HCL.HR

Na PC dolazi opcija automatskog HDR-a sa Xbox Series konzola

Zoran Žalac 18.03.2021.   •   1 komentara   •   Tehnologija


Iz Microsofta su najavili kako na Windows 10 donose opciju automatskog dodavanja podrške za HDR efekt, razvijenu za Xbox Series X i S konzole.

Jedna od posebnosti Xbox Series konzola svakako je tehnici automatskog HDR-a koju je Microsoft razvio interno. Radi se o tehnici kojom Xbox Series konzole dodaju podršku za HDR starijim igrama koje ju nisu imale. Rezultat su živopisnije boje i općenito ljepši prikaz igara bez da tvorci istih moraju napraviti nešto po tom pitanju.

Naravno, nije to isto što i prava podrška za HDR i ne radi tehnika jednako dobro u svim slučajevima, ali je uglavnom dobro prihvaćena među vlasnicima Xboxa. A sada je najavljeno kako dolazi i na PC, odnosno na Windows 10. 

Microsoft tako obećava da će simulirati HDR za tisuće PC igara rađenih u DirectX 11 i 12 API-ju. Kažu kako će to tražiti malo snage od grafičke kartice pa je cijela stvar za sada u testiranju preko Windows 10 builda verzije 21337. Naravno, blagodati Auto HDR opcije igrači na PC-u moći će vidjeti jedno s monitorom ili TV-om koji ima odgovarajuću podršku za HDR. Evo kako to izgleda u slučaju GTA 5:

Istini za volju, dugo godina monitori za računala nisu podržavali HDR, ali situacija se malo popravila u zadnje vrijeme. Slično je i sa igrama – dok na konzolama većina igara ima podršku za HDR još od 2016. godine, na PC-u je ta podrška često izostajala. Primjerice, The Witcher 3 je na konzolama podržavao HDR, ali na PC-u službeno nikad nije dobio tu podršku.

Želite li doznati više o podršci za HDR i zašto je tehnika vrlo korisna u starijim igrama, pogledajte sljedeću analizu Digital Foundryja.

Označeno sa: , ,

Komentari (1)

  • MoGaming

    18.03.2021 - 13:58

    Nek se i PC jednom okoristio od konzole 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?