HCL.HR

RETRO DOZA #194 – KKnD – Krush, Kill ‘n’ Destroy

Gregor Stojev 20.11.2016.   •   9 komentara   •   Retro gaming


U ovotjednoj Retro Dozi pronalazimo ostatke smrskanog i uništenog metala jedne strategije. Sjećate li se KKnD-a ?

krush-kill-destroy

Ne znam čini li se to samo meni ili u zadnje vrijeme zbilja često idemo u tu 1997. godinu? Većinu kandidata za ove Retro doze nedjeljom nasumično izvlačim iz šešira pa mi nije baš jasno kako mi se baš ta godina stalno pojavljuje. Vjerojatno jedna od onih prokleto dobrih godina za gaming, ha? Tako i ovaj vikend idemo u godinu za koju ćemo uskoro moći reći i da je bila prije 20.

KKnD iliti “Krush, Kill ‘n’ Destroy” ipak ne smatram kao jednog od tih “prokleto dobrih”, već jednog od onih kojega je bilo lako zaboraviti. Radi se tu o post-apokaliptičnom RTS-u studija Beam Software koji je u ranije spomenutoj godini izašao za MS-DOS i Windows 95, jednog koji premisom kopira Fallout (isto 1997.), a izvedbom pak Command & Conquer iz 1995. Tu negdje u isto vrijeme vidjeli smo i Starcraft pa uopće nije čudno zašto je ovaj serijal ubrzo izumro.

Što se u igri događa? Nakon nuklearnog rata 2079. godine, civilizacija je podijeljena na mutante i ekipu koja je vrijeme tratila u podzemnim skloništima. Gotovo stotinu godina kasnije ta ekipa izlazi iz skloništa i naletava na mutante s kojima započinju novi rat. Još nešto malo kasnije, u sukobe se umiješa i treća strana – izvorno poljoprivredne mašinerije, daljnjim napretkom razvijaju svijest pa tako i shvaćaju kako su zapravo robovi. I tu sada dolazite vi da biste vodili jedne kako bi zgazili druge.

Ne znam zapravo što još da vam dalje kažem, no KKnD je ubrzo nekako ipak dobio i nastavak za Windows 98 i PSX 1998. godine – KKnD2: Krossfire. Spin-off naslov KKnD: Infiltrator, koji je 1999. godine trebao biti akcijski 3D naslov, ipak je otkazan, a zašto se svega ovoga vrlo slabo sjećate ili uopće ne sjećate shvatit ćete nakon što pogledate video prve misije ispod.

Označeno sa: ,

Komentari (9)

  • vectorinvicta

    21.11.2016 - 01:29

    Zašto se ne sjećate ili vrlo slabo sjećate? Jel se ti to zajebavaš? Uz te igre sam odrastao i poserem se na sve Starcrafte koji su izišli naspram ovoga. Ovo zbilja smatram uvredom i ne bi trebali generalizirati da se SVI vrlo slabo sjećamo. Meni je to i C&C serijal najbolja strategija ikada. Jel se tko sjeća A.R.S.E.N.A.L.A.? Ne? Samo neki isprdci poput Starcraft Wings of Liberty i nekih glupavih Rome: Total war. Iza C&C: Zero Hour, sve, ali kažem sve strategije su otišle u lijepi ku*ac. Od Zero Houra nisam ni prešo niti igrao itijednu strategiju. Ako koja i izađe debelo je sranje. A i taj Starcraft… Neki eSports isprdak. To je daleko od ovakvih strategija. Pa molim da malo razmislite kako nisu svi članovi HCL-a balavi tinejđeri. Ja sam uz ovo odrastao i to je u top 10 igara u mom životu. Mislim, sramota…

    • l)oolvl

      @vectorinvicta, 21.11.2016 - 03:59

      slažem se, po meni zadnja dobra strategija je možda bila C&C Generals, i prije nje nezaboravni WC3, u novije vrijeme je zaista sve nešto bezveze što se tiče RTS-ova. SC2 je debelo precijenjen a u biti je manje više samo grafički apdejt jedinice. Od starijih RTS-ova koji su mi ostali u jako lijepom sjećanju izdvojio bih Total Annihilation: Kingdoms.

