HCL.HR

RETRO DOZA #3 – Carmageddon serijal

Filip Dumančić 09.02.2012.   •   8 komentara   •   Retro gaming


Nova HCL-ova Retro doza prisjeća se jednog od najkrvavijih serijala koje je racing žanr ikada vidio i koji će ponovno oživjeti ove godine.

Carmageddon je jedna od onih igara koje su nasilje prikazivale na vrlo specifičan i direktan način, što je naravno uzrokovalo gomilu žalbi i jadikovanja roditelja, profesora i dežurnih dušebrižnika. Upravo zbog toga Carmageddon je imao nekoliko poteškoća i koraka unazad kroz svoj razvojni tok te problema oko zadržavanja originalne ideje zbog koje je zapravo i postao tako popularan. Vjerojatno najpoznatiji set-back je posebna verzija originalnog Carmageddona, koja umjesto ljudi sadrži zombije i zelenu krv ili još lošije – robote i crno ulje. Probavši tu verziju, u zemljama poput Njemačke i Velike Britanije, gdje je igra bila cenzurirana, igrači su osjetili manjak agresivnosti i to jednostavno više nije bila ista igra.

Nastavak, Carmageddon 2: Carpocalypse Now! je po mnogima najbolji dio Carmageddona – krv je postojana, staze su realistične – vozi se u gradu, na aerodromu, u šumi itd.

Carmageddon TDR 2000 kao nova igra serijala nije oduševila niti donijela nešto novo, a ni ništa osobito bolje. Staze su bile manje maštovite, djelovale su umjetno, a sve to pod utjecajem cenzure i zabrana kako bi se snizio nivo realnosti u igri. Bilo je razočaravajuće zaigrati tako mlaku novu igru u serijalu kojeg je poanta, jednostavno rečeno, biti loša osoba. Gaženje zombija ili robota nije imalo taj neki, pomalo zastrašujuće zadovoljavajući osjećaj da zapravo radite nešto što ne biste smjeli raditi jer je uistinu – loše. Mlaki dojmovi i razočaravajuće ocjene obilježile su Carmageddon TDR 2000 kao zadnji nastavak u serijalu.

No na našu sreću, dio originalne ekipe iz SCi entertainmenta se ponovno okupio i rade na novoj igri, nazvanoj Carmageddon: Reincarnation. Izlazak se očekuje tijekom ove godine, a više informacija možete pročitati na službenoj stranici developera. Očekujemo povratak velikog dijela poznatih nam luđaka iz prethodnih igara i mnoštvo dodatnih likova i automobila.

U svoje vrijeme, kao jedna od najpopularnijih trkaćih igara na PC-u, Carmageddon je dobio mnogo pozornosti zbog eksplicitnog sadržaja, no nije bio jedini u tom području. Pripremili smo vam video ekipe iz RetroAhoy grupe, radi se o svojevrsnom Carmageddon tributeu, no spominju se i neke druge igre iz, nazovimo ga tako, eksplicitnog žanra.

Komentari (8)

  • SonOfOsiris

    09.02.2012 - 18:09

    kad se sjetim dvojke, predobra igra

  • Infidel72

    09.02.2012 - 19:49

    I film je u to doba bio za mene kao klinca zakon mislim da je i Stalone bio jedna od glavnih uloga…….ako se dobro sjecam to je pocetak VHS videorekordera u bivsoj Yugi isao sam u 7 razred emti all sam star…..

  • KasperskyKasa

    09.02.2012 - 21:53

    fantastična igra.

  • killboy83

    10.02.2012 - 10:55

    moram dodati da je carmageddon serial imao i odlicnu muziku!

  • Ja Sam

    10.02.2012 - 16:33

    Još imam carmageddon 2 na kompu…idem ga sad igrat hehe

  • Apocalypse4987

    @MrMagarac, 10.02.2012 - 11:13
  • Infidel72

    @MrMagarac, 10.02.2012 - 13:11

    Je stari to je taj hehe gledao sam ga u jednoj lokalnoj birtiji onak sa vrata jer je gazda imao VHS i tri filma koje je vrtio od jutra do mraka hehe koja vremena poz i hvala za link:)

  • Apocalypse4987

    @MrMagarac, 10.02.2012 - 18:05

    nema problema 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?