HCL.HR

RETRO DOZA #206 – Vampire: The Masquerade – Redemption i sudbina ostalih vampira

Gregor Stojev 12.02.2017.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Naoštrite zube jer se novoj Retro dozi družimo s vampirima u Vampire: The Masquerade – Redemption koji nas je nakon zalaska sunca prigrlio u svoj svijet tajni.

The Masquerade - Redemption

Dobrodošli u bogati ali i mračni svijet izdavača World of Darknessa. Ovaj “pen & paper” RPG serijal nalik Dungeons & Dragonsu pokrivao je tajni svijet natprirodne tematike koji se odvija kada većina običnih smrtnika sklope svoje umorne oči. Među njih ubrajamo vampire, vukodlake, lovce na ranije spomenute i još nekoliko drugih koje propuštam da vas iznenade.

Premda su na temelju toga izdani svega samo nekoliko različitih naslova, danas ćemo se uglavnom posvetiti RPG-u kojega smo 2000. godine zaigrali na PC-u i Mac-u. Vampire: The Masquerade – Redemption izdao je Activision, a studiju Nihilistic Software je to bila prva igra. Cijeli se koncept asocira s modernim vremenom, no ovaj je naslov odlučio priču započeti u davnom 12. stoljeću.

U glavnoj ulozi bio je Christof – hrabri i vjerni križarski ratnik koji na bojištu prima teške ozlijede te je tako prenesen u skromni samostan Praških ulica kako bi uz pomoć svoje vjere i jedne časne sestre doživio još jedan dan. Situacija koja je uslijedila nije bila baš posve po njegovom jer se našao u zagrljaju mračnih sila i smrti.

Osim što je do daljnjega prisiljen izbjegavati sunce dana, otkriva i potpuno novi svijet koji mu se do sada skrivao pod nosom. Samim time u pitanje dovodi i svoju vjeru te saznaje kako svijet oko njega možda i nije baš toliko crno-bijel koliko mu se činilo.

The Masquerade - Redemption 2

Redemption je bio hvaljen po svojoj izvanrednoj grafici i prezentaciji te se uspoređivao i s nekim drugim naj-naj RPG naslovima poput Deus Exa i Diabla 2. Ipak, imao je i on svoju vreću punu problema poput nezgrapnih kontrola i borbe s kamerom, donekle kompliciranim sustavom statistika i sposobnosti te nepoštenim save sustavov koji je tek kasnije zakrpan dodacima. Sve ga je to danas dovelo da svoje dane provodi u prosječnosti, no tu i tamo se nađe netko kome još uvijek noću ne da mira.

World of Darkness većinom se zadržao na stranicama papira pa tako i nije često skakao u medij videoigara. Dvije su igre posvećene vukodlacima, dvije lovcima te tako i dvije vampirima. Developer Troika je Vampire: The Masquerade serijal u 2004. godini nastavio s odličnim Bloodlines naslovom koji je imao čast biti izdan u nedovršenom stanju, no to je priča za neki drugi put.

Nešto malo kasnije, izdavač i developer EVE Onlinea – CCP Games 2006. je godine najavio kako planiraju izdati MMORPG temeljen na World of Darknessu. Nažalost nakon nešto manje od 10 godina razvoja taj je projekt službeno ugašen 2014. godine. Inače, tužna se priča nastavila i s druge strane raskršća – Nihilistic Software je nakon Redemptiona bio zadužen za razvoj otkazanog Starcraft: Ghosta prije nego li su se bacili na Playstation Move Heroes za PS3 i Resistance: Burning Skies za PS Vitu.

Imali su i nekih drugih naslova no danas ih poznajemo pod imenom nStigate koji je za PS Vitu složio CoD: Black Ops – Declassified. Prema svemu tome, mislim da daljnja suradnja s bijelim vukom i nije nešto što bih ubrzo opet mogli očekivati. Za kraj smo vam kao i obično priložili jedan video da se, ako još niste, upoznate s tajnim svijetom vampira. Ako već jeste, neka nostalgija započne.

Označeno sa: , ,

Komentari (3)

  • belson007

    12.02.2017 - 21:00

    Vampire: The Masquerade Bloodlines meni među TOP 10 igara ikad, steta sto je izaso nedovrsen jer izdavaci nisu mogli ( htjeli ) cekati developere da ga izdaju kako su ga zamislili.

  • 4mal

    12.02.2017 - 23:54

    legenda od igre ali utjehu trazim u vampyru zato 😉

  • l)oolvl

    13.02.2017 - 02:28

    sjećam se da mi je bio prekompliciran onomad kad sam igrao demo s Hack CD-a. Iako se činilo da ima potencijala.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?