HCL.HR

Naplaćivanje online usluge za Nintendo Switch navodno je odgođeno

Petra Rukav 26.12.2017.   •   44 komentara   •   Tehnologija


Postoje indicije da će Nintendo Switch Online stići tek u drugoj polovici sljedeće godine. No, još uvijek nije poznato zašto je tome tako i odnosi li se to na sve ili samo Europu.

online usluge za nintendo switch

Prošlo je već mnogo vremena kada smo zadnji puta čuli za Nintendo Switch Online, naplatnu online uslugu za prvu hibridnu konzolu iz Nintenda. Naime, online usluga je isprva trebala bili lansirana na jesen tekuće godine, međutim, ista je zatim odgođena do neodređenog datuma 2018. Sada, prema službenoj Nintendo web stranici u Italiji, pretplata za online uslugu na Switch konzoli, stiže na jesen sljedeće godine.

Nintendo još uvijek nije ponudio nikakvo objašnjenje za ovu značajnu odgodu, koja prema originalnom priopćenju kasni godinu dana, što znači da je nepoznato vrijedi li ovo za sve regije ili samo za europsko tržište. Povrh toga, takve odgode zajedno sa šutnjom uobičajeno ukazuju na probleme s infrastrukturom ili mogućnošću da je Nintendo ipak odlučio promijeniti svoju politiku u posljednjoj minuti.

U svakom slučaju, igranje online na Nintendo Switch konzoli ostat će besplatno za sve vlasnike dok nam ne stigne naplatna verzija; možda čak na jesen 2018. godine.

Komentari (44)

  • Oblakoder

    26.12.2017 - 17:00

    Sjajna vest i bilo bi lepo da online usluga ostane besplatana. To je cisto reketiranje gamera i nikako ne bih voleo da Nintendo krene putem Sony-a i Microsofta koji nam uzimaju 60+eura pod izgovorom odrzavanja servera..Sto se tice samom Nintenda ne vidim nikakve probleme jer sve igre koje sam ja igrao rade besprekorno Arms, Splatoon 2, MK8 Delux i Rocket League. Voice chat ostaje mali problemcic ali ko voli komunikaciju to ce resiti za 5 min.

    • skender

      @Oblakoder, 26.12.2017 - 19:23

      ako se bude plaćalo za online, plaćat ce se 20€, ne 60

  • delko

    26.12.2017 - 17:52

    Nintendo svakako ima najskuplje igre, trebali bi ostaviti to besplatno 🙂

    • Oblakoder

      @delko, 26.12.2017 - 18:50

      Nema Nintendo najskuplje igre nego Nintendo igrama dosta sporije pada cena. Realno vecina tih igara su najbolje u svojim zanrovima, dok su neke poput Zelde i Odyssey medju najboljim igrama svih vremena pa bi bio red da budu i najskuplje sto ipak nije slucaj jer Nintendo nije toliko gramziv kao sto ti mislis. Ako mislis na starije igre poput Skyrima i Dooma one su nove na Switchu i sigurno ce im pasti cena, nisu ni na dugim platformama bile 20-30 eura kad su izasle…

    • movie

      @Oblakoder, 26.12.2017 - 22:21

      Vau, blago nintendu na tako odanim ovcama koje ne vide dalje od nosa ili ne žele vidjeti.. stari, sve te korporacije posluju zbog profita. Nintendo je uvijek bio među najskupljim firmama na tržištu. I to je ok. Cijene svoj proizvod i imaju bazu ovisnika koja to želi platiti. Inače, kod nas, kada si ušao u algoritam koji je bio HR zastupnik za nintendo, nova igra je uvijek najskuplja bila na nintendu. Ne interesira me brzina pada cijene već činjenica da je recimo N4S pri izlasku uvijek bio najskuplji na nintendovoj konzoli. O dodatnoj opremi da ne pričamo. Gamepadovi, kablovi itd… uvijek su znali naplatiti svoj proizvod.Kažem, nemam ništa protiv toga no bezveze je braniti neobranjivo.

