HCL.HR

RETRO DOZA #190 – Eternal Darkness: Sanity’s Requiem

Gregor Stojev 24.10.2016.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Povodom Noći vještica započinjemo s nizom strašnih Retro doza. Pokušajte zadržati pamet do kraja jer je Eternal Darkness: Sanity’s Requiem prvi na redu.

eternal-darkness

U zadnje vrijeme vidimo da mnogi naslovi priređuju posebno krojen sadržaj za aktualni Halloween, iliti po naški – Noć vještica, pa zašto ne bismo i mi malo skrenuli na nešto malo mračnije naslove ovdje u našim Retro dozama? Kažem “malo mračnije”, jer ne mislim nužno na hororce kako smatram da je atmosfera u ovom slučaju bitnija od nekakvog žestokog isprepadanja.

Započinjemo s naslovom Eternal Darkness: Sanity’s Requiem koji je izdan za Gamecube 2002. godine od strane samog Nintenda. Razvojni studio koji stoji iza igre je Silicon Knights, zaslužan i za poznate naslove Blood Omen: Legacy of Kain te Metal Gear Solid: The Twin Snakes. Riječ je o unikatnom survival hororu Lovecraft stila u kojem vam posebna “sanity” mehanika diktira što vidite i osjećate.

Kao žena u glavnoj ulozi – Alexandra Roivas – stižete u naslijeđenu staru kuću pokojnog djeda koji je iznenada umro u misterioznim okolnostima. Kopanjem po tuđim dokumentima saznajete da djedica baš i nije bio najobičniji penzioner te da u podrumu krije nešto strašno. Kako biste se dočepali istine, čitanjem raznih dnevnika putovat ćete u igrive segmentiće života vaših predaka, pa će vam leveli i likovi tako biti i oni u Prvom svjetskom ratu, starom egipatskom dobu i slično. Svaki će od tih likova svjedočiti samo jednom djeliću veće zagonetke, no svaki će naletjeti i na trenutak koji će definirati sudbinu nadolazećih potomaka.

Glavna fora ovog naslova ranije je spomenuti “sanity” sustav. Svaki put kada naletite na nekakvog kostura ili demona, vaš lik gubi mrvicu pameti. Padne li vam taj meter prenisko biti ćete iznenađeni kojekakvim pojavama koje utječu ne nužno samo na vašeg lika, već i nas vas kao igrača.

Primjerice, osim što vam lik može iznenadno eksplodirati ili se čak raspasti u Mortal Kombat stilu, može vam se dogoditi i da prilikom usnimavanja izbrišete sav napredak. Tu je i klasični trik okretanja krivog TV kanala, muhe na ekranu i sl., no sve su to doduše samo prividne pojave koje će vas na trenutak ostaviti izbezumljenima dok ne shvatite da se igra poigrava vama, a ne obratno.

Premda je Eternal Darkness primio odlične kritike te je ujedno i obožavan od strane igrača, Nintendo nije odobrio nastavak, a Silicon Knights studio između ostaloga čak se i raspao. No nećemo sada tugovati, pogledajte radije uvodnu šnitu igre u videu ispod i držite fige da vam se ništa strašno ne dogodi.

Označeno sa: , ,

Komentari (5)

  • SemirTheChosen

    24.10.2016 - 16:58

    Ova igra je stvarno creme dela creme što se tiče horror avantura! Nisam je igrao kada je izašla nekako sam je zaobišao i od tada se nalazila u mome pile of shame-u…ali sam bio toliko zainteresovan za ED da sam izgledao na netu njen walkthrought i impresionairao sam se moram priznati…igra ima toliko dobrih learn throught mistakes pucli a tek end bossovi ibossovi uopšte su sasvim druga priča (u pozitivnome smislu naravno)! Igrina priča je veoma intrigantna i vodi igrača na razna odredišta bilo u egipat ili gdje sve ne! Priča vas jednostavno uvuče u svoje čari i ne pušta dok je ne kompletirate ili umrete pokušavajući! 😉 Sve u svemu, Bravo za izbor prve igre uoči Noći vještica Gregore pogodio si je ko veliki !

  • MachinaEx

    24.10.2016 - 21:07

    Velika je šteta što ova igra nikad nije izašla za PC, PS2 i Xbox u tom vremenu, da je izašla sigurno bi do sada imala barem još dva nastavka. Također je bilo razočaravajuće to što njen “spiritualni” nastavak nije skupio sredstva preko Kickstartera. Nekako se ipak nadama da će izdavači izdati neku vrstu remastera ili reboota za sadašnju generaciju. Iako je nisam nikad igrao, gledajući recenzije, ali i dojmove prijatelja stvarno je nešto što bih trebao, ako ikad budem imao priliku!

  • Vegeta123

    25.10.2016 - 04:14

    Ova igra mi vec dugo stoji na kompu da ju priko Dolphina odigram,usput radi i izgleda odlično kad se nativna rezolucija podigne i još neke stvari upale..preporucavan mnogima da isprobaju priko dolphina jer nije tolko zahtijevna za emulator.

  • Disc0

    25.10.2016 - 09:30

    Ja sam ju odigrao dosta kasnije na Wii-u i igra je odlicna, ali oldskul Resi je ipak No1 😉

  • l)oolvl

    25.10.2016 - 17:37

    po ovome što sam vidio, meni se ovo čini otprilike kao loša kopija RE, a ni RE mi nije baš drag..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?