HCL.HR

PlayStation 5 mogao bi donijeti loše vijesti za pirate, možda i za kupce polovnih igara

Zoran Žalac 17.04.2019.   •   48 komentara   •   Tehnologija


Okvirno znamo kakav će hardver koristiti sljedeća PlayStation konzola, no možda nam je poznato i kakav će sustav zaštite protiv piratstva koristiti.

PlayStation 4 konzola dosta se dugo opirala hakiranju, no mogućnost pokretanja piratskih igara naposljetku je bila omogućena uz određene kompromise. S obzirom na to da znamo kako će PlayStation 5 koristiti istu arhitekturu hardvera kao i aktualna “četvorka”, u teoriji bi to moglo ubrzati proces hakiranja buduće konzole. Međutim, moglo bi se dogoditi i da piratstvo u potpunosti izostane s te konzole.

Naime, Sony je prošle godine patentirao svoj DRM sustav baziran na blockchain tehnologiji. Definicija blockchaina nije skroz jednostavna, ali recimo da se tu radi o jednosmjernom lancu podatkovnih blokova unutar kojega svaki novi dio ovisi o vrijednosti prethodnog dijela. U prijevodu, DRM sustav na blockchainu omogućio bi decentraliziran sustav zaštite, što bi pred hakere i pirate postavilo gotovo nemoguću prepreku.

E sad, još uvijek nema potvrde da bi PlayStation 5 mogao koristiti Sonyjev novi DRM, iako su šanse za to prilično velike. U slučaju da se ovaj oblik zaštite koristi, to bi možda značilo i da će konzola morati biti povezana s internetom – nešto što nije slučaj s PlayStationom 4.

Ipak, ako do toga i dođe, jedna je donekle pozitivna stvar koja bi iz toga mogla proizaći. DRM sustav na blockchainu omogućio bi nam prodaju digitalnih igara u našem vlasništvu – nešto što danas nije moguće ni na jednoj platformi, pa čak ni na PC-u. Doduše, ovo možda i nije razlog za veselje jer bi u tom slučaju vjerojatno netko drugi diktirao pošto prodajete igru, odnosno uzimao proviziju od svake sljedeće prodaje. Isto tako, moguće je da ćemo prodajom korištene igre iznos dobiti isključivo na račun za PlayStation, što bi značilo da ga moramo potrošiti na neku novu igru, a ne na žvake i čvarke.

Označeno sa: , ,

Komentari (48)

  • Masterchief

    17.04.2019 - 18:37

    Ne hvala! Poanta fizičkih je kopija mogućnost da ih koristimo na više konzola i igara! Ako želim igru lockanu na jednu konzolu onda uzmem digitalno…

    • Quinal

      @Masterchief, 17.04.2019 - 18:50

      Bas pogresno, digitalne igre mozes jos lakse dijeliti, dvije osobe mogu igrati u isto vrijeme igru, a dijelis je tako sto das podatke od racuna prijatelju sto je dosta jednostavnije od nosanja fizicke kopije

    • GTA222

      @Masterchief, 17.04.2019 - 18:51

      Kako na računalu funkcionira, kupiš fizičko izdanje i samo jedna osoba može koristit igru, bilo je samo pitanje vremena kada će takva praksa doći i na konzole jer to je izdavačima i Sony-u izgubljen profit. Zašto bi oni tebi “dali” da možeš radit što hoćeš s igrom kad jednostavno mogu napravit da budeš primoran imati račun i disk u isto vrijeme kako bi mogao igrati igre.

    • moordrak

      @GTA222, 18.04.2019 - 07:07

      Računalo ne može koristiti nitko osim tebe? Brat, sestra, mama, tata, susjed, prijatelj? Rikne ti SSD, zapušiš podatke i to je to? Nema više instalacije igre nanovo? Nije to baš tako kako si rekao. Zaštita postoji i postojati će u budućnosti, a na konzolama je do sada bila riječ o hardversko-softverskim rješenjima implementiranim u samu jezgru sustava. Ovo PC nije nikada imao, a vrlo vjerojatno niti neće. Tehnologija koja se opisuje u ovo članku može se primijeniti na digitalno distribuirane igre što do sada nije bio slučaj jer za time nije bilo potrebe. Sa konzolom jednostavno prodaš i account. Nema nekog posebnog zaštitnog mehanizma kojim bi bilo tko mogao spriječiti ovakvu praksu. Ono što je mokri san svih distributera igara je mužnja dodatnog profita iz sekundarnog tržišta igara, što će ga reći, ako ti nekome prodaš fizičku ili digitalnu verziju igre, oni žele dio kolača. Da bi to mogli, moraju na neki način “tagirati” softver, napraviti ga jedinstvenim kako bi ga mogli pratiti. Mogu samo reći: tresla se brda, rodio se miš. Korisnici bi ih pojeli da na bilo koji način zabrane dijeljenje igara.

