HCL.HR

Retro Doza #167 – Metal Slug

Gregor Stojev 01.05.2016.   •   10 komentara   •   Retro gaming


Teško je zaboraviti miris isparavajućih kovanica. U ovotjednoj Retro Dozici bacamo granate i topimo tenkove u jednom arkadnom klasiku.

metal-slug

Za naše bi se prostore i u najjačem periodu bacanja kovanica u metalne kutije što smo kasnije saznali da se zovu arkadne mašine, moglo reći im je ponuda bila slabašna. Ja sam osobno imao sreće da su mi u blizini bile dvije lokacije s par takvih mašina, ali još uvijek donekle siromašnom ponudom. Među njima naravno nije bio naslov koji se smatrao glavnim gutačem sitne ušteđevine, a sam njegov spomen danas ljudima pjeni usta. Bila je to jedna igra za koju su đaci diljem svijeta redovito markirali pokoji sat nastave i trošili novac predviđen za gablec kako bi još samo jednu minutu duže napucavali tenkiće.

Pričam vam naravno o Metal Slugu, ali to ste već znali jer ste kao normalan čovjek prvo pročitali naslov. Metal Slug je svjetsku dominaciju 1996. godine izvršio preko Neo Geo arkadnih mašina, a mi koji smo u svemu malo zaostali, priliku da odigramo ovu zabavnu pucačinu dobili smo tek godinu dana kasnije kada je stigao i na konzole.

Odlična glazba, crtani stil, fluidni pokreti detaljno animiranih likova i doza humora bili su dovoljni da Metal Slug uzdigne od Nintendovog dugogodišnjeg konkurenta Contre, a količinom protivnika i eksplozija u neprestanoj akciji doveo je dvodimenzionalne pucačine do vrhunca. Metal Gear…err pardon… Metal Slug zapravo je tenk neke vrste s kojim zli general Morden pokušava zavladati svijetom, a vaš je zadatak zaustaviti ga uništavajući putem sve što ugledate.

Zahvaljujući digitalnoj distribuciji danas je dostupan na manje-više svim platformama, uključujući čak iOS i Android.

Ubrzo nakon arkadnog nastupa, Metal Slug došao je na Neo Geo konzole, PlayStation i Segu Saturn, a zahvaljujući digitalnoj distribuciji danas je dostupan na manje-više svim platformama, uključujući čak i iOS i Android. Za izvedbu Metal Sluga zaslužan je japanski studio Nazca Corporation, za čije druge naslove vjerojatno nikad niste čuli, no neki od njihovih bivših članova danas se navodno nalaze u poznatom Platinum Games studiju. U zadnjih 20 godina serijal je imao 16 nastavaka, od kojih su sedam spin-off naslovi, a takozvani X i XX remake-ovi, ali ne kanim ih sad ovdje sve izdvajati jer bi to bio jedan nadasve dosadni i nategnuti paragraf.

Iako mu se većina nostalgičara danas obraća u kraljevskom pluralu, iznenađujuće je da kritičarima uopće nije dobro sjeo dok je bio friški pa je tako izlaskom dobio tek prosječne ocjene. Zanimljivo je za vidjeti da se unatoč hvalospjevima Metal Slug još uvijek teško vuče. Portovi za brojne konzole mnogima nisu zadovoljavajući radi cijene koja se za njih traži, budući da su to sve zapravo kratke igre. Antologija izdana 2007. za Wii, PS2, PSP, a 2009. i PSN sadrži sedam nastavaka, no zbog beskonačnih života svakog je moguće proći u nešto manje od sat vremena, a samim time osjećaj krvavog rata baš i ne dolazi do izražaja.

Mnogi su također iznijeli nezadovoljstvo konstantnim jaukanjem žrtava, no nebitno je to sad, ništa nije savršeno ali jedno je sigurno – Metal Slug je zabavan, pogotovo u dva igrača. Za kraj vas ostavljam s video što uz snimke gameplaya prolazi kroz sve nastavke Metal Sluga na raznim platformama.

Označeno sa: ,

Komentari (10)

  • KhorneFlake

    01.05.2016 - 17:02

    Nisam ih nikad igrao na arkadnim aparatima, ali jesam na emulatorima istih. Prije toga se sit naigrao u PS1 danima. A onda su original, trica i X došli na Steam, sve ih kupio i izigrao ponovo, slistio 100% ačivmenta u sva tri (uključujući i onaj iz sva tri da se pređe čitava igra a da se niti jednom stisne continue (max 2 izgubljena života)).

  • miro25

    01.05.2016 - 18:13

    eh sjećam se tih davnih godina 1 žeton 1 kredit i dan danas zaigram na MAME emulatoru free ;);)

  • Dom3gaming

    01.05.2016 - 18:18

    Bas ste me sjetili da skinem dvojku na mob.

  • miro25

    01.05.2016 - 18:31

    upravo igram metal slug super vehicle

  • Mixa

    01.05.2016 - 18:50

    Legendaran serijal. 🙂

  • miro25

    01.05.2016 - 20:09

    malo prije odigro i metal slug 2 na MAME emulatoru potrošio preko 100 žetona tj kredita 😉

  • alen1990

    01.05.2016 - 21:25

    Zakon igrica 🙂

  • DjokaBA

    01.05.2016 - 23:33

    Klasik !

  • Vejn

    02.05.2016 - 00:13

    Sjecam se, u to divno doba sony konzole ovu sam igru uvijek zaobilazio. Uvijek mi je djelovalo tako rerardirano, nezrelo. Uvijek sam mrzio takve igre i filmove,iskarikirane, drugacije.. A mozda sam ipak pogrjesio sto ovo nisam nikad probao !

  • miro25

    03.05.2016 - 20:18

    sinoć ja i sin odigrali udvoje metal slug 3 večeras ćemo 4 dio odigrati preko MAME emulatora 😉

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?