HCL.HR

RETRO DOZA #23 – Sega Activator

Renato Pedišić 30.07.2012.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Ma kakav Kinect! Pronašli smo vam novoga krivca za upalu mišića. Njegovo ime je Sega Activator i bio je prvi kontroler koji je koristio cijelo tijelo za upravljanje igrama.

Microsoft je sa svojim Kinectom natjerao igrače da koriste cijelo tijelo za gaming, ali zanimljiva stvar je da u tome nije bio prvi. Sličan koncept ponudila nam je Sega sa svojim dodatkom Sega Activator iz 1993. godine koji je bio kompatibilan s njihovim Mega Driveom. To je bio prvi kontroler u povijesti gaming industrije koji je zahtjevao cjelokupnu aktivnost igrača, za razliku od primjerice Power Glovea čiji smo povijesni značaj već prikazali.

Activator je bio relativno jednostavan u svojemu dizajnu. To je bio oktagonski prsten koji se postavljao na pod, a iz kojeg su na određenim točkama zračili infracrveni snopovi svjetlosti. Ako bi igrač svojim pokretom prekinuo snop oku nevidljivog svjetla, kontroler bi to osjetio i odaslao naredbu u igru. Ovaj je motion kontroler imao čak 16 senzornih mjesta koja su se mogla aktivirati rukom ili nogom.

Kao i gotovo svi ovakvi projekti u svijetu igara 90-ih godina, Sega Activator nije dobro prihvaćen kod publike. Unatoč relativno dobroj marketinškoj promociji, Sega nije uspjela kvalitetno unovčiti svoj Activator te je od njega nastao samo još jedan propali pokušaj unošenja neke inovacije u omiljenu nam industriju. Veliki razlog tome bila je i zaista visoka cijena od 150 odnosno 80 dolara te sama nefunkcionalnost ovog perifernog dodatka. Naime, igra često nije registrirala igračeve pokrete budući da u zanosu igre oni nisu precizno pogađali senzorna mjesta Activatora. Osim toga, tek su tri igre bile posebno dizajnirane za ovaj Mega Drive dodatak.

Ovoga puta donosimo vam čak dva videa koja bi vam trebala pokazati kako je funkcionirao Sega Activator. Prvi je svojevrsna reklama u jednom od popularnih američkih talk showova u kojoj američki ekvivalent našem Mirku Fodoru biva rasturen od strane svoje kolegice. Taj video nam donosi kanal AssafGruner, a zanimljiva stvar je da ime ovog kanala odgovara imenu tvorca Sega Activatora.

Drugi video dolazi nam s YouTube kanala FatterBaby, a u njemu nam se opisuje kako to zapravo Segin Activator radi. Sam video je zapravo još jedna Segina reklama, a ako pomno gledate možda primjetite i jedan vrlo poznati slogan (hint: Microsoft Kinect).

Kao i uvijek, za još više retro divota provjerite naše ostale retro doze kao i naš retro gaming podforum.

FORUM: Retro gaming podforum

Komentari (2)

  • Andjo

    30.07.2012 - 10:08

    LOL

  • Maximum

    30.07.2012 - 10:43

    Prosto neverujem da je ovako nesto postojalo.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?