HCL.HR

Nintendo GameCube – konzola s ručkom

Zoran Žalac 03.05.2022.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 20 godina na europsko je tržište stigla Nintendova četvrta kućna konzola zvana GameCube, a doživjela je vrlo sličnu sudbinu kao i neslavni Wii U.

Nintendo je dolaskom šeste generacije konzola bio u nezavidnoj poziciji. Prethodno je s Nintendom 64 izgubio tron pojavom PlayStationa, a potom je na tržište konzola ušla i tvrtka Microsoft sa svojom platformom Xbox. Dok su druge konzole obećavale igranje online i koristile tada popularni DVD format optičkih medija, Nintendo se držao po strani i predstavio nešto drugačije – konzolu zvanu GameCube, koja je na europskom tržištu bila lansirana na današnji dan prije 20 godina.

GameCube konzola bila je mala ljubičasta kutijica s ručkom. Sama konzola zapravo nije bila prijenosna (težila je 2,4 kilograma), ali je godinama kasnije otkriveno da je Nintendo u jednom trenutku planirao model GameCubea s vlastitim ekranom, koji bi se mogao spojiti i na veći televizor. GameCube je u tom pogledu zapravo bio najraniji prototip ideje na kojoj je kasnije nastao današnji Nintendo Switch.

Konzolu je pokretao IBM-ov 32-bitni procesor 750CXe Gekko na radnom taktu 486 MHz. Imala je 24 MB dijeljene memorije i koristila je memorijske kartice. Kontroler je bio neobičnog dizajna, s manje tipki na pročelju, ali s dvije analogne palice. Iako je danas čudno vidjeti kontroler kojemu su glavne tipke različitih oblika i veličina, oni koji su koristili GameCube bili su najzadovoljniji upravo ovim kontrolerom.

Kontroler je bio neobičnog dizajna, s manje tipki na pročelju od kontrolera za Nintendo 64, ali s dvije analogne palice.

Zanimljivo je da je kontroler trebao imati kontrole pokretom, kao i mikrofon. Međutim, sama tehnologija tada je još bila u ranoj fazi te je služila tek kao interna priprema za Nintendo Wii. Može se isto tako reći da je GameCube bio svojevrsni pionir tehnologije stereoskopskog 3D prikaza. Takav je prikaz bio podržan, ali samo u jednoj igri. Podsjetimo, kasnije je Nintendo razvio 3DS konzolu koja je koristila upravo tu funkcionalnost.

Glavna prednost Nintendo GameCubea nad tadašnjim PlayStation 2 i Xbox konzolama bila je ta što je konzola koštala 199 dolara, odnosno čak stotinu dolara manje od konkurentnih proizvoda. Međutim, prodaja GameCubea nikad nije uhvatila maha zbog igara. Bila je ovo prva konzola koju Nintendo nije lansirao uz novu Super Mario igru. U to vrijeme tvrtka se fokusirala na kreiranje novih franšiza kao što su Pikmin i Animal Crossing. U konačnici su najveći Nintendovi hitovi za GameCube bili Metroid Prime, The Legend of Zelda: The Wind Waker, Super Mario Sunshine, Super Smash Bros. Melee i Luigi’s Mansion. Podrška ostalih izdavača bila je relativno slabašna. Privremena ekskluziva bila je Resident Evil 4, a trajna Metal Gear Solid: The Twin Snakes.

GameCube se u pet godina postojanja prodao u 22 milijuna primjeraka te završio čak iza Xboxa koji je tada bio potpuno novo ime na sceni. Bio je to poražavajući rezultat za Nintendo, usprkos dobroj prodaji igara, s obzirom da su očekivali kako će do 2005. godine prodati 50 milijuna konzola. No, iako im strategija drugačije konzole s unikatnim igrama nije prošla s GameCubeom, svega pet godina kasnije Nintendo se vratio predstavivši Wii konzolu, s povratnom podrškom za GameCube igre.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (3)

  • ILoveGaming

    03.05.2022 - 18:52

    Za uživanje u retro igrama najbolje je dati 200-300 eura na kvalitetnu konzolu tipa Retrostation PC ili Super Console X King sa 50000+ igara za sve moguće konzole. Doduše kupio sam Super Console X King i sada čekam da mi dođe na kučnu adresu. U životu nisam zaigrao niti jednu igru za Gamecube a već dugo planiram skinuti Dolphin emulator i započeti tamaniti Digimon World 4 jer Gamecube verzija drastično ljepše izgleda od one za PlayStation 2. Naravno odustati ću od toga i pričekati svoju konzolu a ionako sam prezauzet igrama. Sada igram jednu vrlo lijepu i nevjerojatno dobru Monster Collecting taktičku RPG igru Fae Tactics do izlaska Diabla Immortal.

  • Dragan[MKD]

    03.05.2022 - 19:05

    Mislim da sam igrao taj Metal Gear Solid i nije bio loš, sasvim solidan nastavak 2ku ako se ne varam.

    • mika76

      @Dragan[MKD], 03.05.2022 - 19:30

      Metal Gear Solid je bila prerada orginala sa ps1. game cube sam kupio samo zbog resident evil 1 i resident evil zero.
      to su bile odlične igre na toj konzoli

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?