HCL.HR

RETRO DOZA #100 – Meridian 59, prvi 3D MMORPG

Renato Pedišić 10.02.2014.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Jubilarna stota dozica donosi nešto uistinu posebno – prvi 3D MMORPG naslov koji je unatoč svim izgledima preživio do dana današnjeg te ga i dalje igra vjerna grupa fanova odana njegovom povijesnom značaju.

Kada nam netko kaže kako World of Warcraft ima staž od 10 godina uvijek se zamislimo nad tom fantastičnom brojkom i potiho čestitamo Blizzardu na uspjehu koji i dalje ostvaruje s tom igrom. No, nakon što smo nedavno nabasali na informaciju kako jedan drugi MMORPG naslov okuplja igrače već gotovo 19 godina znali smo da toj igri trebamo posvetiti jednu HCL-ovu retro dozicu. Zamislite naše iznenađenje kada smo poučavajući povijest tog naslova otkrili ne samo da je dugotrajan, već i kako ima golem značaj u razvoju gaminga, odnosno kako je to prvi pravi 3D MMORPG naslov ikad. To je jednostavno zapečatilo odluku i Meridian 59 danas s pravom ima čast biti tema naše stote Retro doze.

Priča počinje pred kraj 1995. godine kada je Meridian 59 izašao u ranoj alpha fazi za vrlo ograničen broj korisnika. U travnju sljedeće godine projekt koji je do tada bio u rukama studija Archetype Interactive zamjećuje 3DO koji počinje pomagati projektu i pripremati ga za otvorenu beta fazu koja će se dogoditi u rujnu 1996. godine. U međuvremenu 3DO u potpunosti otkupljuje Archetype i osigurava da u toj beta fazi prisustvuje više od 25 tisuća igrača. To je Meridianu 59 omogućilo prednost od više od godinu dana pred najvećim rivalom doba, Ultimom Online, također vrlo poznatim i popularnim MMORPG naslovom.

Meridian 59 je tako službeno 1996. godine izašao kao prvi pravi 3D MMORPG naslov, koji je unatoč svojoj revolucionarnosti ipak samo sjena onoga što su slične igre takvoga tipa danas. Naime, M59 nije sadržavao nikakvo skakanje, iako je nešto slično tome implementirano u igrine zadatke, a mnoštvo neprirodnih oštrih rubova po terenu rezultat je ograničenja pokretača toga doba.

No, igra je sadržavala neke posebnosti koje su se kasnije uvelike kopirale od strane konkurencije i budućih naslova. Primjerice, guildovi su sadržavali sistem dinamičnog glasovanja kojim se određivalo vodstvo, štitovi su mogli biti prilagođeni kako bi se obilježila pripadnost savezu, a sastajališta nekog saveza su se mogla osvajati i gubiti. Osim toga, igra je sadržavala i sistem globalnog chata te privatne poruke kojima su igrači mogli komunicirati međusobno ili s NPC-ovima. Također, mnoge su ekspanzije proširile svijet do one razine kakva se može iskusiti danas.

Nakon što je 2000. godine ugašen 3DO, igru preuzima Near Death Studios koji 2004. godine proširuje igru ekspanzijom nazvanom Evolution. Ona je promijenila rendering engine igre i vizualno ju poboljšala na mnoštvu aspekata. 2010. godine Near Death je zatvorio svoja vrata, ali igra i dalje živi i to kao dar originalnih tvoraca Andrewa i Chrisa Kirmsea. Meridian 59 danas možete besplatno preuzeti s njegove službene stranice te tako iz prve ruke uživati u komadiću MMO povijesti.

Još jedan dokaz koliko je Meridian 59 bitan za povijest MMORPG-ova je činjenica kako prethodi samom akronimu. Naime, igra je isprva žanrovski pripadala MMPRPG-ovima (“Massively Multi-Player Role-Playing Game”), dok 1997. godine Richard Garriott, čovjek koji je zaslužan za Ultimu Online, nije P promijenio u O.

Kako Meridian 59 izgleda nakon Evolution ekspanzije pogledajte u sljedećem videu.

Ovoga puta popričali smo samo o povijesti i tehničkim stvarima igre, a samu priču, gameplay i užitak igranja ostavljamo vama na otkrivanje jer je ovo jedan od rijetkih dragulja povijesti gaminga kojega i dan danas možete iskusiti u njegovom originalnom obliku. Utrošite jedno popodne na Meridian 59, možda vas uspije šarmirati i privući kao što već godinama privlači ljude koji ga održavaju na životu već gotovo dva desetljeća.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (4)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?