HCL.HR

RETRO DOZA #210 – SimCopter, ma kakav GTA

Gregor Stojev 12.03.2017.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Između visokih nebodera SimCityja i samih Simsa koje ste zaglavili u gorućoj kući, u ovoj dozi saznajemo tko vas je cijelo to vrijeme odozgo promatrao.

SimCopter

Doza o samim Simsima pokrivena je još dok smo bili na dvoznamenkastoj razini. Taj dobro poznati serijal koji se razvio iz jednako popularnog SimCityja ne samo da je imao brdo nastavaka i dodataka, već je i sam SimCity prije njih vidio ogromni broj izdanja kako se razgranao na neke sasvim druge ideje.

Uzmite tako primjerice još jednu, bilo koju riječ koja vam padne na pamet, nataknite ju na “Sim” i to je manje-više to što je studio Maxis utemeljio za većinu svojih projekata. Neki su od njih tako bili SimAnt, SimEarth, SimTower, SimPark, SimGolf, SimSafari i SimToilet. Dobro ovaj zadnji nije… ne još, ali vjerujte mi i taj dan će doći.

Ne kanim ih sve pokriti, barem ne sada jer bi nam na to otišao cijeli dan, pa sam zato između svih njih za danas iz šešira izvukao samo jedan. Ako vam naslov i slika nekim slučajem možda već nisu spojlali iznenađenje, službeno vam sada objavljujem kako je SimCopter bio sretni pobjednik izvlačenja. Šokantno, znam.

SimCopter 1

Taj “mali” naslov nam je 1996. godine na Windowsu simulirao letenje helikopterom, a kao i svi ostali Sim naslovi, ni tu se nije radilo o surovoj simulaciji u kojoj bi s precizno odmjerenim varijablama stvar što više nalikovala stvarnosti, već jednom posve šaljivom i karikiranom svijetu sa svojim pravilima i uvjetima.

Baš kao i većina ostalih naslova tog tipa u planu je bilo da se od nekakve banalne svakodnevnice stvori nešto zabavno što bi se dalo i odigrati. Samim time tu je osim bezglavog lutanja uokolo bilo i karijere u kojoj bi prelazili misije u SimCity gradovima, ali možda najkul stvar je bila mogućnost prebacivanja vlastitog grada iz SimCity 2000 u SimCopter.

Zadaci koje bi obavljali bili su kojekakvi, no ako bih morao izdvojiti barem nekoliko spomenuti ću kako kriminalce koji haraju gradom hvatate tako da s krova policijske postaje pokupite policajca i spustite ga blizu prekršajnika. Ako ga taj SimPolicajac ne može naći treba ga još naknadno i voditi SimReflektorom, a između ostaloga moguće je bilo i naletjeti na SimUFO koji otima SimGrađane.

Iako bi vam se obavještajac obraćao na engleskom jeziku, SimCopter je također bio prvi Sim naslov koji je koristio tzv. “simlish” – izmišljeni ali i službeni frfljajući jezik Simsa. Nažalost, ne mogu garantirati da će vas jedan video SimCoptera danas moći osvojiti. Spomenut ću zato da se uz njega i danas znaju pojaviti riječi poput “revolucija” ili čak “GTA”, stoga mu ipak dajte priliku i provrtite kroz video.

Označeno sa: , ,

Komentari (2)

  • vet

    12.03.2017 - 15:08

    Arhaično doba

  • AaboOs

    13.03.2017 - 12:00

    Ja se divim ljudima koji ovo mogu danas igrati.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?