    • movie

      @moordrak, 18.04.2019 - 11:56

      Kao što su ih pojeli i za naplaćivanje online igranja. Kada odluče nametnuti neku stvar, ista za koju godinu postane normalna. Bitno je samo da se veliki igrači dogovore između sebe.

    • moordrak

      @movie, 18.04.2019 - 12:39

      Miješaš kruške i jabuke. Online igranje i “porez” na preprodaju igara nije ista kategorija. Zapravo, radilo bi se o opasnom presedanu kojeg bi svi mogli primjenjivati ne samo gaming industrija. To bi bilo isto kao da Fiat uzme dio tvojih para zao što si preprodao svog puntića trećoj osobi. Sa druge strane, kako ćeš naplatiti već korištenu digitalnu igru? Koje je mjerilo? Tehnički, igra je posve nova. Kako ćeš naplatiti raubanje bajtova? 🙂 Mislim da se oko ove tematike neće dogoditi ništa bitno. Nakeljiti će još koju zaštitu i to je otprilike to. Business as usual.

    • GTA222

      @moordrak, 18.04.2019 - 12:46

      Nisi me shvatio baš najbolje. Kad aktiviraš kod na svoj Steam logično da možeš milijardu puta skinut tu igru, isto tako naravno da možeš prodat i račun zajedno s igrom ali opet to je meni realno bezveze pogotovo ako imaš puno igrica i razno raznih stvari.

    • moordrak

      @GTA222, 18.04.2019 - 20:46

      Pa gledaj što ti je bitnije: zadržati account ili prodati acc sa nekom igrom kako bi mogao kupiti neki novi naslov. Oni te namjerno “pecaju” upravo na đir skupljanja svega i svačega u stilu: pa jednog dana ćeš moći reći kako si kupio 300 igara i za svaku ćeš moći vidjeti nekakve statistike. Kao, za 10 godina ćeš imati posebnu želju zaigrati Fifu 2016. Moš’ mislit. Realno, nemaš baš ništa od toga 🙂
      Bilo bi idealno kada bi godinama zadržao jedan te isti račun i na njemu izgradio pozamašnu kolekciju svega i svačega ali nemaju svi iste mogućnosti. No dobro, ovo je sada neka druga tematika.
      Poanta je što dijeljenje digitalnih igara već sada postoji i na PC-u i na konzolama. Na konzolama je vrlo jednostavno podijeliti svoju biblioteku igara sa nekim prijateljem. Isto tako, ako frendu ostaviš podatke svog Steam acc-a, on bez problema može koristiti tvoj library. I sada se netko sjetio kako bi bilo jako dobro ovu funkcionalnost dodatno unovčiti. Shvaćaš igru?

  • Petar Marjolovic

    17.04.2019 - 19:20

    Kako su mogli izostaviti čvarke!? ????

  • xxved

    17.04.2019 - 19:25

    Hvala na sigurnosti, ali radije cu bez DRM hvala.

  • AdvCool

    17.04.2019 - 21:57

    Eto, baš smo jučer raspravljali kako Sony neće biti pohlepan kao EA i kako bi se pružio veliki otpor. Hebiga, ipak i Sony radi po svome. Ako je ovo istina, jedinl Microsoft može spasiti tržište od monopola i gle čuda, time da objave kako DRMa neće biti u budućem Xboxu i još mogu snimiti reklamu kako je jednostavno predavanje koristenih igara drugom vlasniku. A upravo se suprotna situacija dogadila prije izlaska konzola ove generacije. A ironije, kako se stvari preokrecu, tko bi gori sad je doli. Haha, tako da me nebi začudilo da sada Sony postane pohlepan na temelju mišljenja kako su definitivno umirovili xbox i ostvarili monopol na tržištu. ?

    • undisputed_kiki

      @AdvCool, 18.04.2019 - 03:59

      Sony ima igre, microsoft nema..

