HCL.HR

Nvidija blokirala streaming PC igara na Xbox konzolama

Zoran Žalac 28.04.2021.   •   7 komentara   •   Tehnologija


Nakon što se putem streaming usluge GeForce Now otvorila mogućnost igranja PC igara na Xbox konzolama, Nvidia je blokirala tu mogućnost.

Prošloga mjeseca na Xbox konzole došao je internetski preglednik Edge, baziran na Chromium kodu. Bila je to interesantna stvar jer je mjesec dana prije toga usluga GeForce Now dobila podršku za streaming PC igara upravo iz tog preglednika.

Rezultat toga bio je da su se pojedine igre za PC mogle streamati na Xbox konzolama – bez da uopće imate ikakvo računalo. Doslovno ste mogli kupiti PC igru preko mobilne aplikacije za Steam i pokrenuti ju preko streaminga na Xboxu. Potencijal ovoga dodatno je narastao kad je Edge preglednik na Xboxu dobio podršku za miš i tipkovnicu, što znači da je Xbox uz GeForce Now praktički postao PC.

No, to veselje nije dugo trajalo.

Nvidia je nedavno blokirala uslugu GeForce Now na Edge preglednicima. Ta odluka obuhvaća sve verzije Edgea – i za PC i za Xbox konzole. Međutim, nije ukinuta podrška za Chrome i Safari preglednike, a smiješna stvar u cijeloj toj priči jest to da Chrome i Edge dijele isti temeljac i oba se baziraju na Chromiumu.

Na upit novinara s portala The Verge, iz Nvidije su odgovorili kako “istražuju mogućnost podrške za Edge preglednik u budućnosti”. Nakon što su tu podršku već imali dobra tri mjeseca.

E sad, vrijedi naglasiti da Nvidia vjerojatno nije krivac u cijeloj ovoj priči. Da je po njihovom, oni bi bili sretni sa što više korisnika neovisno o platformi s koje ti korisnici dolaze. Međutim, Nvidia ima ugovore s nizom izdavača i developera u kojima je uvjetovano kada i kako se njihove igre mogu streamati.

Kako se streamingom PC igara na Xbox konzolama može zaobići potreba za kupovanjem Xbox verzija tih igara, za koje su developeri uložili resurse i platili licencu da bi im se igra našla u prodaji u Xbox trgovini, jasno je da nekima ovakvo što nije odgovaralo. I vjerojatno su pritisnuli Nvidiju da blokira GeForce Now na Edge pregledniku, iako tehnički nema nikakve prepreke da usluga bude podržana na tom pregledniku. A u Nvidiji vjerojatno nisu znali za Microsoftov plan lansiranja novog Edge preglednika na Xbox konzole.

Nešto se slično Nvidiji dogodilo ranije u okviru PC platforme. Iako tehnički gledano GeForce Now ne prodaje PC igre, nisu svi izdavači bili oduševljeni idejom da Nvidia kao vlasnik platforme zarađuje streamingom njihovih igara, a da za to s proizvođačima i izdavačima igara nemaju nikakav dogovor. Iz tog razloga GeForce Now uslugu podržavaju samo neke tvrtke (npr. Ubisoft, CD Projekt, itd.) dok su druge zbog raznoraznih razloga zatražile povlačenje svojih igara s Nvidijine platforme (Activision, Warner Bros., Codemasters, Capcom i drugi).

Označeno sa: , ,

Komentari (7)

  • A vi kakote

    28.04.2021 - 13:49

    Zoki, mogao bi napisati clanak kako se mogu ps1, ps2, n64 itd igre pokrenut na xbox konzoli pomocu retroarcha. Ja sam probao i radi(preko dev modea i ima cak retail verzija)
    Imam filing da bi te to moglo zanimat hahah
    Evo linka : https://youtu.be/psTunlgKOMM

    • Junejkas

      @A vi kakote, 28.04.2021 - 16:11

      Da li to moze samo za xbox series s/x ili moze na one s/x

    • A vi kakote

      @Junejkas, 28.04.2021 - 16:20

      Na xone-u mozes ps1, za ps2 cpu nema ‘snage’ za emulaciju.

    • Junejkas

      @A vi kakote, 28.04.2021 - 21:11

      A koje sve imaju igre? To se placa 20$ kolko sam video? Da li mogu neke super mario igre?

  • miriseNAdobro

    28.04.2021 - 14:42

    pametno..zasto bi to dospustili kad zbog Microsofta i xclouda dosta izdavaca je i napustilo geforcenow uslugu

  • Strahinja Radonjic

    28.04.2021 - 18:12

    Ja se izvinjavam na neprijatnosti ali, ovo je klasika. Pojedinac tj. korisnik uvek najebe. Uvek je bilo i biće…. Dal’ bila streaming platforma, TV provajder, provajder mobilne mreže, “veliki” se prepiru a krajnji korisnik šta? Najebe…

    • vragec25cro

      @Strahinja Radonjic, 28.04.2021 - 18:23

      Aj mi objasni ko prosječnom krajnom korisniku kako sam naje…?Jel geforce now za pc?Jel slučajno došao na xboxovu mrežu?Jel možeš taj gf now igrati na smart tv?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?