HCL.HR

RETRO DOZA #243: Legacy of Kain serijal

Gregor Stojev 29.10.2017.   •   18 komentara   •   Retro gaming


Eidosov serijal o vampirima nekoć je predstavljao vrh, no u zadnjem desetljeću Legacy of Kain nikako da nastavi što je započeo. Upravo zato mu posvećujemo retro dozu kako bismo se prisjetili što nam to danas nedostaje.

legacy of kain serijal

Fascinacija živim mrtvacima popularan je izbor i izvor svih medija zabave, no prije nego li su nam igrama zavladali zombiji, imali smo vampire. Lako najpoznatiji među njima bio je Legacy of Kain serijal, ali franšiza koja je izgledala kao da će živjeti vječno ipak je doživjela kraj prije prognoziranog vijeka. Njezin život, doduše, nije bio ni prekratak kako je vidio pet izdanja, pa krenimo zato redom.

Legacy of Kain: Blood Omen bio je početak priče o vampiru Kainu koju je 1996. godine za Playstation izdao Crystal Dynamics. PC port već je sljedeće godine nadgledao Activision, no ekipa koja se nalazila iza njegove izvedbe bila je zapravo Silicon Knights, developer koji će potom neko vrijeme nastaviti stvarati naslove isključivo za Nintendo. Nalik originalnoj Zeldi, vampir Kain je u svojoj prvoj avanturi obitavao u 2D “top down” akcijskoj pustolovini koja se odvijala u misterioznom svijetu Nosgotha.

“Hack and slash” gameplay i nije nešto što trebamo posebno isticati, no Kainovo putovanje puno koljaže običnih smrtnika i raznih ponoćnih bića bilo je više nego dovoljno da uhvati pažnju igrača. Bilo je tu nekoliko iritacija poput konstantne reorijentacije kamere zbog koje boli glava, a mrvicu preduga učitavanja također su nas malo ometala. Ipak, malo je toga savršeno, a oni koji su kroz to mogli stisnuti zube ovdje su se zato vraški dobro proveli.

Njegov nastavak 1999. godine bio je Legacy of Kain: Soul Reaver koji je svojedobno na Playstationu dizao veliku prašinu, ali ubrzo potom također izdan za PC i Dreamcast konzolu. Razvoj projekta sada je nastavio Crystal Dynamics dok je uloga izdavača ovoga puta prešla na Eidos, a od nešto većeg značaja tu je sada postala Amy Hennig. Danas poznata po radu na Uncharted serijalu, za Soul Reaver je napisala kompleksniju radnju koja će definirati čitav serijal, ali uz to je također preuzela ulogu direktora, producenta i dizajnera igre.

Kako se svijet Nosgotha širio, tako se i igračeva perspektiva prilagodila. U ulozi Raziela, unakaženog vampira kojemu je Kain iz ljubomore polomio krila, ovoga smo se puta prebacivali kroz duhovne dimenzije kako bi u danas već poznatoj recepturi i rješavali zagonetke. Sami se Kain sada našao u ulozi antagonista, a za razliku od klasične krvopije Raziel je pak jeo duše svojih neprijatelja. S naglaskom na “filmsko iskustvo”, Soul Reaver je svojom izvedbom glasovne glume tada obilježio novi vrh u gamingu dok su brojne pohvale od igrača to samo podupirale.

Serijal je onda 2001. godine sa Soul Reaverom 2 napredovao na PS2 dok je PC igračima u predviđenom slijedu tek malo kasnije nastavio napete odnose svojih dvaju vampira. Kao direktni nastavak, u prvom je planu bilo daljnje proširenje priče dok je sami gameplay vidio tek nekoliko izmjena. Prolazak kroz svijet duša sada je zasjenio sustav putovanja u prošlost svijeta Nosgotha.

Dok je Raziel putovanjem kroz vrijeme pokušavao otkriti svoju sudbinu, Kain je čitavu stvar pokušavao iskoristiti za ispravak povijesti. Radnja koja je već bila dovoljno duboka ovdje se tako još dodatno zakomplicirala kako su koncepti paradoksa otvorili mogućnosti da serijal krene u neočekivanim smjerovima.

Paralelno sa Soul Reaverovim razvojem krenuo je i projekt da se nastavi druga strana priče, ona s Kainom ponovno u glavnoj ulozi. Blood Omen 2 tako je nakon dužeg razvoja izašao 2003. godine, ovoga puta i za Xbox. Radnja se tu odvijala čak 400 godina nakon prvog Blood Omena, a počinje s Kainovim buđenjem iz dugogodišnjeg sna zbog kojega se malo toga sjeća. Kainov novi uspon na vlast bio smješten u industrijskom gradu gdje saznaje kako se u međuvremenu razvila nova vrsta magije, jedna veoma smrtonosna za vampire zbog koje je njegova vrsta sada već na rubu istrijebljena.

