HCL.HR

RETRO DOZA #16 – Nokia N-Gage QD

Filip Dumančić 13.05.2012.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Kao jedan od prvih pokušaja da se mobitel i handheld konzola spoje u jedno, Nokia N-Gage bio je ogromni neuspjeh. No to ne znači da nije zanimljivo prisjetiti ga se u našoj novoj retro dozi.

U ovoj retro dozi prisjetiti ćemo se Nokie N-Gage, jednog od prvih hibrida mobitela i handheld igraće konzole. Nokia je ovim uređajem htjela uzeti dio kolača tržišta kojim se hranio Game Boy Advance tako što je mobitelu dodala cijelu jednu platformu koja je služila isključivo za igre. U tome nije uspjela budući da je N-Gage u startu bio loše dizajniran i prekompliciran za korištenje.

N-Gage je predstavljen tržištu u 2003. godini, no ubrzo je originalni model zamijenjen nasljednikom, nazvanim N-Gage QD, 2004. godine. Novi model ispravio je nekoliko dizajnerskih pogrešaka, od kojih je najznačajnija bila nemogućnost stavljanja igre u konzolu bez vađenja baterije. Nakon očitog neuspjeha N-Gagea kao mobitela/konzole, Nokia je predstavila istoimeni servis za mobitele koji je bio u funkciji do 2010. godine. No ubrzo nakon toga su čelnici u Nokiji shvatili da od N-Gagea neće biti ništa te su jednostavno odustali od cijele stvari.

Više o Nokiji N-Gage QD reći će vam Gamester81, a usput ćemo vam predstaviti i novog profesora retro gaminga, RetroGameTech koji će vam predstaviti svoju kolekciju N-Gage igara te kako to izgleda kada retro igre kupujete s eBaya.

Da nemamo možda ovdje nekog vlasnika N-Gagea? Prisjetite se ove “starudije” s nama i podijelite svoja iskustva s ovim mobitelom.

Komentari (5)

  • divide

    13.05.2012 - 15:31

    Trebali bi vi malo češće ove retro doze štancat.

    • Ementaler

      @divide, 13.05.2012 - 15:40

      Istina, istina, malo smo usporili od onog četvrtkom i nedjeljom rasporeda, ali pokušat ćemo se vratiti na taj režim rada opet 😉

  • Pirotehnika

    13.05.2012 - 18:47

    Nije to bilo prekomplikovano za upotrebu nego jednostavno nisu bile onakve kao na nintendu.

  • Disc0

    14.05.2012 - 09:32

    Imao ja onu prvu N-gage….najvece smece koje sam ikada imao. 3d igre su isle u valjda max 15 frejmova i bile su ocajne…

  • Necrofenser

    24.07.2012 - 14:07

    Imao sam N-Gage i bio sam veoma zadovoljan! Meni se pravo svideo! Sad imam Xperia Play, mogu reći da je SonyEricsson dobro odradio posao napravivši gamerski fon 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?