HCL.HR

Retro Doza #175 – Demo diskovi

Gregor Stojev 10.07.2016.   •   15 komentara   •   Retro gaming


Prisjećamo se dana kada obični smrtnici još nisu imali interweb, a najnovije i najveće smo naslove isprobavali u malim zalogajima zapakiranima u kompaktnim okruglim kolačićima.

demo-disc

Vjerovali ili ne, ali jednom davno živjeli smo u svijetu gdje doma jednostavno nismo imali internet. Skoknuti na HCL.hr za najnovije vijesti nije nam bio svakodnevni refleks, a da bi zaigrali šnitu najnovijih tehnoloških postignuća na polju videoigara morali smo i preskakati nekoliko ograda. Pričam jasno o nabavi mjesečnih časopisa koji bi uključivali CD raznog sadržaja. Tada smo još bili mali pa smo jasno prvo zaronili u rubriku demo igara te ponajprije upiknuli najžešće 3D naslove, no gledajući unazad priznajem da je tu bila i itekako privlačna kolekcija aplikacija pa i drivera koje danas jednostavno rješavamo pritiskom tipke update.

Moram pohvaliti pojedine časopise s DVD-om koje još uvijek viđam po kioscima, poput BUG-a i VIDI-ja, no prije 15-ak godina bilo je tu i nekoliko drugih, primarno gamerske tematike. Časopis Hacker je po mom sudu u svoje doba bio glavni majstor što se tiče najvrućih tema za gamere, kao i najboljih demoa, no i PC Play koji nas je godinama zabavljao također ne smijemo zaboraviti.

Bilo je tu zaista svega i svačeg, od Wormsa do Tomb Raidera, no osobno se najviše sjećam kad sam s jednog od njih isprobao nepoznati demo (ne)ozbiljnog naziva – Serious Sam. Taj šok kada sam vidio tko je developer nije nešto što danas više doživljavamo, jer prije nego li išta probamo, zbog agresivnog marketinga smo s materijalom već dobro upoznati.

Takvog diska s nekoliko demo verzija igara daleko je teže bilo dočepati se za konzole kako službenih časopisa s takvim diskovima baš i nije bilo na našim područjima, pogotovo ne uz otvoreno more PC sadržaja. Obično ste jednoga dobili uz konzolu i to je bilo to. Sa svega samo par demoa, bila je čista lutrija hoćete li na njemu naći nešto što bih vas potaklo da krenete u daljnji šoping ili ćete sa zadovoljstvom demo vrtjeti iznova po cijele noći (op. ur. ja sam samo demoe i igrao, sirotinja šta ćeš).

Demo one disk za PSX specifično mi pada na um. One “impresivne” tehničke demonstracije T-Rexa kako gazi po nigdjezemskoj i pokazuje svoje oštre zube te legendarnog Crash Bandicoota 3: Warped koji je imao skrivenu šifru Spyro demoa (ili je možda to bilo obratno?). Postojalo je mnogo verzija tih demo CD-a za starije konzole (uglavnom mislim na PSX i PS2), no većina ih je bila prilagođena američkom području pa se pišući ovo više vodim osobnom nostalgijom i sjećanjem nego konkretnijim istraživanjem, no znam da je i kod nas cirkulirao demo disk s Final Fantasy 7 ili 8 demom.

Iako se Nintendova zastavica u to vrijeme već godinama vijorila u dnevnim boravcima tvrdokornih gamera, budući da su se uglavnom držali svojih plastičnih cartridga po ovom pitanju nisu imali previše za ponuditi. To se promijenilo s GameCubom kada su napokon i oni prigrlili CD format. Mario Party 5, Viewtiful Joe i Harvest Moon samo su neki od većih naslova koje su nam priredili u demo verziji uz svoje konzole.

Jednako kasno u ovu priču došao nam je i Xbox za kojeg je Microsoft pripremio Exhibition serijal demo CD-a. Sa sedam izdanja kroz tri godine, među njima su naravno bili Halo, Tom Clancy’s Ghost Recon i Ninja Gaiden. Cijeloj ovoj priči došao je kraj uz advent PSN-a i XBLA kada se digitalna distribucija preselila u dnevni boravak, a miris friško ispečenih demoa danas čuvamo u najvećoj škrinji našeg uma.

Jasno, cijela stvar još uvijek postoji i danas, no od manje je važnosti kada nam je Steam na dohvatu ruke. Ekipa s Game Sack Youtube kanala prošle je godine objavila i prokomentirala jedan lijepi kolaž demoa raznih konzola starijih generacija koji će vam sigurno nabiti dnevnu dozu nostalgije, a vi nam u komentarima ispod slobodno natipkajte vaša najdraža sjećanja na ovaj zastarjeli format degustiranja.

