HCL.HR

Napisali smo 300 retro doza, vrijeme je za penziju

Gregor Stojev 16.12.2018.   •   11 komentara   •   Retro gaming


Svratite još jednom i s ovom se posebnom dozicom prisjetite nekih pamtljivih stvari koje smo kroz dugi niz godina izdvajali.

Kao i u svim našim najdražim igrama, zabavi kad-tad mora doći kraj. Bilo to da ih jednostavno pređemo, ponekad i po 25 puta, ili da se njegova podrška konačno zaustavi. Kolumnu Retro Doza tako smo odlučili umiroviti kako bismo se isprobali neke druge stvari. Ili se možda čak i malo odmorili? Ipak, to ne znači nužno da ćemo slične teme u potpunosti prestati izdvajati. Sve stvari koje pripadaju sferi retro gaminga i dalje možete očekivati na HCL portalu, samo više ne na numeriranoj, svakotjednoj bazi.

S obzirom na to da će nam ovo biti zadnja doza (barem do daljnjega), jasno da smo odlučili pokušati i nešto malo drugačije. Obrišite zato suzu s lica i iskoristimo radije priliku da si postavimo sljedeće pitanje: sjećate li se nekih konkretnih retro doza? Zapravo mi je teško povjerovati da je prošlo već toliko vremena od kako sam niz dozica odlučio nastaviti nakon broja 158 u 2016. godini. Inače, stvar je tada izvučena iz jednogodišnje hibernacije od kako je kolega Pedišić svojedobno izdvojio Tappera – šankerski arkadni klasik kojega se možete prisjetiti ovom poveznicom.

Ali sjećate li se možda koja nam je bila prva doza ikada? Ja bome ne, obzirom na to da se dogodila prije skoro sad već sedam godina! Kolega Dumančić je početkom 2012. godine ovu tradiciju odlučio započeti tako da nas podsjeti na gamerske časopise što su Retro Gamer Magazine i kultni Nintendo Power. Video sadržaje koji ih dublje pokrivaju slobodno možete pogledati ovdje.

Sjećate li se možda koliko nam doza trebalo da se dotaknemo masivnog Final Fantasy serijala? Čak 196 članaka! Sjećate li se koja je bila prva konzola ikad? O tome smo raspravljali u dozi broj 29, a skok njoj ću vam ovim potezom naravno učiniti praktičnim. Trenutak smo također bili odvojili i da ponovo poslušamo katastrofalnu glasovnu glumu jedne odlične igre – Resident Evil, stoga dozu broj 203 slobodno opet pokušajte preživjeti.

Kad sam već kod hororaca, Silent Hill mi je osobno jedna od naj igara ikad, pogotovo prvi iako se slažem da je i dvojka bila više nego odlična. Nažalost, njega nisam imao priliku pokriti pošto se to već dogodilo u retro dozi broj 70. S Diablom također imam sličan odnos, a znate li da se njemu izdvojilo čak četiri zasebne doze? Bilo nam je tu zapravo svega i svačega, od veoma poznatih do manje popularnih naslova. No možda još bolje, totalno lude reklame za propale prijenosne konzole koje danas više ne bi prolazile, skromni začetak MMO žanra ili pak prvi 3D MMO?

Ovom prilikom ću vam također odati jednu malu tajnu, nešto što sam upravo zamijetio zbog trenutne retrospekcije. Sjećate li se možda koja nam je doza bila broj 19? Naravno da ne, pošto ta ujedno i ne postoji. Nemojte to sada reći Igoru ili Zoranu, ali taj je broj iz ovog ili onog razloga jednostavno bio preskočen. To naravno i dalje ne znači da nam ovo sada nije 300… Ali dobro, sve u svemu do danas smo stvorili te izdvojili brdo štiva i video materijala, pa ukoliko ikad osjetite potrebu za malo retro začina, oni će i dalje živjeti s druge strane naše tražilice. Za kraj nam zato u komentarima niže slobodno javite ako bi ste možda htjeli i jednu mega objavu s potpunom kolekcijom Retro Doza, svih poželjno na jednom mjestu?

Označeno sa: ,

Komentari (11)

  • DjokaBA

    16.12.2018 - 21:02

    A nee. Retro doza su vam bili najbolji clanci. Mislim da sam svaki procitao, velika steta je sto ih gasite.

    • Zoran Žalac

      @DjokaBA, 16.12.2018 - 21:06

      Ma bit će remasteri, ne brini!

    • Kr4t0s

      @Zoran Žalac, 16.12.2018 - 22:45

      😀

  • Lucija

    17.12.2018 - 02:25

    Feelsbadman

  • ellinor

    17.12.2018 - 08:17

    Jedina kolumna koju nisam propuštao. 🙂 🙁

  • Rorik

    17.12.2018 - 09:01

    Sad nigga hours :/

  • svraka12_LIX

    17.12.2018 - 13:20

    Ajde napravite mega objavu.

  • moordrak

    17.12.2018 - 13:53

    Neki novi klinci po prvi su se puta čitajući retke kolumne Retro doza upoznali sa samim počecima zabave koju danas zovemo računalne igre, a nas malo starije, obradovali ste tekstovima o već zaboravljenim tehnologijama, naslovima, razlozima zbog čega su mnoge generacije ljudi posvetile svoje profesionalne karijere razvoju igara. Integralni dio kolumne Retro doza je osim jedinstvenosti, visoka informativna i edukacijska, pomalo enciklopedijska vrijednost. Nažalost, medijski prostor sve je siromašniji pravim, novinarskim tekstovima vrijednim čitanja. Izuzetno mi je žao što ste odlučili ugasiti jedan toliko unikatni dio HCL-a.

    • DjokaBA

      @moordrak, 17.12.2018 - 14:07

      Upravo tako.

  • mylittledonkey

    18.12.2018 - 20:52

    a steta

  • emanlio

    23.12.2018 - 16:44

    Ah šteta.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?