HCL.HR

RETRO DOZA #211 – The Legend of Dragoon, zmajeva kocka

Gregor Stojev 19.03.2017.   •   5 komentara   •   Retro gaming


U današnjoj retro dozici prisjećamo se jednog JRPG-a kojih nije manjkalo na nezaboravnom PS1, ali The Legend of Dragoon vidjeli smo na samom kraju te konzolaške generacije.

The Legend of Dragoon

The Legend of Dragoon jedan je od mnogih JRPG naslova za PS1 s kojima smo provodili nezamisliv broj sati. Takvih nam u zadnje vrijeme nekako manjka na modernijim Sonyjevim konzolama te su ih zapadnjački open-world naslovi sada većinom zamijenili. Danas viđamo samo par franšiza ove vrste koje iz godine u godinu štancaju već neki n-ti nastavak poput Tales i Atelier, a manje nekih novih i raznovrsnijih JRPG naslova kao što je to nekad bilo. Svaki novi pokušaj takvog klasičnog japanskog dizajna sada također sve više kopira zapadni stil, a to mi je zbilja žalosno.

Ako ništa, uvijek ćemo imati dobru zalihu takvih slatkiša jer je bilo nemoguće sve ih odigrati u njihovom vrhuncu. Glavni producent ovog dragulja bio je netko koga bi vjerojatno mogli prepoznati – Shuhei Yoshida, gospodin koji se danas nalazi na predsjedničkom tronu Sony Interactive Entertainmenta. 1996. godine on je bio dio ekipe s trogodišnjim planom da se stvori titan od igre koji bi mogao konkurirati Final Fantasy serijalu, jedan kojega bi Sony uistinu mogao zvati svojim. Dobro, konkurirati je možda stroga riječ kako je i sam Final Fantasy dosta zaslužan za uspjeh PlayStation konzole, a vjerojatno i JRPG žanra općenito.

Retro doza #211

Ali ukratko, The Legend of Dragoon bila je masivna pustolovina na 4 CD-a koja je 1999. godine napokon zaživjela u Japanu. Nažalost, kako je već ta verzija bila upitne težine na njoj se trebalo još malo poraditi prije nego je bila u stanju zavladati ostatkom svijeta. Iduće godine je tako doputovala u Sjevernu Ameriku, a tek 2001. nama u Europu.

Premda je u Americi ostvario snažne prodajne rezultate, zbog čega je smatran uspješnim naslovom, sve je to nekako već bilo malo prekasno jer je životni vijek PS1 konzole bio na zadnjem dahu. Samim time to je bio jedan od naslova kojega je dobar broj igrača pogotovo u Europi vjerojatno i preskočio, dok su mu priliku dali samo najzagriženiji fanovi žanra. PS2 je tada već bila nova vruća stvarčica u dnevnim boravcima stoga je nekako ispalo da oko naslova i nije bilo previše hypea. Zbog relativno prosječnih kritika Sony je daljnje razvoje odličio posvetiti nečem drugom, pa tako do dan danas nismo vidjeli nastavak ili napredovanje ove franšize za koju je Sony imao velike planove.

Na prvi pogled nalikuje svakom drugom JRPG-u, ali osim što se likovi mogu transformirati i dobiti krila The Legend of Dragoon isticao se po svojem sustavu borbe u koji su implementirani svojevrsni quick time eventovi. Sama borba bila je ona klasična na poteze, ali igrača se tu u akciju uvodilo dodatnim sudjelovanjem u kojem za napade treba precizno tempirati tipke za uspješne napade ili obrane. Nekima se sve to dopalo pa ga i danas još štuju, no drugima se popeo do grla zbog količine borbi koje su ga lako činili zamornim iskustvom.

Možda ste primijetili da još uvijek nisam spomenuo o kakvoj se tu priči točno radi, a to je zato što jednostavno ne znam od kuda da uopće počnem s nekakvim sažetkom radnje koja ionako često mijenja smjer. Ako ste jedan od onih koji su ga preskočili, od 2010. godine The Legend of Dragoon vam je dostupan i na PSN-u kao jedan od PSX klasičnih naslova. Obično vam izdvojim prvih nekoliko minuta same igre, no čini mi se da ovakvoj pustolovini od pedeset sati to neće biti dovoljno, pa bacite oko na trailer koji će vam pokušati dočarati kako je to točno izgledalo.

Označeno sa: , ,

Komentari (5)

  • Loneguy

    19.03.2017 - 20:34

    To sam igrao par puta i meni je osobno the legend of Dragoon najdraži jrpg naslov i preporučam svakom ko nije da ga isproba.

  • mokrEE

    20.03.2017 - 00:32

    sjecam se da je bila recenzija u kultnom PSX casopisu i mislim da je igra bila dobila 8/10 u ono vrijeme kada su vec bile ucestale ps2 recenzije igara. ja sam inace po prirodi nostalgicar i stalno nesto igram sa stare ps1 konzole tako da vjerujem da bi i ovome mogao dati sansu u skorijoj buducnosti. inace, prelazim guardian crusade: knight and the baby pa cu vidjeti kako me igra bude drzala, planirao sam i xenogears proci ali po stare dane nekako brzo izgubim volju , kao da mi igre vise nemaju onakav znacaj kao ranije i ne pronalazim vise onaj gust u otkrivanju novih virtualnih prostranstava 🙂

    • Goran1234

      @mokrEE, 20.03.2017 - 09:16

      Svaka čast,i sam volim retro gaming a Xenogears preporučam,jer je to kultni JRPG….
      A to s starošću razumijem
      ..rijetki naslovi me mogu zadržati pred ekranom duže vrijeme.

    • Gregor Stojev

      @mokrEE, 20.03.2017 - 10:39

      Da Xenogears je navodno nesto turbo ali cuo sam da su ga u drugoj polovici rushali jer su devove prebacili na Final Fantasy 8 ili 9 ili koji god je tada bio na redu. Probao sam ga odigrat jednom prilikom ali nekak sam odplutao prije neg sam zavrsio prvi cd. Actually mislim da mi se nakon 2-3 sata vise nije dalo. Imam frenda koji to stalno spominje kao best game of all time al ja jednostavno to nemogu vise igrat… Nadam se da ces imati vise uspjeha.

    • Goran1234

      @Gregor Stojev, 20.03.2017 - 11:05

      Da,zapravo ima dobrih igri,ali jednostavno se neda više u mom slučaju je to bio Suikoden odlična priča i sustav borbe i nakon toga,jednostavno prestanes…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?