HCL.HR

RETRO DOZA #195 – Myst, tajanstveni otok u magli

Gregor Stojev 28.11.2016.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Tko sam? Gdje sam? To su samo neka od pitanja na koje tražimo odgovor ovoga vikenda u Retro Dozi s kojom putujemo na otok Mysta punog čudnovatih zagonetaka i još više pitanja.

myst

Žanr avantura je oduvijek bio pomalo kompliciran u pogledu logičnih zagonetki, no naslov Myst iz 1993. godine uzeo je kao svoju osnovu malo drugačiju ideju, ali svejedno je i dalje bio pomalo kompliciran. Osim perspektive iz prvog lica, za razliku od većine ostalih drevnih avantura u Mystu niste pričali s drugim osobama ili kombinirali predmete kako biste nekome udovoljili ili nešto postigli. Pa o čemu se u Mystu radi, pitate se? Iskreno, nemam pojma i nikako da skontam. Upravo to je doduše i bila čar ove igre koja je po izlasku mnoge fascinirala – vi kao jedna nepoznata osoba putujete tajanstvenim otokom u potrazi za bilo kakvim tragovima priče i nekakvog smisla rješavajući pritom apstraktno logične zagonetke.

Prvenstveno izdan za Mac, pa zatim i za 3DO, Sega Saturn, Atari Jaguar i PSX konzole, Myst danas već možete zaigrati i na Windowsima, a u međuvremenu se pojavio i na PSP-u, Nintendo DS-u, pa čak i iOS-u. Po tolikom broju portova mogli biste se pitati je li to bilo nešto iznimno popularno? Naravno da jest. Štoviše, Myst je držao rekord najbolje prodavanog naslova sve do 2002. godine kada su ga Simsi oborili. Njegove kritike posvuda su vrludale kako mnogima jednostavno nije bilo jasno zašto je takvo što zanimljivo ili zabavno, a ta ista pojava popratila je i The Witness početkom ove godine, koji je ujedno krojen po Mystovoj mjeri.

No bez obzira na miješane kritike, Myst je itekako bio hvaljen pa su naravno uslijedili i brojni nastavci. Riven: A Sequel to Myst bio je, kako i sam naziv govori, prvi nastavak Mysta koji je stigao 1997 godine. Myst III: Exile vidjeli smo 2001. godine, Myst IV: Revelation 2004. i konačno Myst V: End of Ages 2005. Uz sve to razvio se i spin-off nazvan Uru: Ages Beyond Myst za kojeg su u planu bile i multiplayer komponente. Ti su fičri doduše izbačeni kako bi se prema njima pokušala realizirati MMO varijanta – Myst Online: Uru Live, no taj je projekt ipak otkazan. Sve to pripisujemo studiju Cyan, za kojega možemo samo reći da se povukao u maglu na isti način kako se iz nje i pojavio.

No Mystov uspjeh ne prestaje s njegovim nasljednicima. Kako bi se svijet Mysta dalje proširio i upotpunio izdana je i nekolicina novela, a u obliku video prezentacije na Myst danas možete naletjeti i u muzeju modernih umjetnosti u New Yorku. Jedna Britanska agencija je i priznala Myst kao sredstvo učenja u osnovnim školama, a negdje između svega toga Myst je poslužio i u istraživanju agresivnosti. No mislim da je dosta interesantnih natuknica pa da zapakiramo temu probajte se ne zbuniti s ovih 15 minuta gameplaya ravno iz prvog Mysta.

Označeno sa: , ,

Komentari (4)

  • Chronosus

    28.11.2016 - 11:15

    “Sve to pripisujemo studiju Cyan, za kojega možemo samo reći da se povukao u maglu na isti način kako se iz nje i pojavio.”

    Pa, mogli ste spomenuti Obduction koji je izašao ove godine i isto je spiritualni nasljednik Mysta od istog studija. Također, The Witness je na tom tragu, pa možda i Croateamov Talos Principle.

    Inače. super su ove retro doze.

  • QFlash

    28.11.2016 - 17:45

    Sjećam se ove igre, najviše zbog toga što sam dobio njeno Amiga izdanje, od strane časopisa Hacker 🙂

    Dobio sam je kao nagradu za pismo mjeseca.Kao da je bilo jučer.

  • zeljo024

    29.11.2016 - 00:24

    Originalni Myst je dobio izdanje u 3D endzineu, ta igra zove se zove se realMyst: Interactive 3D Edition.
    Igra je 2014 ponovo dobila graficko poboljsanje a nazvali su je realMYST – Masterpiece Edition, u ovom zadnjem izdanju izgled igre i nacin igranja moze da se podesi de bude kao u originalnom Myst-u.

  • Virty

    29.11.2016 - 18:27

    Davno se ovo igralo, a i bio je gust 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?