HCL.HR

Gasi se proizvodnja zadnje prijenosne PlayStation konzole

Zoran Žalac 20.09.2018.   •   14 komentara   •   Tehnologija


Iz Sonyja su odlučili prekinuti proizvodnju novih PlayStation Vita konzola u Japanu, što znači da će ubrzo prestati i s prodajom na ostalim tržištima.

Sony je jučer najavio “novi” uređaj – PlayStation Classic, a kako to obično biva – uz dobre vijesti potiho se spomenu i one loše. U slučaju PlayStationa loša je vijest da je potpredsjednik Sony Interactive Entertainmenta za magazin Famitsu najavio gašenje proizvodnje PlayStation Vita konzole.

Vita će se u Japanu proizvoditi još do kraja ove godine, a nakon toga ta će platforma živjeti na prodaji preostalih modela i privatnim prodajama. Ovo tehnički još ne znači da će Sony ugasiti proizvodnju PlayStation Vite za sva tržišta, ali i to je samo pitanje vremena.

Da Vita nema svijetlu i dugu budućnost znali smo ranije ove godine kada je najavljeno kako se igre za tu platformu više neće distribuirati u fizičkom obliku na karticama. Prije toga je također najavljeno kako pretplatnici PS Plus usluge ubuduće neće dobivati besplatne igre.

Gašenje proizvodnje neke konzole može značiti pripremu terena za uređaj koji će ju naslijediti, no u slučaju PlayStation Vite to vjerojatno neće biti tako. Iz Sonyja poručuju kako nemaju nikakve planove za novu prijenosnu gaming platformu.

PlayStation Vita inače nije ispunila Sonyjeva očekivanja što se prodaje tiče, te je u sedam godina postojanja prodana u otprilike 15 milijuna primjeraka. Usporedbe radi, Vitin prethodnik, PlayStation Portable, prodan je u više od 76 milijuna primjeraka.

Komentari (14)

  • Oblakoder

    20.09.2018 - 10:34

    Prodali bi i vise od 15 miliona ali su ispali nekorektni i prekinuli podrsku Viti posle godinu dve, pljunuli svim PS Vita vlasnicima u lice.

    • moordrak

      @Oblakoder, 20.09.2018 - 10:38

      De se drži ti svog Switcha i ne bulazni gluposti.

    • Oblakoder

      @moordrak, 20.09.2018 - 10:41

      To nisu gluposti nego cinjenice koje su dovele do propasti PS Vite

    • moordrak

      @Oblakoder, 20.09.2018 - 11:28

      Nije majstore podrška upitna, podršku imaš još uvijek nego u preskupom hardveru i dodatcima bez kojih nisi mogao baš ništa. Napravili su promjene na samom hardveru koje ih nitko nije tražio i koje nitko nije želio. Idiotska odluka da se koristi skupa proprietary memorija, slaba implementacija bežičnih tehnologija i što je najgore, nedostatak bilo kakve sekundarne funkcionalnosti zakopali su ovaj napredni uređaj vrlo nisko na listi za božićnu nabavu. Otprilike u isto vrijeme su se pojavili neki drugi uređaji koji su preuzeli primat u mobilnom igranju. Sony se nije snašao na tržištu i nažalost nisu imali nikakve vizije niti pojma što bi sa Vitom. Igre? Tu su zafušali do kraja. Da je Sony imao Pokemone stvari bi sigurno bile drugačije. Ali nisu. I sada su tu gdje jesu. Previsoka cijena, krive odluke, nedostatak pravih igara i u konačnici, nepostojanje vizije što bi Vita trebala biti uništili su ovaj proizvod do krajnjih granica.

    • Oblakoder

      @moordrak, 20.09.2018 - 12:06

      Slazem se ali bi svakako mnogo bolje prosla da je Sony nije ostavio bez podrske. Jednostavno prebrzo su digli ruke, a cena same konzole je vrlo brzo pala na 200 eura, sto svakako nije prepreka za dobru prodaju konzole. Ne znam na kakve dodatke mislis? Ja znam samo za memorijsku karticu.

    • m@rko

      @Oblakoder, 21.09.2018 - 09:14

      Sta god da su oni napravili ne bih im uspjelo. Konzola je izasla u krivo vrijeme i ljudi jednostavno nisu bili zainteresirani za nju..

  • Rock_Lee

    20.09.2018 - 11:05

    sony je fejlao sa vitom kao što je xbox sa ekskluzivama,izbace odličnu handheld konzolu i posle joj ne posvećuju nimalo pažnje..da se su potrudili mogli su i switch zbacit s tržišta no ajd dovoljan im je ps 4 da budu na tronu dok se možda xbox ne skonta i preotme im ga sa novom generacijom konzola

  • crolink07

    20.09.2018 - 11:16

    R.I.P.?

  • Negan

    20.09.2018 - 11:25

    Genijalna konzola, ali užasne poslovne odluke dovelu su je tu gdje jesu. Sjećam se da su sve novije igre koštale kao i one od “velikog brata”, a i onako malim izborom igara dominirali su uglavnom JRPG mediokriteti. Killzone Mercenary je igra koja je kao launch naslov pomaknula granice malog prijenosnika toliko da je mogla posramiti mnoge PS3 naslove. Dakle, moglo se da se htjelo, a zašto nije… ne znam.

    Doduše, periferija bez koje se nije moglo je bila užasno skupa, a Sony se tolko pretrgao od posla u vidu podrške i poticaja developerima da su danas jedine stvari vrijedne spomena tada fantastični OLED zaslon i remote play.

    • Dragan[MKD]

      @Negan, 20.09.2018 - 14:07

      Ali OLED je tada bio dosta skup, puno vise nego danas i to je samo povecavalo cijenu konzola. Istina mogli su izdati super 1st party igara za Vitu, jer imaju hrpa odlicnih studija, kao Guerilla Games, ND, Santa Monica, Sucker Punch i ostali, ali to bi unazadilo proizvodnja igre za PS Vita, slican je i slucaj sa VRom, evo kad bi Naughty Dog radio VR ekskluziva za PSVR to bi vjerojatno povecalo prodaju, vise nego sad sa ovim VR Demoa. To je taj zacarani krug, da bi developer radio igre za necemu, treba bit dosta uredjaja na trzistu, a da bi korisnik kupio konzola triba biti hrpu odlicnih AAA igara.

  • GAMEmaher

    20.09.2018 - 14:26

    Ma sony nema muda za prijenosnu konzoli napravit a imaju resurse i studije iza sebe. Sramotno što su Viti napravili i poblepno ozbacili SD podršku.

  • oly22

    20.09.2018 - 19:12

    Ma gasi se sve što ne donosi zaradu.

    • moordrak

      @oly22, 20.09.2018 - 20:02

      Nažalost, to je surova stvarnost za puno proizvoda danas.

  • l)oolvl

    22.09.2018 - 03:04

    žalosno kako je završila ova vrlo napredna prijenosna konzola, da su se samo malo više potrudili i promijenili neke stvari, mislim da su mogli ozbiljno konkurirati Nintendu na tome polju.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?