HCL.HR

RETRO DOZA #226 – Chrono Trigger, odlazak u prošlost

Gregor Stojev 03.07.2017.   •   8 komentara   •   Retro gaming


U skorijoj budućnosti mogli bismo vrijeme još jednom provoditi uz dobar stari SNES. Ovom Retro Dozom zato ćemo pokušati ublažiti bol u slučaju da nam jedan specifičan naslov ipak bude nedostajao.

chrono-triger (2)

Nedavnom najavom Nintendo je predstavio svoju “novu” SNES Classic Mini retro konzolu za koju polako sada kreću i prednarudžbe, a uz malo sreće ovoga puta možda će ju nabaviti i više od deset ljudi. Kao što je i bio slučaj s prethodnim NES Classic Mini, SNES će također sadržavati kolekciju nekih od najboljih naslova te generacije, ali mnogi sada diskutiraju kako jedan od neophodnih naslova tome popisu ipak nedostaje.

Riječ je o Chrono Triggeru za kojega ćemo upravo danas izdvojiti nekoliko minuta, jednog od popularnih naslova kojega mnogi smatraju najboljim ikad, ne samo među Squareovim JRPG-evima, već i općenito video igrama.

Čitava stvar mnogima vjerojatno i ne bi ispala toliko genijalna da na njoj nije radio “dream team” dizajnera među kojima su Hironobu Sakaguchi (Final Fantasy), Yuji Horii (Dragon Quest) i Akira Toriyama (Dragon Ball), dok su za glazbu pak zaslužni Yasunori Mitsuda (Front Mission, Xenogears) i Nobuo Uematsu (Final Fantasy). S takvom postavom, jasno je zašto je igračima ovo bio naslov za pamtiti.

chrono-triger (1)

Chrono Trigger nas je smjestio u ulogu jednog mladića kojemu se život iznenadno veoma zakomplicira. Susretom s princezom koja skriva svoj identitet nastavljate se zabavljati lokalnim festivalom dok slučajno pak završavate izgubljeni u vremenu i prostoru.

Neke od stvari koje će zatim uslijediti su putovanje u daleku prošlost, budućnost, prijateljstva s robotima pa tako i čovjekom žabom. No nije samo priča koja se odvija kroz nekoliko tisuća godina ta koja je osvojila srca mnogih igrača jer je tu bio i zanimljiv sustav borbe, odlična glazba pa tako i nekoliko različitih krajeva koja je ovo trideseterosatno putovanje jednostavno činilo nezaboravnim. Pogotovo kada uzmemo u obzir da je ovako ambiciozni projekt uspio zaživjeti prije toliko godina na Nintendovoj konzoli.

Premda je Chrono Trigger izvorno 1995. godine izdan za SNES, 1999. se prebacio i na PSX, no ta je verzija imala nekih problemčića s dužinom učitavanja stoga je SNES verzija i dalje ostala kao najbolji izbor. Deset godina kasnije ponovno je izdan i za DS kojega smo ujedno tada i recenzirali, a danas se Chrono Trigger naravno može naći i na mobilnim telefonima.

Ako ste davnih dana vi bili jedan od onih koje je Chrono Trigger osvojio, video od čak pola sata ispod mogao bih u vama razveseliti maloga nostalgičara. Ako niste, svakako bacite pogled da doznate zašto mu se točno svi stalno klanjaju.

Označeno sa: , ,

Komentari (8)

  • mili1985

    03.07.2017 - 12:25

    Fenomenalna igra iz vremena kad su se proizvodile igre sa srcem i dušom. Također jedan od najboljih prikaza putovanja kroz vrijeme. Odlični likovi i priča, gameplay i muzika. Jedan fenomenalan doživljaj.
    Iako mislim sve najbolje o CT-u, Chrono Cross mi je i dalje draži, iako većina smatra da je kao nastavak odlutao malo od CT-a.

  • Darcoolio

    03.07.2017 - 14:12

    Jeda od najboljih RPG igara ikad!
    Danas se traži grafička pefekcija, a pre 3 godine sam opet igrao i nim najmanje mi nije smetala grafika.

    • Goran1234

      @Darcoolio, 03.07.2017 - 15:10

      Ja sada opet igram EarthBound,vidiš kad je završim,mogao bih ovo opet. ?

  • PrydaCro

    03.07.2017 - 14:52

    Ova igra je cudo sta drugo reci.

  • Goran1234

    03.07.2017 - 14:55

    Tko voli Rpg a ovo nije igrao….odmah tražiti igru…jer ova je igra bila daleko ispred svog vremena…obavezno gradivo….veliki LIKE za članak!!!

  • crolink07

    03.07.2017 - 19:27

    Igra čista desetka,imam je prerađenu na običnom DS-u. Millenial Fair mi svira kad me zovu na mobitel,toliko je glazba dobra.
    Također i Chrono Cross s PS1.

  • gola_sam

    03.07.2017 - 19:29

    da li u jednoj fazi igre ima grinda podosta, ili sam ja preskocila neke dijelove pa su neki bossovi prejaki ?

    • Goran1234

      @gola_sam, 03.07.2017 - 19:37

      Da,tako je u većini JRPG,ja uvjek provedem sate na jednom mjestu/gradu/regiji dok likovi dovoljno neojacaju da mogu do bossa…sad baš igram EarthBound i provodim dosta vremena na level up.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?