Međutim, dio povijesti tu se kršio s onim uspostavljenim iz Soul Reavera stoga je čitava stvar tumačena kao nekakva alternativna verzija povijesti. “Steampunk” sredina mnogima se nije uklapala u štimung koji je ranije obilježavao serijal, a zbog posve drugog razvojnog tima sve je to nekako ispalo slabije od očekivanog. Samim time Blood Omen 2 ispao je poput crne ovce u stadu zbog čega je u konačnici morao pretrpjeti i kritike prosječnosti.

Na svu sreću, s Amy Hennig za volanom serijal se ipak još jednom uspio preusmjeriti s Legacy of Kain: Defiance u 2003. godini za PS2, Xbox i PC. Originalno zamišljen kao Soul Reaver 3, do zajedničkog kompromisa došlo je tako da su u ovom projektu sudjelovala oba tima kako bi konačno poglavlje povezalo i poboljšalo sve predhodne elemente obje strane novčića. Samim time, i Kain i Raziel ovoga su puta bili igrivi likovi.

Situacija je dodatno začinjena početnom premisom koja tvrdi da će među njima samo jedan preživjeti, a upravo zbog toga su i iščekivanja velike završnice bila visoka. Međutim, Amy Hennig prešla je u Naughty Dog prije nego li je cjelokupni razvoj bio završen zbog čega je kraj serijala ipak ostavljen nedorečen i bez svojeg glavnog aduta u rukavu – osuđen da do daljnjega čeka na klupici.

I dok je “glavni” serijal bio na godišnjem odmoru, za daljnja su se proširenja franšize osmislili drugi planovi. Legacy of Kain: Dead Sun trebao je biti šesto izdanje u serijalu. Ovoga puta za PC, Xbox 360, PS3 pa tako i PS4 također mu se razmatrala i multiplayer komponenta. Eidos je 2009. postao dio Square Enixa, a Crystal Dynamics sada uopće nije prisustvovao u razvoju kako su iza projekta stajali Psyonix i Square Enix. Međutim, projekt je okončan nakon tri godine razvoja, a iz svega toga samo će se element multiplayera dalje razmatrati.

Punih deset godina nakon Defiancea, iz ostataka Dead Suna tako je 2013. godine došlo do najave Nosgotha – asimetrične F2P multiplayer spin-off pucačine u kojoj se igrači do pobjede natječu s nekoliko igrivih klasa. Premda je Nosgoth 2015. godine prošao kroz otvoreno beta testiranje te tako vrijeme proveo u modelu “early accessa”, njegov pokušaj da se ugura u moderne trendove ipak nije dobro završio. Zbog malog interesa među igračima, 2016. je godine čitava stvar otkazana.

Legacy of Kain serijal tako se sada kroz više od deset godina mučio s ikakvim napretkom. Ranije ovoga tjedna smo vidjeli kako su glasine o dugo očekivanom povratku još jednom u cirkulaciji, no što će se iz toga točno roditi tek trebamo doživjeti. Ipak, serijali koji su desetljećima spavali obično su nam se do sada vraćali u upitnim stanjima pa se sada ipak pitamo je li možda bolje da se Legacy of Kain radije ostavi u muzeju gaming povijesti? Javite nam u komentarima što vi mislite.

Označeno sa: ,

Komentari (18)

  • Mixa

    29.10.2017 - 12:58

    Igrao sam Soul Reaver 2, i mogu reci da je bio dosta interesantan. Mracna igra, barem, u to vreme kada je izasla. Sto se tice ozivljavanja ovog serijala, ipak, mislim da bi trebalo da se ostavi na miru u muzeju gaming istorije.

  • Marinko987

    29.10.2017 - 13:06

    Zorane, hvala ti na članku i pozdrav hcl zajednici. Pratim vas godinama ali sada sam se registrirao jer ste mi bacili sol na ranu 🙂
    LoK je definitivno epski serijal s nevjerojatno dobrim settingom koji mi je i dalje najbolji i nenadmašiv. Evoluirani vampiri, duhovni svijet, pillars of nosgoth, vrijeme kao ključan faktor (kad se sjetim Mobiusa samo 🙂 ), povezanost Kaina i Raziela… dođe mi da plačem što nema remake-a ili nastavka.
    Iako po meni Defiance (kojeg sam prešao preko 10-ak puta) je i nekakav kraj kad se Raziel žrtvuje i Kain riješi false God.. uglavnom ako bude nastavka mislim da je KLJUČNA uloga epski glas Simona Templemana!

