziva filma i datuma izlaska, popraćeno upečatljivim stilom glazbe – sve to u jednom traileru. Treba li nam išta više od ovoga?

I konačno, trailer koji je možda i najbliži klasičnoj shemi filmskog trailera, ali nimalo manje impresivan zbog toga. Alien: Covenant primjer je kako se uz svega nekoliko pažljivih scena može odrediti ton filma. Ostaje za vidjeti koliko će film na kraju biti strašan, ali po ovom traileru osobno sam dobio vibru horora. Dugo mi ovakvi filmovi nisu djelovali strašno, prvenstveno kad pomislim da smo već vidjeli sve što od Aliena imamo za vidjeti. A onda uleti scena krvavog tuša…

To bi vam dakle bio odabir najboljih filmskih trailera u 2016. Idućeg tjedna vraćamo se klasičnom rasporedu novih trailera koji ne moraju nužno biti najbolji, ali se uvijek nadamo da će nam predstaviti filmove u pravom svjetlu.

A sad ste vi na redu – koji su traileri vama zapeli za oko?

Komentari (14)

  • Emma1244

    01.01.2017 - 15:54

    Blade Runner-nadam se da će biti još bolji od svog prethodnika.Super je što su opet angažirali Harrisona Forda

    • Artyom

      @Emma1244, 02.01.2017 - 22:40

      Ako bude bolji od predhodnika, to bi značilo da će biti najbolji SF film ikad napravljen!

    • movie

      @Emma1244, 03.01.2017 - 16:22

      Nemoguća misija. Atmosferu i glumačku ekipu jednostavno je nemoguće ponoviti. Ono je bio film za sva vremena. Imam ga doma još uvijek na vhs, dvd i blu rayu i to sve verzije filma. Meni vrh.

  • ffranz13

    01.01.2017 - 16:38

    Najezio sam se na trailer filma Logan skroz. Za sve je kriv Johnny Cash. Hurt mu je jedna od najboljih pjesama. Film se također cini OK.

    • snooker

      @ffranz13, 01.01.2017 - 19:52

      mene trailer za Logana i nije nešto oduševio

    • CroStalker

      @ffranz13, 01.01.2017 - 23:55

      Mislim da će Logan biti lame , inače nikad ne vjerujem trailerima. btw Hurt od Cash-a je ustvari cover

    • DeadStar

      @CroStalker, 02.01.2017 - 00:10

      NIN

    • closingtime

      @CroStalker, 02.01.2017 - 00:48

      Meni ne zvuči kao cover. A nije bitno, Hurt i kao original, i cover, i remix uvijek savršen za trailere.

    • ffranz13

      @CroStalker, 02.01.2017 - 08:52

      Hurt je originalno od NIN imas pravo ali ja sam Cash fan pa mi je ova verzija draža. Stvarno se nadam da film nece biti lame ali sve je moguce. Nadam se da me Wolverine nece razocarati.

    • Artyom

      @CroStalker, 02.01.2017 - 22:41

      I ja mislim da će biti lame. Osim ako ne ubace bar malo Deadpoola kao iznenađenje, to će ih spasiti.

  • MD

    02.01.2017 - 10:38

    Tako mi je drago da Alien coventant rezira Ridley Scot jer je prvi Alien najbolji,a opet se iskazao s Prometejem.

  • MoGaming

    02.01.2017 - 13:11

    Novi pokušaj da wolverine uspije kao film,sad su odigrali na sentimentalnu kartu jer to skoro uvijek upali bila priča dobra ili ne.
    A Cure For Wellness mi izgleda najbolje al bojim se da će bit jedan od onih filmova s puno misterija a ništa se neće objasnit do kraja filma.

    • DjokaBA

      @MoGaming, 03.01.2017 - 02:20

      Igraju i na kartu Deadpoola, u smislu R rated filma. Videli koji je uspeh taj film imao, pa ajde i ovaj da probamo. Ocekujem fail naravno kao i svaki Wolverine film do sad.

  • brlja

    02.01.2017 - 13:45

    Dobar izbor osim Logana, to je van konkurencije, da stavis Hurt od Casha na film strikanja moje bake bilo bi dobro 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?