HCL.HR

RETRO DOZA #143 – President Elect

Renato Pedišić 28.12.2014.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Kako su danas u tijeku predsjednički izbori u Hrvatskoj, odlučili smo pokriti nešto blisko situaciji u kojoj se nalazimo – prisjetimo se zajedno President Electa, igre o izboru predsjednika.

President Elect, igru (ili bi možda bilo točnije reći igre) o izboru američkog predsjednika, vjerojatno niste nikada igrali jer, čak i da ste htjeli, ona nije izašla na europskom tržištu.

A i zašto bi? Pa, što nas briga, prljave Balkance, što se to događa u bijelome svijetu, Bijeloj kući i pod stolom bijeloga predsjednika? No, kako se baš na današnji dan i u Hrvatskoj na iznimno demokratski način bira predsjednik (ili predsjednica!) ovaj naslov je nešto najbliže što smo tematikom mogli povezati uz trenutno stanje u našoj zemlji.

No, da ne bi sve bilo uzalud jer većinu vas predsjednički izbori ionako ne zanimaju, President Elect važnost nosi i iz nekoliko drugih razloga. Prije svega, prva verzija igre koja je izašla 1981. za Apple II (još postoje verzije iz 1984. i 1987.) bila je prva igra političkog podžanra strateških igara, što znači da se ovdje radi o pradjedu svih Democracyja, Tropica, eRepublika i sličnih igara. Osim toga, President Elect bila je prva igra koja je ikada bila gotovo u potpunosti primjenjiva na stvarni svijet, budući da su se upravo putem nje radile simulacije izbora 1984. godine.

Naime, Computer Gaming World u svojoj je recenziji ovoga predstavio podatke koji su se u 1% poklopili sa stvarnim rezultatima predsjedničkih izbora, tri godine prije nego su se isti dogodili. Nelson Hernandez, glavni dizajner koji je sa studijom Strategic Simulations, Inc. stvorio ovaj naslov, potom se počeo proglašavati gotovo Mesijom previđanja rezultata izbora, što se, na čuđenje svih, potvrdilo 1988. godine kada je President Elect ponovno pogodio rezultate izbora. Eh, što bi ovi naši kandidati dali da im netko sa sigurnošću potvrdi da će pobijediti na izborima… makar, čini nam se, njih više zanima gdje su pokopane žrtve iz Drugog svjetskog rata te tko je vukao kakve obarače.

Bilo kako bilo, President Elect, koji je kroz raznolike verzije izašao za Apple II, Atari ST, Commodore 64 i DOS, igrao se na sebi specifičan način. Igrač je mogao odabrati jednu od kampanja od 1960. godine pa nadalje te neke od ponuđenih kandidata – stvarne, hipotetske te izmišljene, a mogao je stvoriti i svojega, kao u maniri nekog RPG-a, birajući njegove kvalitete. Potom je slijedilo ono pravo vođenje kampanje s posjetima državama, debatama, promoviranjem samog sebe i sličnim. Kako je to sve izgledalo u akciji na Appleu II pogledajte u videu. Ovo je jedna od onih igara gdje “pročitajte u videu” ne bi zvučalo čudno.

Da, igre su nekoć stvarno ovako izgledale. Što mislite o igri? Ne zaboravite se posvađat o politici u komentarima.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (1)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?