    • Darcoolio

      @undisputed_kiki, 18.04.2019 - 10:22

      Šta lupaš majstore?

    • funky0308

      @undisputed_kiki, 18.04.2019 - 10:28

      Kako to mislis, Microsoft nema igre? Neke od igara cak i u naslovu imaju rijec Microsoft.

    • MakikaM91

      @funky0308, 18.04.2019 - 16:42

      Mozda zeli da kaze da ti je potrebna jedna saka kako bi prebrojio ekskluzivne igre xboxa sto njega uopce ne interesiraju kao i mene, osim Forza sto neisplati mi se kupovati xboxa samo zbog toga.

    • funky0308

      @MakikaM91, 18.04.2019 - 19:42

      Treba ti malo vise od jedne sake..googlajte ljudi jebemu. Nije on rekao da ga ne zanima, nego da MS nema igre, sto je daleko, daleko od istine

    • moordrak

      @funky0308, 18.04.2019 - 20:51

      Ma nego. Polomili su se ovu generaciju od ekskluziva. Daj ti malo guglaj…

    • funky0308

      @moordrak, 21.04.2019 - 08:00

      Ekskluziva i imati igru nije ista stvar. Ne imati igru znaci da nista nikada pametno nisu napravili i bas zbog toga i jesam komentirao, jasno je sto je covjek htio reci ali ovako to napisati nije OK. MS je nekada stajao iza odlicnih igara i odlicnih simulatora i nikako ne stoji da nisu napravili ili izdali nista

    • MakikaM91

      @funky0308, 19.04.2019 - 11:12

      Oni imaju preko 20 ekskluziva ali vise od 3 njih nisu vredna pomena. To je hteo da kaze sa “Nemaju igre”. I stvar je u tome sto su ova 3 naslova izmuzili do beskraj i bit ce jos dosta njih. Fokusiraju se na tri igre i to je to, sutra izasao Sea of Thieves nemozes te njih ubaciti u ista fioka sa ova prethodna tri. I po meni nemaju igre, zato ne vidim svrhe uloziti u njih jos.

    • funky0308

      @MakikaM91, 21.04.2019 - 08:03

      Opet ponavljam, ekskluziva nema veze s onim napisanim. Da Sony u zadnje vrijeme ima bolje igre to je jasno svima , to nitko ne osporava ali MS je jedan od prvih koji je krenuo sa velikim i visoko budzetnim igrama za Windows platformu i nije fer nekoga tako bitnog za industriju sutnuti sa strane uz komentar MS nema igre. Ima i imao je, a da li su one bolje ili losije nekome to neka svatko prosudjuje sam, meni su u zadnje vrijeme sve losije i losije (mislim na zadnjih 15ak godina)

    • MakikaM91

      @funky0308, 21.04.2019 - 08:37

      To ti je ono imaju ali nemaju.

  • SanKa

    17.04.2019 - 22:27

    ako cu ja moci definirati cijenu igre koju zelim prodati, ovo je odlicno.

  • tryon

    18.04.2019 - 08:42

    na kraju mi je svejedno jer 80% oglasa za igre (ps4) su oni klasici od 150kn koji se prodaju rabljeni po 200. I sam sam uzeo ps4 u nadi kako cu samo vrtiti rabljene igre ali na kraju se ispostavilo da mi je najisplativije (i naj jednostavnije) kupovati digitalne igre