Komentari (15)

  • don5pro

    10.07.2016 - 18:58

    E to su bila vremena 🙂

  • bartul_9

    10.07.2016 - 19:34

    Odlicna tema, svaka cast.

    Sta se tice casopisa meni je PC Play bio zakon, odlican humor, odlicne najave i recenzije i svaki mjesec odlican DVD sa puno sadrzaja, takoder sam citao i Gameplay, a Vidi i BUG bi uzeo tu i tamo.Od VIDIA i BUGA sam naucio podosta o hardwareu.Tamo sam prvi put cuo za overcloking i slicne stvari, a obozavao sam pasti oci na novim grafickim karticama i svemu ostalom.

    Sta se tice DEMO CDova, sjecam se toga T Rexa, koliko sam ga samo vrtio, ajme meni.Sad mi ne pada na pamet koje sam jos DEMO igre imao, al ako me sjecanje ne vara bio je jedan Monster Truck kojeg si mogao vozit po pustinjama itd. Takoder neki gliseri, imao sam 3 staze i jedan ili dva broda, ludilo igra.Sve je to bilo na PS1.

  • mili1985

    10.07.2016 - 19:51

    Sjećam se svog demo diska, fenomenalni Tomba 2 i video prezentacija Metal Gear Solida. Suza mi je upravo kanula 😀

  • Czar

    10.07.2016 - 20:03

    Neznam baš da da je to tako s demoima bilo kao što se tvrdi u članku jer u to vrijeme su oglasnici bili puni pirata, kojih je bilo toliko da su si na kraju srušili cijene maltene do neisplativosti da su samo najveći uspjeli vrtiti nekakvu zaradu, a od njih se išlo svaki mjesec su punom vrećom cd-a ko s placa.

    • bartul_9

      @Czar, 10.07.2016 - 20:49

      O cemu ti?

    • Sackboy

      @bartul_9, 11.07.2016 - 00:02

      A o čemu ti? Pa oglasnici su bili krcati pirata, ne samo oglasnici negu su u rijeci čak i imali svoj dućan gdje si mogao ući i kupiti svašta sprženo direktno od njih i naravno modificirane konzole… Zvali su se “playstation store”

  • Dom3gaming

    10.07.2016 - 21:33

    Pa i dan danas vrtim Snowboard demo za ps1. Jedan board,jedna mapa,jedna pjesma. Deri

    • ashstash

      @Dom3gaming, 10.07.2016 - 21:44

      hahah samo pank

  • ashstash

    10.07.2016 - 21:44

    PC playa se sićan, najjači časopis.

  • ashstash

    10.07.2016 - 21:47

    i da, zašto koji put kad je ovako zanimljiva retro tema ne napravite video na to.
    neki retro serijal bi dobro došao da se mlađa generacija upozna… ja sam vjverojatno najmlađa generacija koja je sjeća kad si bio glavna faca u kvartu kad si imao instaliran Vice City na kompu, ili kad bi nabio najveći skor na THPS2, ili možda Crashu. Sve se igralo na Soniju kako smo ga mi zvali, rijetko tko je uopce imao sposoban komp, ako ga je uopce imao.

    Igore, Zorane? ajmo u produkciju..

  • ashstash

    10.07.2016 - 21:54

    ok ne znam zašto mi nije uhvatilo prvi kom…(zato je početako ovog gore “i da”) zaboravio sam šta sam napisao točno… a dobro, bugs, bugs… 😀

  • Slash

    10.07.2016 - 22:17

    Hacker je bio moj svijet,bez njega ne bi znao nista sto se dogada u svijetu igara recenzije bi citao sto puta.to su bila vremena…a kad je izasao Hacker sa prvim cd demo pa neka dobra igra pa se hvalis frendovima koji nemaju komp…bilo je to vise gusta nekada i danas skines demo igru ali brzo se to sve odvija,a prije cekaj mjesec dana da odigras neki dobri demo pa se gustas sto puta odigras jednu stazu jedne TOCE..

  • LukaDamn

    11.07.2016 - 02:42

    Hehehe jos uvijek imam 3 CD-a od PC playa

  • l)oolvl

    12.07.2016 - 00:41

    ma, šteta je što danas postoji toliko puno igara bez demo verzija, a bilo bi puno lakše nego prije za doći do njih i igrati ih. A bilo je lijepo nekad se radovati novim demoima uz novi broj omiljenog časopisa…

  • Legasus

    13.07.2016 - 15:06

    Hackeri stariji od 2000. jos se uvijek cuvaju 🙂
    Ovi poslije nisu vrijedni spomena

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?