HCL.HR

RETRO DOZA #225 – Catz and Dogz, smetalice na desktopu

Gregor Stojev 25.06.2017.   •   6 komentara


Nakon prošlotjedne divljači ovoga se puta u Retro dozi prisjećamo nešto manjih, kućnih živina koje su nam desktopom skakutale prije više od dvadeset godina.

Catz

Životni uvjeti ne dozvoljavaju svima mogućnost da se brinu o pravoj životinji, no ako ništa želju za time mogli smo barem malo olakšati virtualnom stvarčicom davne 1995. godine bez straha da će nam mala živina označavati teritorij po stanu. Da ne bude neke zabune, tu se ne radi o virtualnoj stvarnosti kakvu danas poznajemo, već ranijem pojmu virtualnosti koji se danas većinom smatra samo digitalnim.

Catz and Dogz bili su par simulacija virtualnih kućnih ljubimaca koje ste mogli udomiti na vašem desktopu. U Catz nam je recimo na raspolaganju bila polica s igračkama, komadom sira za pozivanje miševa, bočicom mlijeka ili sprejem vode za poprskati zločeste mace, a zgodna je bila mogućnost posuđivanja ljubimaca drugim vlasnicima igre putem e-maila. Sami gameplay, ako ga uopće takvim možemo nazvati, činilo je ništa drugo nego bezbrižno draganje mace ili bacanje loptice. I da, to je uglavnom to, no svejedno je serijal stekao priličnu popularnost.

Studio PF Magic je do 2002. godine napravio i izdao pet nastavaka, a zatim je serijal konačno završio pod šakom Ubisofta. Tada je brendiran pod kišobran Petz koji većinom obitava na Nintendovim konzolama, a neki od njih su i izvorno japanski naslovi poput Hamsterz Club ili Horsez za Nintendo DS. Nisam siguran gdje se točno nalazi dno ali to je jedna od onih dubokih rupa kroz koju mi se zbilja ne da kopati pa ću ujedno tu i stati s nabrajanjem.

Catz je jasno imao i ranije spomenutu Dogz varijantu koja je, kao što se i iz samog naziva može zaključiti zapravo identična stvar samo s pesekima. Ja sam se ipak odlučio posvetiti mačkama jer mačke su mačke, a tko još ne voli mačke? Da ne biste pretraživanjem serijala zastranili u duboke jame internetskih mačaka, mi smo se žrtvovali da vam poviše izdvojimo jedan video. Pa ako jednostavno ne možete odoljeti toj ideji bacite kratki pogled da vidite kako je to otprilike izgledalo i što nam je bilo čudesno i zanimljivo prije više od dvadeset godina.

Označeno sa: , ,

Komentari (6)

  • Reponja123

    25.06.2017 - 15:49

    Na to Windovsu ni bilo slova s pa se sve pisalo catz, dogz,petz…

    • JADRO

      @Reponja123, 25.06.2017 - 16:32

      Windovzu*

    • Gregor Stojev

      @Reponja123, 26.06.2017 - 08:06

      Bome su dosadni bili s tim. Pasmine su Breedz, malci Kittenz, igracke Toyz, keksi Treatz….

  • Pararera

    25.06.2017 - 22:57

    Jao, kad se sjetim tih vragova što ti skaču po desktopu ….

  • funky0308

    26.06.2017 - 07:52

    Haha…imali smo i striptizete nesto kasnije 🙂 . A to je bio vrh i jedan od vecih dosega virtualnog krajem devedesetih 🙂

  • krolesi

    26.06.2017 - 10:24

    Stari desktop….več sam zaboravio kako je nekad izgledalo

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?