  • funky0308

    18.04.2019 - 10:24

    Pa nije ni lpse uvodjenje ovakog sustava DRMa ako ce jednog dana biti moguce i digitalne igre prodavati. Ne pati me ni najmanje neka provizija iako, naravno, bilo bi bolje da je ne bude. Do nekih igara je tesko kod nas doci, nakon nekog vremena vise je ne igras, nemas je vise ni instaliranu i ne bi bilo lose uzeti par starijih igara, uzeti neke novcice pa kupiti drugu igru. Cak i da novci idu na Sony account i da ih ne mozes podici sve skupa moze biti dobro. Ako pare idu tako da ih imas za kupnju drugih igara preko storea, a naprave sve skupa tako da ja s tim parama mogu kupiti igru od tebe, to bi stvarno moglo biti OK. Sony realno ne gubi nista jer shareanje cijelih librarya funkcionira odlicno na PS4 (postavi se konzola kao primari i unesu podaci drugog accounta i imas sve igre koje ima i lega) i dosta nas to koristi, polovne fizicke kopije igara se takodjer prodaju i nece izgubiti nista, a nama bi mogli napraviti zgodnu foru. Odes na store i ukucas npr FIFA21, store ti ponudi novu i polovne u nekom vjenovnom rangu od do. Ne moram ni znati od koga kupujem. Pa ako i uzmu 5 ili 10% od toga, a naprave nam sve skupa ovako nekako, ja stvarno nemam nista protiv toga. Sto se piratstva tice na PS4 u nekoliko komentara nekima sam to isto pokusao objasniti ali nije bas islo, skroz do verzije 5.0 OSa, a mozda i dalje, nisam siguran, PS4 se da jailbreakati i igre se skidaju i igraju bas kao i na PCu i sigurno je da ce se Sony pokusati obraniti od toga. Vec su i novije verzije OSa uspjesne u tome, a PS5 ce sigurno biti jos uspjesniji. Puno se gubi probijanjem zastite, odnosno zaobilazenjem i ne znam da li bi tako nesto ikome preporucio. Konzola prakticki postaje potpuno neupotrebljiva za sve osim piratskih igara i online vise za nju ne postoji. Store naravno nece raditi i ne bih to nikada napravio, ako vec ne radi sebe i svojih uvjerenja, onda barem radi toga gore nabrojanog

    • GTA222

      @funky0308, 18.04.2019 - 12:44

      Ovo za Jailbreak PS4, dobivaš mogućnost stavljanja linuxa i pokretanje Steam igrica, i primarna svrha jailbreaka je homebrew a ne piratstvo.

    • funky0308

      @GTA222, 18.04.2019 - 14:12

      Na papiru je, kao i naceden razlog. Cesti su alibiji probijanja zastite kroz diplomski rad ili nekakva istrazivanja ali jasno je svima o cemu se tu radi. Imas igre za PS i to je to, sve ostalo je krsenje EULAe na koju smo pristali. Mozemo sigurno pronaci primjere koji su drugaciji i gdje primarna svrha nije zlouboraba toga istoga ali jasno je sto vecina radi nakon skidanja zastite. Pokretati Steam igre na Play Stationu ne bi komentirao. Sama arhitektura kao i hardware Playstationa daleko je od potrebnog za izvodjenje Steam igara.

    • GTA222

      @funky0308, 18.04.2019 - 16:29
    • funky0308

      @GTA222, 18.04.2019 - 19:48

      Ne kazem ja da to ne ide, znam da ide ali hardware PS4 je poprilicno slab za takve akcije. Sigurno da postoje igre koje rade i da je ovo sa linka moguce, nema razloga da ne bude moguce, PS4 nije nista drugo nego lijepo slozen PC (sa danas vec jako starim dijelovima), pomno odabranim komponentama i dobro napisanim OSom, bas zato developeri i izvlace cuda iz te konzole (i radi cinjenice da je svaki PS4 isti pa je lakse optimizirati igru) ali igranje modernih PC igara na takvom hardwareu nema bas previse smisla. Ni blizu neces dobiti ono sto dobijas na novijim PCija, a ako ces slagati PC sa istim komponentama kao sto su u PS4, doci ces gotovo na isto, mozda i jeftinije pa takve akcije nisu za neke siroke mase i sasvim je jasno da se breaka radi piratstva, ne radi ovoga. Opet ponavljam, ja ne osporavam da je ovo moguce, naravno da je pa to je jasno svakome tko i malo poznaje hardware ali da je to glavni razlog jailbrakea – sigurno nije.

    • GTA222

      @funky0308, 19.04.2019 - 02:34

      Ma sve to stoji, i sam igram na PC ni nemam PS4. Normalno da nećeš igrat high end igre preko Linuxa na PS4 jer to nema smisla ali ono to je samo primjer nećega što je moguće.

    • Graveland

      @funky0308, 19.04.2019 - 11:37

      Arhitektura je x86 sine sine moooj rodjeniiiiiiii…… pismeni…..

    • funky0308

      @Graveland, 19.04.2019 - 13:13

      Hoces nam malo poblize objasniti sto je pjesnik htio reci? Upravo o toh arhitekturi i pricamo pa nije bas najjasnije sto si ti s ovim otkricem tople vode htio reci. Strasno colim kada se netko pravi ovako pametan. Daj prosvijetli nas sa svojom pismenoscu. Vidim da si puno truda ulozio u izjavu tipa covjek je bice sa dvije noge pa de malo opsirnije pojasni to tvoje otkrice.

