HCL.HR

Retro Doza #177 – MDK

Gregor Stojev 25.07.2016.   •   9 komentara


MDK sljedeće godine slavi 20 godina postojanja, a mi ga se još uvijek sjećamo kao jedne od tehnički naprednijih igara svog doba. Prisjetite se s nama ove pucačine iz trećeg lica sa snajperskim zoomom od 100x.

mdk-game

1997. godine za PC, MAC i PSX Shiny Entertainment izbacio nam je jednu neozbiljnu sci-fi pucačinu iz trećeg lica jednostavno nazvanu MDK. Kada vanzemaljci krenu na invaziju planete Zemlje, svemirski domar Kurt Hectic oblači svoje špičasto odijelo i baca se (doslovno) na posao. Iako je naprvu percipiran kao samo još jedna pucačina trećeg lica, MDK su većinom obilježili svojevrsni padobran kao ključna gameplay mehanika kroz igru te snajper 100x zooma.

Studio Shiny Entertainment 1991. proslavio se Earthworm Jimom za Sega Mega Drive (kasnije i za hrpu drugih platrofmi), a baš poput te igre i MDK bio je jednako šaljiva tona u kojemu se zli vanzemaljci većinom glupiraju te liče na majmune dok ih vi mecima tjerate k’o piliće u kokošinjac. U sporednim ulogama tu su još bili Kurtov gazda, ujedno i ludi znanstvenik Dr. Fluke Hawkins, te biološko modificirani pas Bones koji s cigarom u zubima hoda na dvije noge i u četiri ruke barata pištoljima.

Iako je za svoje vrijeme nudio impresivna i otvorena 3D okruženja, MDK je bio poseban i po tome što je koristio softversko renderiranje te time nije zahtijevao najmoderniju grafičku karticu kako se sav posao odrađivao na procesoru. Cijela stvar bila je dovoljno uspješna da se u plan dovede i nastavak, međutim kako je Shiny tada već radio na drugom projektu (Giants: Citizen Kabuto) MDK 2 pao je u ruke BioWarea.

MDK iskustvo u nastavku upotpunili su Dr. Hawkins i Bones koji su tu postali i igrivi likovi, svaki sa svojim posebnim levelima i načinima igranja.

Dvojku smo dobili 2000. godine za PC i Dreamcast, a 2001. slijedilo je izdanje i za PS2. Osim još istoga, MDK iskustvo u nastavku upotpunili su Dr. Hawkins i Bones koji su tu postali i igrivi likovi, svaki sa svojim posebnim levelima i načinima igranja. Dok se Kurt držao stealtha i tradicionalnog snajpanja, Dr. Hawkins držao se zagonetka, a Bones isključivo eksplozivnih akcija. Od 2008. godine originalni MDK postao je dostupan na GOG-u i od 2009. na Steamu, a studio Beamdog dvojku je 2011. godine prenio i na Wii.

U sklopu toga, Beamdogova divizija Overhaul Games također je preradila MDK2 u HD izdanje za PC koji je 2012. otvorio padobran i na Steamu. HD izdanje prvog MDK izdanja također je bila želja Overhaula Gamesa, no nažalost njegov je izvorni kod izgubljen pa su ga tako morali preskočiti jer kodiranje od nule nije bio izbor. Prije jedno deset godina, tamo negdje 2007. kružile su vijesti da je MDK3 u planu, no njega ipak još nismo dobili. Nije ni konkretno najavljen.

Iako se u samoj igri nigdje ne spominje, značenje kratice MDK godinama nije službeno objašnjeno. Igrači su većinom smatrali da taj akronim stoji za “Murder, Death, Kill”, pomalo mračno za jednu neozbiljno šaljivu igru. U knjižici koju dobijete uz igru može se naći jedna zanimljiva informacija – naziv Kurtove misije koja glasi “Mission: Deliver Kindness”. Tijekom instalacije MDK2 riječi “Murder, Death, Kill” opet su se pojavile pa je stara diskusija opet planula.

Tek devet godina kasnije, 2009. u jednom je intervjuu producent David Perry napokon otkrio istinu iza cijele stvari. Mračni slogan itekako je bio istinit, no također je otkrio da je u planu bila i izrada dječjih igračaka baziranih na igri, pa su tako morali odustati od slogana i nekako skratiti naziv. Te igračke također nikada nisu zaživile pa nam je drago da MDK nije stupao predaleko od svoje početne vizije. Za kraj vam izdvajamo video prvih 15 minuta čudnovatog MDK. Uživajte.

Označeno sa: , ,

Komentari (9)

  • Iris94

    25.07.2016 - 10:57

    Jedna od prvih video igara koje sam prešao. I dan danas mi je draga jer je imala interesantne levele. Drugi dio nikad nisam prešao jer mi je trzao tada :/

  • Dilo_trasul

    25.07.2016 - 12:08

    Sjajne su bile obje igre,dvojka posebno

  • darijoman

    25.07.2016 - 13:02

    Nikad prije čuo ni vidio ovu igru 😛

  • Wik7im

    25.07.2016 - 13:19

    igro jedinicu samo… brooootalan bio

  • Hrv4tin4

    25.07.2016 - 13:57

    Dobra igra za ono doba. Igrao sam ga u nekoliko navrata i par godina kasnije. Danas ju je vrijeme pregazilo, ali u sjećanju će mi uvijek ostati kao jedan od bitnih klasika.

  • bladex

    25.07.2016 - 14:58

    Dosao sam do ovog nekog ogromnog stakla na pocetku igre i nikada nisam skuzio kako to proci, sad vidim u video da je bacio neku bombu u to. Nikad nisam dosao dalje od toga ali sam proveo sate skakutajuci oko njega 🙁

    • Nemanji?

      @bladex, 25.07.2016 - 15:13

      Nisi jedini i meni je trebalo jedno par sati da skužim kako dalje. Isto tako sam mislio da igra im “bug” 😛

  • l)oolvl

    26.07.2016 - 00:59

    eh, bio je dobar demo dvojke prije 15ak godina

  • CoolBroCool

    26.07.2016 - 11:53

    I o ovaj igrici se predvida 3 nastavak isto kao i half life msm ono kaj developeri si to zamisle napravili smo prva dva tjela i umjesto da napravimo trilogiju samo cemo odustati od projekta

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?