HCL.HR

Procurile nove slike Nintendo NX kontrolera, je li to zaista to?!

Juraj Bevandić 24.03.2016.   •   14 komentara   •   Tehnologija


Nakon što je ranije ovog mjeseca procurila prva fotografija navodnog kontrolera za Nintendovu novu NX konzolu, sada je došla još jedna i tako dodatno osnažlila cijelu priču.

nintendo-nx-controler-leak-2

Kada su ranije ovog mjeseca procurile fotografije za koje se neki anonimni izvori kunu da prikazuju prototip kontolera za Nintendovu sljedeću konzolu NX, odlučili smo ne pisati o tome. Taj koncept kontrolera djelovao je jednostavno previše neobično da bi priča bila istinita. Nintendo duže radi kontrolere za upravljanje video igrama od bilo koga u industriji i dobro su im poznati principi ergonomskog dizajna, a taj ovalni kontroler bez tipki i gotovo u potpunosti prekriven zaslonom odaje dojam strahovito loše ergonomije i iznimne nepraktičnosti. Kao da ga je neki ljubitelj Nintenda složio iz fore u svojoj garaži.

Bilo kako bilo, to nikako nije finalni dizajn kontrolera već, ako je uopće istinit, rani prototip kontrolera poslan nekim developerima. Stvar je u tome da mi nismo vjerovali ni da se radi o devkit prototipu, toliko nam je bio neobičan.

No danas je na internet procurilo nekoliko novih fotografija koje prikazuju istu stvar, samo ovaj put crne boje i na drugom stolu, što je podignulo vjerodostojnost cijele priče i nagnalo nas da konačno napišemo nešto o tome.

Naime, na Redditu je korisnik perkele 37 objavio fotografije na kojima tvrdi da se nalazi kontroler devkita nove Nintendove konzole. Naravno, japanski se gigant u međuvremenu ogradio javnom objavom da nema što objavljivati na tu temu, no to ne znači da ovo ne bi mogao biti stvaran dizajn, barem po pitanju NX devkita. Treba spomenuti i da ovo neodoljivo podsjeća na jedan od dizajnova koje je Nintendo patentirao prošle godine. Također, već neko vrijeme kola glasina kako će Nintendo NX biti hibridna konzola koja će spojiti kućne konzole i prijenosne uređaje, pa nas neobična periferija zapravo ne bi čudila. Ili je ovo možda ta prijenosna komponenta konzole? Kao nasljednik Nintendo 3DS-a?

nintendo-nx-controler-leak

Korisnik na Redditu pak tvrdi da je na slikama koje je objavio upravo upravljačka jedinica za konzolu, dakle kontroler za kućnu NX konzolu. Kao što vidite, gotovo cijela prednja strana je prekrivena zaslonom, vjerojatno osjetljivim na dodir, ima dvije analogne palice, dva kotačića na „ramenima“ slična onima koje koriste miševi, 3.5mm utor za slušalice na dnu i utor za punjač na vrhu. Čak ima naljepnicu tajnosti koja očito nije baš upalila i crnu traku koja navodno prekriva Nintendov logo. Također se spominje kako uređaj ima dodirnu vibraciju sličnu Steamovom kontroleru, što bi trebalo omogućiti ugodno igranje sa tipkama osjetljivim na dodir.

Prve reakcije su miješane iako se mora priznati da većina igrača pomalo negoduje ili barem sumnja u uspjeh ovakvog koncepta. Ipak, Nintendo je poznat po svojim inovacijama i hrabrim pokušajima i ne bi im bilo prvi put da im nešto ovakvo upali. Nismo sigurni hoćemo li uopće imati priliku Nintendo NX isprobati ove godine, ali očekujemo službenu najavu konzole na E3 sajmu, koja bi trebala barem malo raščistiti opću konfuziju.

Jeste li vi uzbuđeni oko novog Nintenda? Kako vam se čini ovaj kontroler?