    • Oblakoder

      @movie, 26.12.2017 - 23:03

      Naravno da posluju zbog profita gde sam ja rekao da ne posluju. Nintendo Switch je tek izasao i cena mu je 300 eura, a nesto se ne secam da su PS4 I Xbox One bili jeftini od te cifre kad su izasli. Ja cu da ti kazem zasto Switch ne kosta 100 eura, pa recimo iz istog razloga zasto One X i PS4 Pro ne kostaju 200 eura…Cena Nintendo ekskluziva je ista kao sto je cena ekskluzivnih igara za druge platforne, ove starije igre sto stizu na Switch su skuplje jer su tek izasle na novoj platformi. Mogu da ti posaljem link prodavnice gde su cene Fife, NBA2K i drugih igara potpuno iste za sve platforme. O kakvoj opremi pricas?
      Pro kontroler moze lagano da se kupi za 50 eura nego se vi uhvatite domacih lopova pa lupetate o nekim vanzemaljskim cenama i to ce tako biti sve dok monopolisti drze trziste.

    • movie

      @Oblakoder, 28.12.2017 - 16:03

      Uspoređuješ PS4, xbone i nintendo switch? Pa normalno da su ove dvije konzole bile skuplje kada su tehnički kvalitetnije i zahtjevnije. Što je tu sporno? Kada govorim o dodatnoj opremi, ne mislim samo na switch već kroz zadnjih dvadesetak godina. Pogledaj koliko su koštali gamepadovi nintenda, pa tv kablovi i ostale pizdarije u odnosu na druge konzole. Sve je to bilo neusporedivo skuplje. No kako sam rekao, nemam s time problema niti ih zbog toga kritiziram. Dapače, neka drže cijenu i ako to ekipa hoće platiti, zašto ne. Ako uzmemo kroz povijest jednu igru na nekoliko platformi, uvijek je ta igra bila najskuplja na nintendu. To je činjenica. Gle, ja sam se nakupova igri za sve konzole jer sam od toga živio. Godinama sam rentao nintendo i PS konzole i igre tako da dobro znam koliko je što koštalo u gratzu, zagrebu, trstu te preko neta. Sve sam to prošao..

    • Oblakoder

      @movie, 28.12.2017 - 16:26

      Cek stani malo! Uporedjujem cene, a ne hardver, znaci ne mozes to gledati po snazi i reci PS4 je duplo jaci pa treba duplo da kosta. Ovde su u pitanju dva tipa hardvera i logicno da cene nisu iste. Jos jednom da ponovim, misljenja sam da je Switch sa pocetnom cenom od 300 eura izuzetno povoljan jer sa radi o hibridnoj, modernoj i dosta slozenoj konzoli. Sto se tice igara tvrdim da su cene ekskluzivnih igara iste kao za druge platforme, multiplatform neke iste, a neke malo skuplje zbog dodatnih troskova oko ketridza. Cena sporije pada zbog trzisnog zakona ponude i potraznje, jbg kad Nintendo pravi kvalitetne igre koji se odlicno prodaju tokom celog zivota konzole. Mi diskutujemo o nekim bizarnim razlikama u cenama, a znas koliko zabole nemca, amarikanca, japanca za to 🙂

