HCL.HR

RETRO DOZA #216 – Shin Megami Tensei, digitalna priča vragova

Gregor Stojev 23.04.2017.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Ovoga puta u Retro Dozi proučavamo ogromni MegaTen serijal čiji je uspjeh u konačnici izrodio i popularni simulator vradžbina u učionicama – Personu.

Shin Megami Tensei

Početkom tjedna napokon smo recenzirali hvaljenu Personu 5, nastavak popularnog JRPG serijala koji se čekao skoro 10 godina. Da, Persona 4 izašla je 2008. godine za PS2, što znači da je čitava PS3 generacija preskočena kako bi se proizvod napravio kak’ spada, no situacija nije uvijek bila takva. Vidite, Persona serijal samo je jedna grana Shin Megami Tensei serijala, jednog koji je do dan danas vidio preko trideset izdanja. Upravo to bit će nam današnja tema.

Od tih trideset deset ih spada u Personu, jedanaest u glavni serijal, a ostali u razne druge stvari. Sve je započelo kada je Atlus 1987. godine napravio igru temeljenu na popularnim Digital Devil Story romanima autora Aya Nishitanija izdanih 1980. U planu je bilo napraviti vjernu adaptaciju sa što više priče, no limitacije Famicom konzole (NES) tada takvo što još nisu dozvoljavale. Rezultat je bio Digital Devil Story: Megami Tensei, JRPG mračnoga tona iz prvoga lica s fokusom na demone koji su kasnije postali zaštitni znak serijala.

MegaTen

Sve te igre dijele uglavnom moderni postapokaliptični svijet s radnjom smještenom u Tokio kako bi se serijal snažno isticao među ostalim fantasy JRPG naslovima kao što su Final Fantasy, Dragon Quest i Fire Emblem. Jedan od pojmova koji je većinom prisutan u svim nastavcima je reinkarnacija izvučena iz prijevoda samog naziva “Shin Megami Tensei” koji se prevodi kao “Rebirth of the Goddess”. Vjerni fanovi serijalu se inače obraćaju u skraćenom obliku MegaTen, a iz svega prije navedenog dalo bi se već i zaključiti kako priča vrtjela oko mnogo religijskih tema i simbola. Kako su na zapadu takve stvari tada još bile tabu tema, zajedno s Nintendovim strogim mjerama izdavaštva nije ni najmanje čudno da većinu MegaTen naslova kod nas dugo nismo vidjeli.

Dok su Nintendo igre toga doba većinom bile arkadne zezancije neozbiljno djetinjastog štiha, Digital Devil Story je sa svojom ozbiljnom i mističnom tematikom ciljao na posve drugačiju publiku. To je bilo više nego dovoljno da se probije do uspjeha, no nakon samo dva glavna nastavaka koji su oba izdani za NES i SNES te Shin Megami Tensei 2 u 1994. glavni serijal je ušao u pauzu od osam godina, a krenuo je rad na drugim projektima. Prije nego smo vidjeli bombastični povratak MegaTen serijala sa Shin Megami Tensei: Nocturne za PS2 u 2003. koji je napokon na zapadu zapadu dočarato gušt hvatanja demona u svojevrsnom Pokemon stilu, dogodila su se i dva spin-offa od kojih je prvi inspirirao drugi.

Retro Doza #216

“Shin Megami Tensei If…” je tako već 1994. na SNES-u radnju prebacio u školske dvorane iz kojih bi onda 1996. godine nastala i prva Persona za PS1. Serijal Persone se po nekim stvarima razlikovao od ostatka glavnog MegaTen niza. Ne samo po školskoj okolini, već i po fokusu sklapanja prijateljstava među školarcima i njihovog dinamičnog svakodnevnog života koji bi ih iz školskih klupa često vodio u taj mračni svijet okultizma i mistike.

Dok je MegaTen dalje nastavio držati svoj pravac tradicije da glavni lik kroti demone u borbi protiv kojekakvih božanstava, Persona je iz eksperimentalnog spin-offa narasla u svoj zasebni serijal koji je kasnije dobio i svoje vlastite spin-off naslove u obliku tučnjave ili plesa. Čiča miča, svi su dalje živjeli sretno.

Zbilja moram negdje stati jer ni približno nisam dogurao do tih trideset naslova u koja čak nisam ni računao animiranu ekranizaciju i ostala stripovska izdanja. U svakom slučaju, vraćamo se nazad na prvi MegaTen inspiriran horor romanom koji je tada uradio sve što je i mogao, stoga bacite oko na video ispod i pogledajte kako je započela ta beskrajna saga vradžbina.

Označeno sa: , ,

Komentari (4)

  • bartul_9

    23.04.2017 - 17:04

    Kod ovih Japanaca je sve komplicirano.. Inače, ja sam bio uvjeren da je Shin Migami ime nekog čovjeka koji je pravio te igre, nešto tipa Tom Clancy.

    • Juraj Bevandić

      @bartul_9, 24.04.2017 - 00:02

      :)) zanimljiva ideja, nikad mi nije palo na pamet.

  • Goran1234

    23.04.2017 - 20:55

    Da,like za Retro Dozu i temu,ali na našim prostorima malo ima mjesta Jrpg(nažalost)…

  • Vegeta123

    23.04.2017 - 23:49

    Shin Megami Tensei: Nocturne na ps2 mi je bila jedna od najdraži igri iz serijala s dva spin-off digatal devil sagom 1 i 2..persona 2 mi je također odlična bila igra koju sam na emulatoru proša,Ovaj serijal igara je meni jedan od najdražih JRPG igri i svakom preporučujem da ga isprobaju.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?