HCL.HR

RETRO DOZA #208 – Loaded i Re-Loaded, nešto ludo i nešto još luđe

Gregor Stojev 26.02.2017.   •   7 komentara   •   Retro gaming


U ovoj se Retro Dozi prisjećamo jednog PSX serijala koji su tada svi osim mene zaigrali, pa pođimo zajedno na putovanje kroz svemirski zatvor kako bi napokon saznali što se tu točno učitavalo i ponovno učitavalo.

Re-Loaded

Neki dan mi je iz vedra neba Loaded sletio u misli, preciznije zapravo njegov nastavak Re-Loaded pa sam se odlučio “E vidiš, ‘ajmo onda to ovaj put”. Da, zbilja nema nekog drugog posebnog razloga, no to je jedan od onih serijala o kojem su neko kraće vrijeme svi pričali jer je u dva igrača navodno bila odlična zabava. Tada sam ga viđao i u mnogim časopisima, no osobno ga nikad nisam zaigrao, stoga je ovo ujedno i meni bila prilika sjesti i dobro razmotriti o čemu se tu zapravo radilo.

Nekim razlogom zvan “Blood Factory” u Japanu, prva igra u serijalu Loaded bila je “jednostavna” top-down sajns-fikšn pucačina s kojekakvim jezivim elementima koju nam je developer Gremlin 1995. ponudio za PSX a onda i godinu kasnije za Segu Saturn. Po svemu što vidim izbor likova me malo podsjeća na Twisted Metal, jer osim što tu ima i nekakvog klauna, svi su također poremećeni psihopati i ubojice.

Zanimljivo je zapravo da je Loadedov izdavač Interplay ovom prilikom surađivao s DC Comics kako bi se ne samo stvorio kratak strip, već i dizajnirali likovi za igru. Ono što mi je tu još zanimljivije je premisa igre koja tvrdi kako je ta ekipa psihopata i ubojica posljednja nada da se od supernegativca spasi čitav svemir. Jesam li jedini koji je upravo pomislio na Suicide Squad?

U svakom slučaju, glavni negativac je neki lik nadimka F.U.B. što navodno stoji za “fat ugly boy”. Kao još jedna poremećena individua koja radi u kantini svemirskih marinaca, odrezao si je vlastite noge i servirao ih kolegama. Što!? Jesam li ja to dobro pročitao?

Ti likovi s kojima igrate ispada da su krivo optuženi i služe doživotnu na nekakvoj planeti koja je zatvor. Na nama je tu naravno da ih uspješno izbavimo kako bi se osvetili malom ružnom pačetu koji ne samo da im je sve to smjestio, nego je ujedno i postao upravitelj tog zatvora. Ima pitanja? Ne? Dobro, jer nemam odgovore, ali spreman sam da krenemo u akciju – prvi level i malo gameplaya pogledajmo u videu ispod.

Očito je to sve bilo prilično uspješno kako se samo jednu godinu kasnije pojavio i ranije spomenuti nastavak, lukavo nazvani Re-Loaded. Još uvijek top-down perspektive, dvojka je koristila isti engine ali ovoga puta s malo boljom grafikom i većim levelima, a bilo je tu i nekih novih likova poput robotske časne sestre. Iako je F.U.B. sređen na kraju jedinice, radnja se ovdje nastavlja tako da naša ekipa lovi F.U.B.-ov mozak koji je nekako pobjegao kapsulom za spašavanje… u što sam se ja to ovdje uvalio?

Osim što je Re-Loaded tada izdan i za PC, iznenadilo me da je dvojka zapravo primila dosta slabije ocjene. Možda je postalo mrvicu previše trashy? Ne znam, no kroz video ispod pokušajte prosuditi koliko je to točno bilo zasluženo, i ako netko može neka mi objasni što tu dovraga radi čovjek u kostimu plavog zeca s laserima?

Označeno sa: , ,

Komentari (7)

  • davork

    26.02.2017 - 20:11

    Možete vi reč šta hočete,ali to su bile igrice 😀

  • Dom3gaming

    27.02.2017 - 08:31

    Imam prijedlog za iducu retro dozu: Tony Hawk serijal.

    • Gregor Stojev

      @Dom3gaming, 27.02.2017 - 10:17

      Yep, i to je u planu ali ne za sljedeci put. Pokusavam se suzdrzavat od previse lupanja po playstationu da nas ne optuzite za fanboyizam :p ali doci ce i to na red.

    • Dom3gaming

      @Gregor Stojev, 27.02.2017 - 10:40

      Pa nije Tony Hawk samo na PSu

    • Gregor Stojev

      @Dom3gaming, 27.02.2017 - 10:50

      Istina, bio je i na drugim platformama ali ako se dobro sjecam prvo je izasao za PSX gdje je stekao slavu, sve ostalo su manje vise bili portovi. Za ostatak serijala sada neznam napamet nesu li isto svi izlazili i za druge ali to je uvijek nekako bio THE playstation serijal. Barem kolko me sjecanje sluzi… Mozda se varam, neznam, vidit cu kad dode na red. Nem

    • Gregor Stojev

      @Dom3gaming, 27.02.2017 - 10:53

      Bleh, mobitel mi okinuo komentar prije neg sam zavrsio. Enivej kaj sam htio reci, nemojmo sad off topic, bude tema za to.

  • Disc0

    27.02.2017 - 09:16

    Vec je receno na internetima, ali ovo bi bio odlican remake sa dualstickovima jer su orginiali tako prokleto teski, a kontrole ih cine i jos tezima!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?