    • pleto

      @funky0308, 19.04.2019 - 07:46

      Isss di ti to pratiš takve stvari…mene uopće ne privlače takve teme, kupim igru i igram najbolje što mogu i uživam, nemam vremena za praćenje vijesti o nekim exploitovima, a sigurno se ne bi zamarao sa korištenjem istih.

    • Graveland

      @pleto, 19.04.2019 - 11:40

      Pracenje vijesti =zamaranje logika EU milenijalaca i betera.

    • funky0308

      @Graveland, 19.04.2019 - 13:15

      Jebote kakve ti komentare pises?! Pa jel ti problem napisati jednu prosto prosirenu recenicu vise? Katastrofa. Ako vec nadjes potrebnim uci u razgovor, onda barem napisi sto mislis. Dobro da u skracenicama ne pises.

    • Graveland

      @funky0308, 19.04.2019 - 14:21

      Neka te .

    • funky0308

      @funky0308, 19.04.2019 - 13:19

      Nije uspjesan, slazem se. Ne znam jesam negdje napisao nesto drugo, ako jesam onda je greska. Breakan je bas iz tog razloga ali eto, imam i covjeka koji nam je svima objasnio da se od PS4 da napraviti PC sa Linux OSom..haha. Potpuno bespotrebna info jer je svakome sa i malo znanja o temi to jako dobro poznato ali eto, sada imamo i link 🙂 … vidio sam te nakave i videe, gdje pokazuju da su uspjeli probiti i noviie verzije OSa ali zanimljivo je da ne zele sve skupa pustiti van, odnosno cekaju patch

    • funky0308

      @funky0308, 21.04.2019 - 08:06

      Sigurnosnih rupa je uvijek puno, samo ih treba pronaci. Redovito jedan patch otvara vrata za iskoristavanje drugog exploita, nekako slicno ide i rootanje mobitela. Moze biti da je to u pitanju, vjerojatno zbog toga i cekaju, dobro kazes

    • moordrak

      @funky0308, 21.04.2019 - 10:32

      Jailbrake je uvijek igra mačke i miša. Jedni otkrivaju i “šire znanje” , dok drugi krpaju. Previše zajebancije za moj ukus. Bilo je to tako prošlu generaciju , a vidim, do danas se nije ništa promijenilo. Online funkcionalnost ne bi mijenjao za ništa. I u budućnosti će online biti vrlo važan dio konzola, a mehanizmi zaštite ipak dobro funkcioniraju. O piratiziranju uopće neću. To je tvoj izbor. Ne bi ti pala kruna sa glave da si tih par vrhunskih igara koje si igrao pošteno platio.

  • info.hr

    18.04.2019 - 10:57

    Samo neka oni štite. Za mene će i dalje disc biti disc i jedini način kupnje i preprodaje iste.

  • marko1106

    18.04.2019 - 12:31

    Sony ce dok god postoji igra u fizickim izdanju ostaviti mogucnost djelenja istog. U protivnom djaba ono ruganje xboxu.

  • Artyom

    18.04.2019 - 13:22

    Always online nije dobra opcija. Jer kad uskoro dođe apokalipsa nitko od preživjelih neće moći igrati PS5.

    • moordrak

      @Artyom, 18.04.2019 - 21:01

      Šta opet?! Pa svakih par godina najavljuju neki event…

    • Artyom

      @moordrak, 19.04.2019 - 00:24

      Ma ništa od tih najavljivanih. Prava apokalipsa će doći bez najave i upozorenja…

    • funky0308

      @moordrak, 21.04.2019 - 08:11

      Haha…event. Zvuci kao da i Kolinda dolazi 😀

    • pleto

      @Artyom, 19.04.2019 - 07:48

      Baš sam se fino nasmijo.

    • funky0308

      @Artyom, 21.04.2019 - 08:11

      I baš me briga iman savršenu kompilaciju za kraj, koju je složija Mladen 😀

  • Sop-minecraft

    18.04.2019 - 20:04

    Zanimljivo

  • Chronosus

    19.04.2019 - 10:42

    “, ovo možda i nije razlog za veselje jer bi u tom slučaju vjerojatno netko drugi diktirao pošto prodajete igru,”

    Otkud taj zaključak? Prodaja digitalnih igara na ovaj način bi bio ogroman korak unaprijed

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?