HCL.HR

Nintendo je ugodno iznenadio europske fanove Nintendo 64 igara

Matej Brus 12.10.2021.   •   1 komentara   •   Tehnologija


Nintendo 64 igre koji dolaze na Nintendo Switch Online u europskim će se verzijama ipak moći igrati u 60Hz.

Prošli mjesec Nintendo je najavio da Nintendo 64 i Sega Genesis igre dolaze na Nintendo Switch Online pretplatu. Međutim, fanovi nisu bili sretni kad su otkrili da se europske verzije N64 igara izvode u 50Hz. Do otkrića je došlo tako da su fanovi koji su pratili Nintendo Direct primijetili da su se europske verzije vrtjele sporije od američkih i japanskih verzija.

Prije HDMI-ja postojala su dva različita standarda za televizije: jedan za europsko tržište, a drugi za japansko i sjevernoameričko tržište. Prema tim su se standardima igre optimizirale, a naš je europski standard bio problematičniji. Naime, ako ekran ima frekvenciju od 60 Hz onda bez problema može prikazati do 60 sličica u sekundi, ali ako je neka igra optimizirana za samo 50Hz, onda televizor prikazuje 50 od sveukupnih 60 frejmova zbog čega dolazi do usporavanja. U slučaju igara koje se izvode u 30 fps-a ili niže, sinkronizacija slike problematičnija je kad se radi o frekvenciji od 50 Hz.

Srećom, u neočekivanoj jučerašnjoj izjavi Nintendo je potvrdio da će se sve Nintendo 64 igre koji dolaze na Nintendo Switch Online moći vrtjeti u 60Hz bez obzira na regiju. Štoviše, odabrane će igre imati i 50Hz opciju kako bi dugogodišnji fanovi mogli ponovo proživjeti igru u originalnom obliku – ako si iz nekog razloga žele priuštiti tu patnju.

Komentari (1)

  • MightyAloy

    13.10.2021 - 12:43

    Dobra odluka Nintenda jer je PAL format inferioran NTSC-u. Doduše mi to tada nismo znali i bilo nam je normalno igrati se na Segi Mega Drive i N64 u 50hz. Mislili smo, video igre se tako izvode/izgledaju i bilo nam je super. Najgore je bilo onima koji su iskusili NTSC, a kad se potegne ova priča odmah imam u glavi slike Leadbettera i Linnemana kako negoduju. 😆

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?