HCL.HR

Retro Doza #173 – Micro Machines

Gregor Stojev 26.06.2016.   •   7 komentara   •   Retro gaming


Nikad nećemo biti prestari da se malo poigramo s autićima. Ovotjednu dozu posvećujemo čistom klasiku gaminga zvanom Micro Machinesu.

micro-machines

Svi smo se kao djeca igrali s autićima. Vozili bismo ih po parketu, stolu pa čak i umivaoniku, a upravo tu dječju radost u vritualnom svijetu oživio je Codemastersov legendarni Micro Machines. Baziran na liniji igračaka iz Hasbroa, Micro Machines bio je veoma uspješna, maštovita pa tako i zabavna mala trkaća igra. Izvorno izdan 1991. godine za MS-DOS, kroz godine je izašao na manje više sve moguće i nemoguće konzole i platforme.

Iz ptičje perspektive male trkaće igračke vozili smo po biljarskim stolovima, kadama ili vrtnom puteljku u tada još unikatnom načinu vožnje s kojim je bilo moguće pobijediti bez da se odvozi cijeli krug. Naime cilj nije bio prvi odvoziti cijelu stazu, već jednostavno biti najbrži u kratkim segmentima i dovoljno se odvojiti od konkurencije. Svojevrsnim povuci-potegni sustavom, bodovi bi se tako oduzimali jednom igraču i dodjeljivali drugom.

Cijeli sustav je poprilično interesantan i osigurava da situacija konstantno bude napeta te da nitko ne zaostaje cijeli krug. Igrači koji su u prednosti bliži su rubu ekrana pa samim time moraju bolje poznavati stazu ili brže reagirati jer im zavoji stižu u trenu oka, dok igrači koji malo zaostaju imaju bolju priliku vidjeti što im slijedi te tako i bolju priliku dostići ostatak ekipe.

Cjelokupni serijal sastojao se od četiri glavna izdanja i dva spin-offa. 1994. godine Micro Machines 2: Turbo Tournament uveo je i helikoptere, a DOS verzija imala je i editor u kojem su igrači mogli raditi vlastite staze i vozila. Treći nastavak zvan Micro Machines V3 1993. godine napravio je skok u 3D i ubacio oružja nalik karting naslovima, a uz kupnju igre dobili bi i službenu Micro Machines igračku. Ne računajući remake za iOS i Android (jer naravno da i toga ima), posljednji nastavak Micro Machines V4 dobili smo u verzijama za PC, PS2, PSP i DS 2006. godine, a on je navodno sadržavao preko 700 autića.

Spin-off naziva Micro Machines Military se fokusirao, kako i samo ime predlaže, isključivo na vojna vozila i međusobno napucavanje, a spin-off Micro Maniacs bio je drugačiji po činjenici da više niste vozili autiće, već nalik danas popularnim Speedrunnersima trčali ste s raznim likovima. Međutim, osnovni sustav utrkivanja po zajedničkom ekranu također je odsutan pa Micro Maniacs, osim riječi Micro, zapravo i nema nešto zajedničko s Micro Machines serijalom.

Iako službeni Micro Machines naslov nismo vidjeli već gotovo jedno desetljeće, Codemastersov Toybox Turbos spiritualni je nasljednik Micro Machines serijala koji je od 2014. dostupan na Steamu pa ako vam se igra neka friška verzija uvijek imate to na izboru. Ako bi se radije prisjetili kako je to izgledalo prije 25 godina, predlažem da izdvojite trenutak i pogledate video ispod.

Za malo mlađe među vama, evo i podsjetnika na to kako je izgledao Micro Machines V3 za prvi PlayStation.

Označeno sa: , ,

Komentari (7)

  • Dukie

    26.06.2016 - 18:37

    Ovo je bilo guba spanat 😀

  • mili1985

    26.06.2016 - 19:26

    MM Military se rasturao. Ne bih se ni sjetio toga, da nije bilo ovog retra.

  • MaliMicek

    26.06.2016 - 22:10

    Uff bemti koliko sam ovo španao sa sekom na prvom kompu i u osnovnjaku na informatici 😀

  • funky0308

    27.06.2016 - 10:06

    Eee….da…kako smo se zabavljali uz ovu slicne igre, boks na starom Atariu (mi smo ga zvali “drveni Atari”)…hehe..predobro. Fora vam je ova retro zona 🙂

  • Virty

    27.06.2016 - 15:15

    100 mu brkova moje familije, vratili ste me u djetinjstvo 🙂

  • DjoleCrazy

    28.06.2016 - 22:43

    Gde ovo mogu nabaviti 😀 Joj nostalgija

    • Dom3gaming

      @DjoleCrazy, 02.07.2016 - 13:53

      Skini DosBox emulgator i skini preko MyAbandonwarea.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?