HCL.HR

Prve DirectX 12 igre stižu tek krajem 2015. godine

ToxarE 21.03.2014.   •   4 komentara   •   Tehnologija


Microsoft je službeno predstavio novu, dvanaestu verziju DirectX API-ja koji bi, počevši od kraja 2015. godine, trebao bolje iskorištavati hardver i reducirati tzv. bottlenecking.

Kako je ranije ovog mjeseca najavljeno, Microsoft je na Game Developers Conferenceu službeno najavio novu verziju svog poznatog API-ja, DirectX 12. Dotični je najavljen kao značajno unaprjeđenje za sve Microsoftove platforme – Windowse, Xbox One i Windows Mobile uređaje.

Glavna značajka novog API-ja je rasterećenje procesora, odnosno bolja iskoristivost više jezgri procesora s kojom bi se, teoretski, ostvarile i 50% bolje performanse procesora i reducirao bottleneck istoga. U principu, ideja je dosta slična nedavnom AMD-ovom rješenju pod nazivom Mantle, koje je zasad zaživjelo tek u dvije igre.

Zanimljivo je da je DX12 demonstriran na Xbox One ekskluzivi Forza Motorsport 5, ali igrala se na PC-u u kojem se našla Nvidia GeForce Titan Black kartica. To, naravno, nije nikakva sugestija, iako bi bilo interesantno da to ne završi tek na demonstracijskom primjerku. Ipak, do prvih DX12 igara proći će još dosta vremena. Developeri će dobiti službeni paket s alatima za razvoj vjerojatno još ove godine, no Microsoft predviđa da bismo prve igre s podrškom za DX12 mogli vidjeti tek krajem 2015. godine.

Vjerojatnost je da ćete do tada promijeniti nekoliko grafičkih kartica, no za kraj je lijepo znati da će i stariji, DX11 modeli Nvidijinih kartica temeljeni na Fermi, Kepler i Maxwell arhitekturama biti kompatibilni s novim DirectX-om.

Komentari (4)

  • Tehnicar

    21.03.2014 - 12:34

    huuh da to malo brže izađe… možda nebi onda mjenjali grafe…

  • trulex

    21.03.2014 - 19:07

    Ja se taman spremio za novu dx 12 grafu, al ovako 660ti može još da vrti 🙂

    • Hrv4tin4

      @trulex, 21.03.2014 - 19:54

      Ne morate mijenjati grafičke! Ovaj put dirctx 12 će biti kompatibilan i sa starijim GPUovima! Cak se spominju i Fermi kartice!!! A o novima da ni ne pričam! Za AMD ne znam, ali morali bi isto podržavati kao i nVidia

  • FeNiX

    21.03.2014 - 21:37

    Sto se NVIDIA grafickih kartica tice, sve graficke iz 400 serije ce raditi sa DX 12, kao i naravno sve novije serije. Sto se AMD grafickih tice, pretpostavljam da ce HD 5000 serija biti neki minimum. Lepo bi bilo kad bi DX 12 izasao i kao softver, koji bi poboljsao performanse i u dosada izaslim igrama, ali bolje ista nego nista. Jedva cekam DX 12. 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?