HCL.HR

RETRO DOZA #283: Earthworm Jim serijal

Gregor Stojev 12.08.2018.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Zaboravimo na trenutak dnevne brige i prisjetimo se bizarnog Earthworm Jima – crva u svemirskom odijelu koji je svirao harmoniku i vlastitom “glavom” izvodio čuda.

Vidjevši svojedobni uspjeh Sonica, proizvođač igračaka Nindža Kornjača početkom se devedesetih htio ubaciti u svijet videoigara i započeti vlastitu franšizu. Svoju ideju bizarnog svemirskog crva tako su predstavili razvojnom studiu Shiny Entertainment (tvorci MDK-a), te su se otvorenih ruku odlučili za parodiju platformer žanra.

Primjerice, princeza koju je svemirski crv morao spašavati zvala se “Princess What’s Her Name” jer su i sami dobro znali kako je sve već postalo nategnuto. Koliko su stvari bile lude reći će vam eksplodirajuće ovce i svemirske krave koje je crv tamanio, a Jim je tu čak i samog sebe mogao mahati poput biča.

Uglavnom, ova 2D sidescrolling platformer pucačina za SNES, DOS i Genesis vjerojatno se najbolje pamti po svojem ludom crtanom stilu koji baca Nickelodeon crtiće. Samim time, 1995. je godine Earthworm Jim vidio i 20-ak animiranih epizoda na telki, a tu je negdje već izašao i Earthworm Jim 2.

No prije nego li se dotaknemo nastavaka, pogledajte kako je to izgledalo dok je davne 1994. još bilo friško.

Premda je dvojka većinom bila samo još više jedinice, osim novih dodataka arsenalu s Jimom je sada bio i ljepljivi kompić zvan “Snot” koji bi mu pomagao pri penjanju ili padobranstvu. U svrhu razbijanja monotonije, tu su bili ubačene i razne druge vrste levela poput stealtha ili kvizova punih nelogičnih pitanja zbog kojih bi se češkali po glavi. I makar je dvojka zbog toga više ispala kao kolekcija mini igara naspram “run’n’gun” pucačine, i dalje se smatrao boljim i naprednijim naslovom zbog čega će skočiti na Segu Saturn i Playstation.

Pošto je većina popularnih platformera sada već prelazila u svoje trodimenzionalne iteracije, u istome je stilu 1999. slijedila i prikladno nazvana trojka – Earthworm Jim 3D. Međutim, ta trojka je bila koncipirana kao produžetak crtića, a zbog dugog razvojnog perioda od čak tri godine stvar se baš i nije uspjela povezati na način kojim je zamišljena. Paralelno s njime su pak nastupali i naslovi poput Super Mario 64 i Banjo-Kazooie zbog čega Earthworm Jim baš i nije imao neke pretjerane šanse.

Shiny Entertainment tu je pak već prešao u Interplay te je bio zadužen za druge projekte, a izrada još jednog Earthworm Jima tako je pripala sasvim drugoj ekipi. Kada su ugledali na što to liči, originalni tvorci i nisu bili zadovoljni te su smatrali kako će se franšiza ovim potezom samo “ukaljati”. I nisu bili u krivu. Upitan prijelaz u 3D priložit ćemo vam odmah tu, sada, a dalje znate što vam je činiti.

Taj put nizbrdo doduše i nije još značio da je Jim spreman za groblje jer će ovaj crv iste godine dobiti još jednu priliku da se dokaže i vrati na… noge? Tko bi rekao da ta rečenica u ovom slučaju čak i ima nekog smisla. Za Game Boy tako je došao i “Earthworm Jim: Menace 2 the Galaxy” koji je osim povratka u 2D, koristio druga dva popularna pristupa.

Ukratko, pregršt mini igara izbačeno je kako stvar ne bi ispala previše “gimmicky”, sami gameplay je poprilično pojednostavljen, nalik popularnom trendu stvar se fokusirala na istraživanje levela i skupljanje kojekakvih stvari poput novčića. Nažalost, to je proglašeno jadnim i zamornim zbog čega o ovom crvu ništa više nećemo čuti jedno šest godina.

Stvarno žalosno kako je nakon odličnog početka Earthworm Jim bio osuđen samo nazadovati, ali ni to zapravo još nije bio planirani kraj. Sljedeći u nizu tako je trebao biti 2.5D naslov za PSP u 2007., no iz financijskih je razloga potiho otkazan iako se razvoj navodno već bližio kraju. Earthworm Jim 4 čak se jednom spomenuo u 2008. godini, no do dan danas od njega još nije bilo ništa.

Kako u potpunosti ne bi otplutao u beskonačne dubine svemira, Earthworm Jim se kao klasični retro naslov barem uspio ugurati na PSN, Wii Virtual Console, Xbox Live i iOS, a 2010. Jim je čak dobio puni HD remake za PS3 i X360. Nažalost, taj je s istih uklonjen ove 2018. godine, pa kako izgleda stvar koju više ne možemo zaigrati zato sa žalosnim oproštajem pogledajte u videu niže.

Komentari (3)

  • ICrownZz

    12.08.2018 - 12:27

    Sjecam se da da igrao demo ovoga na ps3

  • krolesi

    12.08.2018 - 13:29

    Odlična arkada

  • mili1985

    12.08.2018 - 15:14

    To sam rasturao ko klinjo.
    Dvojka mi je odlična bila, baš zbog tih mini igara i kvizova koje u to vrijeme i nisam baš nešto kužio.
    Svejedno vrhunske igre, iako moram priznati za ovaj remake nisam ni znao da je izašao.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?