    • moordrak

      @Oblakoder, 28.12.2017 - 19:37

      Nemoj se ljutiti ali iz tvojih komentara vidim da ne znaš previše o vrijednosti i vrsti hardvera koji je ugrađen u Switch. Switch po ničemu nije usporediv sa ostalim konzolama osim po cijeni. U osnovi, govorimo o tabletu kojem su nakeljili dugmiće za kontrolu,ventilator za bolje hlađenje i HDMI izlaz. O kakvom kompliciranom i hibridnom sustavu govoriš? Pa tableti to sve imaju već više od 5 godina. Tableti iste veličine i performansi koštaju maksimalno 100$ i to sam bio jako široke ruke. Činjenica je da Nintendo zna unovčiti svoje ime. Druga stvar,mene kao vlasnika iskreno zaboli za to što imaju problema sa ketridžima i kolika je njihova cijena. To ne bi trebao biti problem vlasnika Switcha nego proizvođača jer su oni sami birali medij za distribuciju igara. Ne želim plaćati ni centa više zbog njihovih loših odluka. Isto tako, ako im igre ne stanu na kartice ili ako nisu predvidjeli povećane troškove radi velike potražnje, to se zove loše planiranje. Nevjerojatno je kako Nintendo konstantno ima jedne te iste probleme. Cijene igara u Nintendo verziji su uvijek bile više, i tu se slažem sa Moviem . Za to nema nikakvog opravdanja.

    • Oblakoder

      @moordrak, 28.12.2017 - 20:17

      Zasto bih se ljutio? Eto ja bih voleo da mi ti navedes jedan tablet sa 4gb ram memorije, sa takvim procesorom, sa tako mocnom grafickom karticom, da kosta 100 eura? Iskreno ne znam ni jedan tablet cija graficka je toliko jaka da mora da je hladi ventilator. O kakvom komplikovan sistemu pricam? Pa vidi ovako pogledaj sta sve dolazi u paketu sa Switchom dva Joy-Cona, dva Joy-Con Strapa, jedan Joy-Con Charging Grip, Dock, AC adapter…Moras priznati ima tu dosta stvari za napraviti i ti sad pricas o nekoj ceni od 100 eura. Aj da budemo ozbiljni pa da pomenemo Vitu koje je bila daleko prostija, a kostala koliko? Ova je prva verzija Switcha i tacno je da ima malu memoriju ali nije to bas toliko crno kao sto pricate. Ja imam Splatoon 2, Odyssey, Zeldu, MK8 Delux, Arms i sta mislis koliko su mi te igre zauzele memorije? Zauzimaju mi oko 2-3 gb memorije cisto da ti olaksam da te ne bacam u razmisljanje ;). E sad ovako aj malo da pricamo o prvim verzijama PS4 i XBox One konzala sa 500gb hdd. Kupis 5 fizickih izdanja i sad mi posteno reci da li one zauzimaju memoriju i koliko ce gb zauzeti ta FIZICKA izdanja PS4 igara? Posle koliko igara si u problemu da ti treba veci hdd? Vidim da si poznavalac tehnike pa te zato pitam i jos jednom napominjem da ja posle 5 Switch eksklyziva i dalje nisam u problemu, tj ne da nisam nego taj mali hdd od 32 gb nisam jos ni okrznuo 🙂

    • movie

      @Oblakoder, 28.12.2017 - 22:57

      Tko normalan uspoređuje cijene? Prvo se usporede dva komada hardvera. Potom koliko svaki od njih vrijedi te omjer cijene i kvalitete pojedinog proizvoda. Mislim da u tom omjeru lošije prolazi nintendo jer košta više nego što objektivno vrijedi. Da se razumijemo, to sam već nekoliko puta napomenio, ja nemam ništa protiv poslovne politike nintenda. Samo konstatiram da godinama drže cijenu i da su uvijek znali naplatiti svoj proizvod. Mislim da je glupo uspoređivati jednu igračku s PS4 pro ili xboineX. I da, jako zaboli amerikanca cijena. Kćer mi živu u americi i kaže prvo što će amer pogledati je cijena. 95% amera živi gore nego mi. Niti nijemci nisu previše rastrošni, jako su racionalni. Zato i imaju. Za japance ne bih znao ali čisto sumnjam da i oni olako troše novce. Sve su to mitovi. Svagdje je ljudima na prvom mjestu cijena osim na ovim prostorima. Naučili smo živjeti na kredu i karticu pa na cijenu niti ne gledamo…