Označeno sa:

Komentari (14)

  • meyer

    24.03.2016 - 15:30

    Očito je da je ovo kontroler za NX ili čak nasljednik 3ds-a jer odgovara Nintendovim patentima.

    Što se tiče ergonomije finalni proizvod će imati gripove za dlanove, ovo je samo dio kontrolera. http://wiiudaily.com/wp-content/uploads/2015/12/nx5-980×617-640×403.jpg?835c8a

  • nikola2222253

    24.03.2016 - 15:57

    Podsjeca me na one prve NES kontrolere one kakve je imao super nintendo.

  • gamer 192837465

    24.03.2016 - 16:02

    NX
    Ovo drveće sa slike više ne postoji, tako da mislim da je fake!

  • PsyBorG6of9

    24.03.2016 - 16:47

    kao i 99% nintendovih kontolera i ovaj zaslužuje titulu za ergonomiju stolječa

  • Apocalypse4987

    24.03.2016 - 17:03

    Izgleda prerevolucionarno i ispred svog doba, al touch screen ne može bit adekvatna zamjena za fizičke tipke. može bit u sredini ka ispomoć, al ne želim igrat gledajući jesu loi mi prsti na pravim tipkama

  • laza123

    24.03.2016 - 17:36

    Nintendo uvijek prvi sa novim inovacijama…nadam se da ih to neće uništiti

  • Dragon3

    24.03.2016 - 19:02

    Za jedan handheld (NX kontroler) u današnje vrijeme dijeluje mi kao da ima premali ekran

  • baDarmageddoN

    24.03.2016 - 19:55

    Glupost kao onaj touchpad od DS4… U jednoj igri sam ga samo koristio i to bez volje…

  • Alum

    24.03.2016 - 20:55

    Iskreno jako loše djeluje na prvu. Možda bude nešto bolje u končnom izdanju, ali ovo zaista frapira. Srećom sam se odmah odlučio za XB1 i vidim, nisam pogriješio. Šteta, koliko se sjećam bile su glasine da će staviti klasičan kontroler, kao na XB ili PS. Ovo je… pa, reći ću samo… Smijeh 😀

  • Zoran Žalac

    24.03.2016 - 21:04

    Jednostavno moraju staviti nešto što liči na klasični kontroler. Jer ne vidim kako bi ovime mogli emulirati funkcionalnosti koje imaju kontroleri drugih konzola, čak i Wii U tabletpad. Nisu bez razloga Dualshock 4 i XBO kontroler slični po položaju, rasporedu i količini svojih tipki. Multiplatform igre zahtjevaju koliku-toliku unificiranost kontrolnih shema i tu Nintendo ne može izmišljati toplu vodu inače će opet ostati kratkih rukava. Rekao bih da je to nemoguće, ali uz Wii U su imali niz glupih odluka kojih su se uporno držali jer su preponosni da priznaju kad su pogriješili; to im je taj njihov japanski mentalitet, prije će harakiri napraviti nego živjeti u sramoti. Tako da, uopće me ne bi čudilo da opet tjeraju po svome.

  • Zoran Žalac

    24.03.2016 - 21:08

    Plus, ovaj položaj utora za slušalice jednostavno nema smisla. Kud je već mali “kontroler” tu ti još smeta žica koja je stavljena po strani, a ne po sredini kao na drugim kontrolerima. Toplo se nadam da je ovo nekakav prototip prototipa. Ili jednostavno fejk.

    • Alum

      @Zoran Žalac, 24.03.2016 - 21:22

      Nisam ni zamijetio to sa slušalicama. Stvarno sada kad vidim, pa to smeta. Mislim i moje ruke su vrlo velike, ne znam kak bi to sjelo lol

  • tony_85

    25.03.2016 - 10:30

    Hvala bogu to nije NX controller 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=EpkA2MPgmAg

  • tomohorvat

    25.03.2016 - 14:21

    svaka čast na inovacijama, ali sumnjam u novu Nintendovu konzolu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?