HCL.HR

Nove igre za PlayStation Vitu prestaju izlaziti iako će se i dalje moći kupovati

Zoran Žalac 08.05.2021.   •   6 komentara   •   Tehnologija


Premda su u Sonyju odustali od gašenja PlayStation Storea za svoju prijenosnu platformu PS Vita, developeri javljaju da Store više neće primati nove igre.

Sony je nedavno najavio gašenje prodaje digitalnih igara za PlayStation 3 i PlayStation Vita platforme, pa tu odluku povukao zbog negativne reakcije fanova. Od planiranog se zatvaranja PlayStation Storea za te platforme odustalo i igre će se i dalje moći kupovati. Međutim, u slučaju PS Vite to ne znači da platforma kao takva ima budućnost.

Naime, developeri javljaju kako je Sony ostao pri odluci da umirovi Vitu te da nakon ljeta 2021. više neće prihvaćati nove igre za Vitu. Drugim riječima, PlayStation Store će na Viti i dalje raditi, digitalne igre će se prodavati, ali nove igre na Viti više se neće pojavljivati nakon 20. 7. Kako Sony više ne proizvodi Vitine kartice za fizička izdanja igara, digitalne verzije su jedini način da se nova igra danas objavi na toj platformi. Uklanjanjem te mogućnosti platformu se više ne može smatrati aktualnom.

Vrijedi napomenuti da ova informacija nije službeno potvrđena (ali ni opovrgnuta) od strane Sonyja. Ako je istinita, interesantno je da su iz Sonyja odlučili izostaviti tu informaciju u javnom komuniciranju da su odustali od gašenja digitalne distribucije igara za tu platformu. Sada se ispostavlja da tehnički jesu, ali gašenje digitalne distribucije novih igara za Vitu i dalje bi moglo biti u planu.

Istini za volju, PlayStation Vita je već devet godina stara platforma i za nju ionako nije izlazilo baš mnogo novih igara. Ipak, dosadašnja praksa kod PlayStation platformi bila je ta da se developerima igara ostavlja na volju da podržavaju Sonyjevu konzolu dok god to žele. Ovo je prvi put da Sony u teoriji blokira lansiranje novih igara na nekom PlayStationu.

Komentari (6)

  • darkness666

    08.05.2021 - 10:36

    Steta..nepravedno zapostavljena konzolica..da je sony dao truda bila bi bolja od switcha

  • Zoran Zabac

    08.05.2021 - 11:41

    Ovako na prvu, switch izgleda kao nizerazredni proizvod pored vite…imam dojam da su pravili vitu 2 iste godine kad i switch, da bi oduvala switch lagano…e sta je problem bio u pričii zašto vita nikad nije doživjela neku slavu….hmmmmm

    • moordrak

      @Zoran Zabac, 10.05.2021 - 10:12

      Vidiš, Nintendo zna posao. Sjeli su za stol i dogovorili kome i kakav proizvod mogu prodati. Riskirali su sa Switchem jer hardverski ne govorimo o zadnjem kriku tehnologije , a WiiU je jako loše prošao, no odlučili su promijeniti strategiju i ušli su u povjest. Zelda je, zajedno sa Switchem, pomela svijet.
      Vita 2 bi bez prave killer igre doživila istu sudbinu kao i njena dva prethodnika.
      Nitko u Sonyu nije imao dvije čiste povezati dva i dva i predvidjeti da će mobilno igranje eksplodirati u narednom razdoblju. Imali su fantastičan primjer pod nosom: 3DS. Nisu naučili ništa. Odlučili su svjesno zanemariti strategiju razvoja svojih ručnih konzola i naravno, dogodilo se što se dogodilo. Pokušali su spasiti stvar sa remote playom (koji funkconira prilično dobro), ali prodaja je već odavno otišla nizbrdo. Remote play je tako postao samo još jedna gimick funkcionalnost. Realno, tko će dati 300$ da bi se mogao igrati u drugoj sobi? Promašaj za promašajem iskopao je Viti dubok grob. Počivala u miru!

    • RickBarry

      @moordrak, 10.05.2021 - 15:52

      Sve se slažem osim dijela: “doživila sudbinu kao i njena dva prethodnika”. Uz Vitu misliš i na PSP jel tako? Po meni je Psp odlična konzola, ima sjajne igre i dobila je dobar third party support. Od GTA preko Need for Speed do Burnouta. Uz to se i prodala u masu primjeraka. Inače se smatra kao uspješna konzola.

    • moordrak

      @RickBarry, 10.05.2021 - 19:45

      Imaš pravo. Trebao sam napisati u jednini 🙂 Vita je puno gore prošla. Nažalost, Sony je povukao PSP u korist Vite par godina kasnije i to je bio početak kraja Sonyevih ručnih konzola. U tom kontekstu moja rečenca stoji, iako, PSP je bio čudo. Nekoliko verzija hardvera, fantastična baza igara, desetci milijuna prodanih komada. Vita nikada nije dostigla popularnost PSP-a. Peek prodaje Vita je imala 2012. kada se i pojavila world wide sa 3,7 milijuna prodanih komada. Zanimljiv info je da je ste godine prodano više PSP konzola nego Vite (4,3 milijuna komada). PSP je tada bo na 73 milijuna komada. To im je trebao biti prvi indikator da nešto ne štima. U idućih par godina, prodaja Vite tone. Nintendov 3DS ih je nakraju kompletno izbacio Sony iz igre. Šteta.

  • GAMEmaher

    08.05.2021 - 13:14

    Imam switch i Vitu i daleko mi veći gušt na Viti igrat… Sony je već par godina nakon izlaska nepravedno zapostavio konzolu a sve zato jer su im one vražje kartice bile skupe ultra.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?