    • Oblakoder

      @movie, 28.12.2017 - 23:25

      Vidi ja stvarno ne mogu da ti crtam. Zivite i dalje u zabludi kako je Switch igracka koja vredi 100 eura ali eto Nintendo je gramziv i prodaje je za 300 eura. Filozofija Nintenda je da igras gde god pozelis sto jednostavno nije moguce na druge dve konzole, a taj koncept je rezultirao dodotnim stvarcicama koje stvaraju dodatne troskove. Da su izbacili samo Switch bez mogucnosti igranja u kucnoj varijanti, znaci bez docka i sa fiksnim Joy-Conima ja bih se slozio da je 300 eura puno ali ovako to jednostavno nije moguce. Sam Nintendo je rekao da na Switchu ima minimalnu zaradu ali da ipak nece prodaviti konzole sa gubitkom. Morate da shvatite da je konzola nova i da tek treba ocekivati pad cene ali ne treba ocekivati cuda da ce Switch kostati 200 eura. Siguran sam da ce sa prvim updateom Switcha povecati memoriju ali cak ni to nije astronomski problem kao sto ga mnogi predstavljaju. Kao sto sam vec naveo mozete kupiti 10 najvecih Switch hit igara i one vam nece zauzeti ni 5gb unutrasnje memorije ali isto tako mozete kupiti 2 digitalne i vec ste u problemu. Nemoj da zaboravimo da su prve verzije od 500gb PS4 I Xbox One konzole takodje imale velike probleme gde smo imali situaciju da ljudi kupe 7 fizicki igara i vec moraju da razmisljaju o kupovini veceg harda ili da brisu neke od igara. Nesto se ne secam da ste tad kmecali kako ta fizicka izdanja zauzimaju po 50 gb prostora :). Vidi ovako pusti ti nase price i pogledaj rezultate prodaje te igracke, iste te igrace kojoj ste prognozira da ce sahraniti Ninteno, predvideli goru sudbinu od Wii U, a ona ce se prodati posle samo godinu dana u 15 milki pa ti vidi bajo moj. Mene zabole za snagu hardvera i jedino sto me interesuje je kvalitet igara, a ti ako nisi u toku pogledaj Game Awards i videces sve te silne oskare za dominicaju u 2017 godini 🙂

    • movie

      @Oblakoder, 29.12.2017 - 13:35

      U usporedbi s xbonex i PS4 pro switch je igračka. Nigdje nisam rekao koliko ta igračka vrijedi i koliko bi trebala koštati niti me je to briga. Samo sam konstatirao da nintendo sve ove godine zna naplatiti svoj proizvod i da nemam ništa protiv toga. Ja ne znam možeš li ti čitati s razumijevanjem? Što se tiče svih tih silnih oscara, možeš mi reči ima li tu koja inovativna nova igra osim reciklaže jednih te istih igri sve ove godine na svakoj novoj konzoli? Već mi je puna kita maria u sto izvedbi i zelde. Stvarno mi se to više ne igra. I za kraj, što se nintenda tiče ostavio sam mu strašno puno novca i nije mi žao. Samo za nintendo 64 imao sam oko 200 igri uz 5 konzola a da game boy ne spominjem. Pa nes, snes wii itd… no kako rekoh, od toga sam dobro živio nekih desetak godina. Danas više ništa ne igram i nisam gamer. Ostao sam samo na fifi. Jedino me nogomet interesira a i on sve manje. Očito sam prestar.

    • Oblakoder

      @movie, 29.12.2017 - 14:46

      Inovativne igre su ti Splatoon i Arms. Ove ostale jesu deo dosta starih fransiza ali su dovoljno sveze, inovativne i ljudi ih zele, kupuju kao ludi i dok je tako bice nastavaka. Kad igra i posle 30 godina od orginala dobije status jedne od naljboljih igara ikad onda je sve jasno. Tj dve igre :). Sto se tice cena ostajem pri svom stavu da je realna i to je to 🙂

    • Oblakoder

      @movie, 28.12.2017 - 23:54

      Joj ja tek sad vidim da si mi napisao da 95% amera zivi gore nego mi, da su nemci stedise, u japance sumnjas…Aj mi jos napisi da tamo umiru od gladi ?. Ja ti jos odgovaram detaljno, reko ozbiljan gamer treba ga ispostovati ?