    • Zoran Žalac

      @Marinko987, 29.10.2017 - 13:15

      Dobrodošao ti nama. Dobro si me podsjetio, članak je zapravo Gregorov, on je na Retro dozama, tako da hvala ide njemu.

    • GAMEmaher

      @Marinko987, 29.10.2017 - 13:18

      Ja ga nisam još igrao jer nikad nisam imao prvu plejku ali bih ga mogao na PSP isprobati jer tamo odavna već ps1 igre vrtim. Ako kažete da je dobra onda vjerujem 🙂

  • Marinko987

    29.10.2017 - 13:10

    E da, i da se ne zaboravi, legendarni Ozar Midrashim soundtrack:
    https://youtu.be/YNWSDvDqm9g

  • Marinko987

    29.10.2017 - 13:22

    Sorry, hvala ti Gregore, ali hvala i tebi Zorane i Igore, jer vas pratim godinama i napokon da prokomentiram 🙂
    ISPRIKA: nisam vidio da mi je komentar prihvaćen pa sam ponovo sve pisao tako da maknite ovu dolje kopiju, sorry 🙂
    Uglavnom: ako bude LoK nastavak ili remake nalazi,i se u nekoj pivnici u ZG i častim!

    • Dragon3

      @Marinko987, 30.10.2017 - 10:39

      Dobro došao u game zajednicu, vidi se po sastavu riječi da će od tebe stizat dobrih komentara 🙂

  • st.srki

    29.10.2017 - 13:27

    Lijepo je vidjeti da ima još fanova LoK serijala 🙂
    Teško je opisati drugim ljudima koliko je dobra priča u LoK te koliko je kompleksna i da nisu samo neki obićni vampiri u pitanju.
    Meni osobno najbolja igra ikada! Drago mi je da ste se napokok uhvatitli malo je prokomentirati 🙂

    • st.srki

      @st.srki, 29.10.2017 - 13:29

      ps. Sad kada je Amy Hennig izvisala kod novog poslodavca tko zna što nam budućnost nosi. Fingers crossed…

    • Marinko987

      @st.srki, 29.10.2017 - 13:35

      st.srki, upravo tako, to se nemože ispričati već se treba proći da bi dobio te emocije iz LoK atmosfere (likovi, glazba, krajolici…)
      I fora je što uopće nisu kako si rekao obični vampiri već puno kompleksniji sa dodatkom evolucije. A tek kad se sjetim Kaina: one must keep his frenda close Raziel, And enemies even closer!
      Legendarno

  • darijoman

    29.10.2017 - 14:13

    Igra je bila odlična u to vrijeme. Dobro se sjećam one scene kad je Kain iz ljubomore polomio krila Razielu 😀 Pitanje je kako bi danas prošla od strane kritičara. Vjerojatno bi rekli da nije inovativna i da ima lošu priču 😀

  • Darcoolio

    29.10.2017 - 14:21

    Nešto najbolje što je gejming ikada iznedrio.

  • SemirTheChosen

    29.10.2017 - 15:37

    Igrao sam Soul Reaver na dobrom starom Playstation-u i veoma sam je slavio a i nosgoth mi se dopadao! Zeilo bih da nastave serijal, jer imaju prilicni fanbase,a mozda i hoce na osnovu onog tweeta od tima iza Soul Reavera proslave godisnjice, mozda nije samo godisnjica u pitanju nego i najava nove igre iz serijala…zivi bili pa vidjeli…

  • crolink07

    29.10.2017 - 21:34

    Dobre stare igre,kupio jučer za PS Vitu Legacy of Kain i Soul Reaver,svaki za 15 kuna,samo da je vremena za ponovno igranje

  • krolesi

    30.10.2017 - 01:55

    Šteta što Blood Omen ne radi na win 10

    • Marinko987

      @krolesi, 30.10.2017 - 09:09

      Radi 🙂 , skini psx emulator i skini iso igre sa emuparadise…

    • Vegeta123

      @krolesi, 30.10.2017 - 11:05

      Da na epsx radi odlicno 🙂

  • mokrEE

    30.10.2017 - 15:57

    igrao sam na psx jos legacy of kain soul reaver ali u to vrijeme nisam nesto posebno kuzio igre, sjecam se da sam je prolazio uz prohod starog psx casopisa i da je bila dosta mracna igra ali ne i posebno teska. vrijedilo bi je ponovno pogoniti 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?