    • Igor Belan

      @vectorinvicta, 21.11.2016 - 10:57

      Dobro, voliš stare igre uz koje si odrastao, to je normalno – ali valjda shvaćaš sada kad si zreliji i odrasliji da nisu baš sve bile dobre? I da kao mnogo mlađi nisi ni znao zašto ti se neka igra sviđala, nego ti se sviđalo igrati igre općenito. Mislim, shvaćaš da si nazvao Starcraft isprdkom i Rome: Total War glupavim? :)) Pa nećemo tako pričat čovječe 🙂 Ali da, istina je da je Greg gore malo generalizirao kada je rekao da se ljudi ne sjećaju više ove igre, ali evo – najiskrenije što možeš (iako sumnjam da ćeš mi iskreno odgovoriti sada jer si očito sav nabrijan), sjećaš li se individualnih misija u KKND? Nekakve generalne priče? Nekakvih gameplay featuresa po kojima je igra bila zanimljiva? Prošlo je puno godina pa nije ni za očekivati da se svega sjećaš bez da malo googlaš sada, ali poanta Gregovog komentara gore je bila da ja igra unatoč tome što je bila dobro prihvaćena u vrijeme izlaska, ipak bila dosta zaboravljiva na duge staze.

    • vectorinvicta

      @Igor Belan, 21.11.2016 - 19:42

      Nisam nabrijan frende. Da, ne sjećam se pojedinih misija i priče. Ali bilo je i ostalo prokleto zabavno 🙂

    • Disc0

      @Igor Belan, 22.11.2016 - 09:55

      LOL, decko bi se tukao jer ne vole svi igru koju on voli. Opusti se covjece 😀
      Ja se sjecam igre, i isto tako se sjecam da je opce misljenje u ono doba bilo meh… A reci da je starcraft isprdak i smece ili kako god…ajoj.
      Ali dobro, pa svatko ima pravo na svoje misljenje, samo treba malo smanjit agresivnost 😉

    • Gregor Stojev

      @vectorinvicta, 21.11.2016 - 12:00

      Svako ima svoje favorite, ali moraš priznati da kad se priča o strategijama KKnD je ljudima danas na kraju pameti i spominje se sve samo ne on. Zato je KKnD i dobar kandidat za ovu rubriku, a “sjećanje” i “zaborav” su malo jače istaknuti jer u zadnjih 20 godina zbilja nijednom više nisam čuo ni K o KKnD-u od kako je izašao, a kamoli da se spominje u nekim top listama. Gledano duž cijele industrije, ovo je svakako zaboravljen naslov.

    • sfc_PsychQ

      @Gregor Stojev, 22.11.2016 - 08:21

      Dobro receno

    • sfc_PsychQ

      @vectorinvicta, 22.11.2016 - 08:00

      Prijatelju staviti kknd i starcraft u istu recenicu je smjesno. Ja sam kao i ti odrastao i na kkndu, c&c-u, starcraftu, red alertu, warcraftu, ali mi ne pada na pamet lupiti takvu glupost. KKnd je u svoje vrijeme bila sasvim ok igra ali po nicem posebna da bi izasla iznad toga, dok taj isti starcraft od 98-me je esport i ima pro ligu koja se i dan danas igra. Inace sve iza red alerta u c&c serijalu je isprdak kako ti volis nazivati. Igra u kojoj je dovoljno napraviti jedan unit i samo napraviti a move na protivnika je za mene smjesna. Di nema razmisljanja i odgovora na svaku jedinicu drugom jedinicom ne zasluzuje se zvati rts-om. A taj isti c&c serijal je toliko imbalansiran da je to smjesno. Btw. Ako se sjecas u tom istom red alertu bilo je dosta da napravis mamute i da ih posaljes na protivnika i to je to (di je tu strategija?). Drago mi je da ima jos starijih gejmera na hclu, ali to ne znaci da ne moraju biti objektivni.

  • veki666

    22.11.2016 - 00:28

    ja sam jučer tek tetris otkrio…wtf je ovo

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?