    • movie

      @Oblakoder, 29.12.2017 - 13:22

      Gle, djeca mi žive u americi pa mogu reći da znam nešto više od tebe kakve su tamo potrošačke navike. Bio sam i vidio u kakvim uslovima živi velika većina amerikanaca bez socijalnog osiguranja što je kod nas nezamislivo. Kada sve to zbrojim da, mogu reći da velika većina amera živi gore nego što ja živim u hrvatskoj i ne bih se s njima mijenjao.

    • Oblakoder

      @movie, 29.12.2017 - 14:39

      Dobro aj ubedio si me da ljudi sa prosecnom platom od 4500 dolara zive gore nego mi u regionu 🙂

    • movie

      @Oblakoder, 29.12.2017 - 20:20

      Iznenadio bi se ali daleko je prosjećna plaća od te cifre koju si ti naveo a i ta nije nešto strašna kada platiš stanarinu i slučajno te zaboli samo jedan zub.

    • Oblakoder

      @movie, 29.12.2017 - 22:04

      To su zvanicni podaci cini mi se za 2015 godinu. Znam da je stasno kad u porodici imas 3 dece i kako koje dete postane punoletno ono tap stan na kredit, tap dvoje kola na kredit, jedna za duga putovanja, a druga za grad. Taj isti kredit mi mozemo dobiti samo u snu i tih dvoje kola od 50000+ dolara mozemo samo da sanjamo, barem velika vecina nas. Znam da je u Hrvatskoj bolje ali ovde u Srbiji je isto problem kad te zaboli zub, ne daj boze da te strefi nesto gore pad svaki ozbiljniji lek moras da kupis..Msm stvatno necemo o toj temi jer ces me pre ubediti da Switch vredi 100 eura nego da Amerikanac, Nemac, japanac zive gore 😀

    • movie

      @Oblakoder, 30.12.2017 - 20:22

      Aj dobro..

    • UrbanFsk

      @Oblakoder, 02.01.2018 - 10:53

      Ako dva covjeka imaju placu 2500kn, a druga dva placu od 15000kn – kolika je onda “prosjecna placa?! Prosjecnu placu mos okacit macku o rep…

    • GAMEmaher

      @Oblakoder, 27.12.2017 - 12:22

      Nintendo je preprepreSKUP i to papreno. Zato sam i prodao 3DS konzolu jer su užasno skupe igre čak i u njemačkoj. za jednu prosječnu 3DS kupim 2-3 dobra hita za ps4. nintendo je pretjerao. Čudi me uopče da je taj 3ds popularniji od ps Vite na kraju po tim cijenama.

    • Oblakoder

      @GAMEmaher, 27.12.2017 - 14:02

      3DS ne posedujem i nisam u toku sa njegovim cenama. Switch igre sam platio ovoliko: Splatoon 2 45 eura, MK8 Delux 45, Zelda 50, Arms 45, Rocket League 15 eura. Sve igru su fizicka izdanje osim Rocket League koja je digitalna i sve sam kupio novo od prodavca koji donosi igre iz Madjarske. Ne znam o kakvoj skupoci pricamo kad toliko kostaju PS4 i One igre. E sad cinjenica je da Nintendo igrama sporije pada cena 🙂

    • GAMEmaher

      @Oblakoder, 27.12.2017 - 14:11

      E pa u tome je caka… nintendo igre sporo cijene padaju…presporo! Za ps4 ja sam prošlogodišnje hitove uzeo “COD Infinite warfare deluxe sa season pass + modern warfare remastered” za 35 eura na akciji a za opet 35 eura sad i “Battlefield 1 revolution + Titanfall 2 ultimate!”. Kad vidim da je u toj cijeni npr super mario 3ds ili yoshi island… za popizdit!

    • Oblakoder

      @GAMEmaher, 27.12.2017 - 14:44

      Jbg druze zakon ponude i potraznje. Zasto bi cena padala ako se igre kupuju kao lude, pa te igre kao sto su Zelda, Odyssey, Splatoon 2 i MK8 se toliko dobro prodaju da prakticno prate prodaju same Switch konzole. Za igre kao sto su Skyrim, Doom, Fifa treba malo cekati, one ce sigurno pojeftiniti…Da se kojim slucajem Nintendo eskluzive prodaju slabo oni bi rezali cena ovako nemaju potrebe za tim.

    • movie

      @Oblakoder, 29.12.2017 - 20:26

      Vidiš, za fifu korisnici PS4 ne trebaju čekati. Dobili su je za ove praznike gotovo u pola cijene a igra se odlično kupovala. Samo za PS4 EA je prodao oko 7.5 milijuna komada fife. Je li se koja igra za switch prodala u toj količini pa im ne pada cijena zbog dobre prodaje? Mislim da nije bilo potrebe rezati cijenu fife kada se dobro prodaje ali ponudili su nam je na Božićnim popustima. Ista stvar je s još nekim novim igrama koje se dobro prodaju a našle su se na sniženjima tijekom Božićnih praznika. To se zove brriga za kupcima a ne cijeđenje limuna iz kupaca.

    • movie

      @Oblakoder, 29.12.2017 - 20:32

      Evoi ti dva primjera. Koliko se prodao mario i koliko se prodala fifa na PS4. FIFI je pala cijena tijekom Božićnih praznika a ne znam je li pala cijena mariju i je li nintendo razveselio svoje kupce kao što je sony razveselio svoje? Usput, fifa se na switchu prodala u mizernih 280k komada.

      http://www.vgchartz.com/db/game.php?id=152831

      https://gyazo.com/a72a8bad47c90e4dadae8bdbd3bb2f71

    • Goran1234

      @GAMEmaher, 28.12.2017 - 16:55

      Čekaj šta?Najskuplja 3ds igra,nova je 50e….šta ti ima biti jasno pa 3ds se prodao u skoro 70 milijuna primjeraka…

  • RapthorPechina

    26.12.2017 - 19:14

    Kull

  • l)oolvl

    26.12.2017 - 19:35

    neka budu svijetli primjer drugima kako se može i besplatno igrati online na modernim konzolama

    • Zoran Žalac

      @l)oolvl, 26.12.2017 - 21:07

      Splatoon 2 je jedina mp orijentirana Nintendova igra za sada. Normalno da neće naplaćivati uslugu kad više od polovice igara za switch ni nema online komponentu.

    • Oblakoder

      @Zoran Žalac, 26.12.2017 - 21:26

      Jedina? Arms, Splatoon 2, Mario Kart 8 Delux i da ti ne nabrajam igre koje nisu Nintendove kao sto su Fifa, Rocket League, NBA2K itd

    • movie

      @Oblakoder, 26.12.2017 - 22:25

      Pa fifa nije MP orijentirana igra već samo mogućnost odabira svakog igrača hoće li igrati online ili offline, baš kao i NBA2k a i mario kart je takav ako se dobro sjećam. Nikada ga nisam igrao online dok sam igrao takav tip igri.

    • Oblakoder

      @movie, 26.12.2017 - 23:13

      Ma daj o cemu mi ovde pricamo? Pa taj MK8, Splatoon 2, Arms 90% ljudi kupuje zbog online igranja. Poenta price je da vec sad ima poprilican broj igara sa online komponentom i naravno da nije istina da je Splatoon 2 jedina takva igra!

    • l)oolvl

      @movie, 26.12.2017 - 23:37

      ne mora ni biti MP orijentirana, nego je bitna baš ta mogućnost odabira koja ne postoji kod konkurencije. Za tu mogućnost odabira trebaš dati još 400kn godišnje Soniju/MS-u, a sad koliko ćeš ti vremena provesti online, to njih ne interesira.

    • crolink07

      @Oblakoder, 26.12.2017 - 23:21

      Moraš razumjeti Zorana,toliko toga odigra ( blago mu se )da se malo pogubi.Ustvari,nadam se da je od prekomjernog igranja a ne preuranjene senilnosti?

    • Oblakoder

      @crolink07, 26.12.2017 - 23:42

      Ma sad ce oni mene da ubede kako sam ja usamljen slucaj koji igra MK8 Delux 150 sati online, kako to ljudi kupuju da bi odvozali 12 kupova i spakovali igru nazad u futrolu. Necu da lazem otkljucao sam sve gold i sigurno imam jedno 50 sati i u sing delu ali nista manje sati nemam ni u singl delu Splatoona 2 jer me kopka da otkljucam sva Hero Weapons 🙂

    • crolink07

      @Oblakoder, 27.12.2017 - 00:03

      Haha,ti si postao pravi ovisnik?

    • L3gi0naR

      @Oblakoder, 27.12.2017 - 07:00

      Tebi Nintendo treba dat nagradu za igranje Splatoon 2 i obranu Nintenda.

    • Oblakoder

      @L3gi0naR, 27.12.2017 - 08:04

      Ne treba meni nagrada za igranje jer ja to radim iz hobija, tj ljubavi prema video igrama… Hvala Nintendu sto mi ne naplacuje reket od 60 eura za online igranja i veliko im hvala sto mi prakticno poklanjaju igre po ceni od 50 eura, tu mislim na odnos cena-kvalitet. Kad ti taj Splatoon 2 toliko bode oci moram i za njega da se zahvalim jer sav dodatni sadrzaj dolazi besplatan, a ne kao u drugim igrama kroz kockanje i skupe dlc pakete.

    • L3gi0naR

      @Oblakoder, 27.12.2017 - 16:51

      Kojih 60€ za Online igranje?Ja sam platio 38€ pretplatu za XBL.
      Fascinira me tvoja opsesija tim Splatoonom 2.
      Uživaj dok imaš besplatni Multiplayer još.
      Nintendo će sigurno tražit min.30€ za pretplatu.
      Nit PS3 nije imao pretplatu a vidi sad PS4 ima za igranje multiplayera (glavno da je XBL bio ismijavan šta se plaća pretplata za igranje MP kad je došao još X360,a do dana današnjeg najpouzdaniji servis).

  • m4r1ju4n

    26.12.2017 - 19:51

    Vrlo dobra vijest za vlasnike Switcha i možda naznaka da je Nintendo konačno izvukao metlu iz guzice.

    • dandelion

      @m4r1ju4n, 27.12.2017 - 10:58

      haha,metla je od zlata,zašto bi je izvlačili?

  • moordrak

    28.12.2017 - 00:08

    Za očekivati je da će se plaćati neka vrsta pretplate samo je pitanje kakav model je Nintendo zamislio za Switch. To nije nikakva globa ili harač ili kako god to zvali nego naplata visoko dostupne usluge. Online komponenta podrazumijeva određenu hardversku infrastrukturu koju Nintendo tek treba izgraditi. Na globalnoj razini to znači nekoliko podatkovnih centara visoke propusnosti u koje treba uložiti znatnu količinu novca. Zapravo oni jedini debelo kasne za konkurencijom. Nije upitno hoće li se online usluge koristiti nego koliko će ih biti, te hoće li biti dostupne, brze i pouzdane. Nintendo je imao sličnu platformu za wiiU i to je funkcioniralo,prilično kilavo.Onda su ugasili wiiU. Switch je napravio tržišni bum i Nintendo se odjednom našao spuštenih gaća jer se nisu pripremili za zahtjeve tržišta vječno gladnog za online uslugama. Primjer je ona zbrčka koju zovu voice chat. Realno, wiiU će još dugo biti prisutan, a Switch je tek na početku životnog ciklusa,dakle Nintendo ima razloga ponuditi nešto više u online poslovanju. Naravno, to će i naplatiti. Kako i koliko, e to tek trebamo vidjeti.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?