HCL.HR

RETRO DOZA #32 – Crash Bandicoot serijal: Drugi dio

Renato Pedišić 07.10.2012.   •   8 komentara   •   Retro gaming


U prošlotjednoj Retro dozi donijeli smo vam kratak pogled na samu ideju iza lika i djela Crash Bandicoota, a sada vam prezentiramo originalnu Naughty Dogovu Crash Bandicoot trilogiju. Jeste ju igrali?

Svidjela vam se prošlotjedna Retro doza? Od ovotjedne slobodno očekujte još više budući da ćemo se u njoj izravno prisjetiti originalne Naughty Dogove Crash Bandicoot trilogije, specifičnosti unutar pojedinih naslova, protagonista i antagonista te zabave koje su nam ti naslovi pružili.

Prvi naslov s kojim danas krećemo je naravno originalni Crash Bandicoot iz 1996. godine na čiji smo se razvojni proces osvrnuli u prošloj Retro dozi. Ta je igra bila jednostavan i klasičan platformer koji je unatoč svojoj neinovativnosti na području žanra uspio osvojiti kupce šarmom i humorom. Igrina priča sastoji se od Crashove potrage za svojom djevojkom Twanom koju je oteo njegov zli tvorac – Neo Cortex.

Kroz igrinu priču upoznali smo razne likove koji su kasnije postali stalna postava igara iz serijala, a sve ih možete vidjeti u slici ispod ovoga odlomka (tko ih prvi nabroji dobije hrpu nevidljivih HCL nagrada!). Unatoč svojim manama, Crash Bandicoot danas drži osmo mjesto na ljestvici najprodavanijih naslova za PlayStation, a sam Crash je s ovim naslovom ostao upamćen kao jedan od najbitnijih Sonyjevih likova.

Crash Bandicoot likovi

Da ne bi sve ostalo na riječima i slici pružamo vam i pogled na gameplay prvog Crash Bandicoota koji se nalazi na kanalu suddnstar.

Nastavak imena Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back originalnom konceptu igre donio je mnoga poboljšanja i promjene već 1997. godine kada je izašao. Dok je u Crash Bandicootu fokus bio na prelazak levela uz što veći broj razbijenih kutija, u nastavku je fokus prebačen na skupljanje kristala unutar levela koji su otključavali daljnje misije i omogućavali napredak u igri. Ti kristali su također ključni i za priču igre budući da je u ovom nastavku doktor Cortex natjerao Crasha da za njega prikuplja te kristale moći pod izlikom da će jedino tako uspjeti spasiti svoj svijet od sigurne propasti. Iako nije uspjela preteći svojega prethodnika u broju prodanih primjeraka, ova igra svejedno drži visoko dvanaesto mjesto na listi najprodavanijih naslova starog Sivonje te u globalu i bolje ocjene od Crash Bandicoota.

Sve razlike u gameplayu i dizajnu između prethodnika i nastavka bit će vam jasne čim pogledate video koji je uploadao YouTube korisnik CrashBandiSpyro12.

Treći i poslijednji nastavak najslavnije Naughty Dogove platformerske trilogije nosi ime Crash Bandicoot: Warped. Na prvi PlayStation igra je došla 1998. godine, a pričom se direktno nastavila na prethodnika te smo se i dalje borili protiv Cortexa koji je ovoga puta imao pomoć zle sile Uka Uka i doktora N. Tropyja, gospodara vremena. U ovoj do sada najopasnijoj Crashovoj pustolovini prvi put nam je pomagala njegova sestra Coco, koja je za razliku od njene pojave u prethodniku sada postala igriv lik. Warped je bio najpopularniji nastavak u originalnoj trilogiji, a je li to radi Coco ili radi toga što je Crash Bandicoot već postao priznati lik i serijal nije nam poznato. Ono što znamo je da je Warped danas sedma najprodavanija igra od svih postojećih naslova za prvi PlayStation.

Ni ovaj nastavak neće ostati bez svog gameplay videa, a odabrali smo baš onaj u kojemu Coco i njen tigar Pura imaju glavnu ulogu. Video nam stiže s kanala LuckyNobody.

Nadamo se da vas je i ovotjedna Retro doza razveselila budući da želimo da pročitate i onu koja stiže sljedeći tjedan, a u njoj ćemo se pozabaviti spin-off naslovima serijala koji su izašli na prvom PlayStationu. Za sada ćemo samo reći da su to jedna trkaća i jedna party igra, a više o njima čitate sljedeći tjedan. Do tada, ostavite nam neki fini nostalgični komentar o ove tri igre i ako volite stare igre poput nas pridružite nam se u raspravama u Retro gaming podforumu.

FORUM: Retro gaming podforum

Komentari (8)

  • kiko01

    07.10.2012 - 15:52

    lijepo je prisjetiti se starog dobrog Crasha….to je igra moje mladosti….volio bi ga vidjeti i na PS3

  • Krscho

    07.10.2012 - 15:56

    S lijeva na desno… Aku Aku, Papu Papu, Ripper Roo, Koala Kong, Pinstripe potoroo, Twana, Crash Bandicoot, Dr. neo Cortex, Dr. Nitrius Brio

    Crasch Bandicoot forever, šteta kaj je serijal propo nakon odličnog twinsanitya, zadnjeg čistokrvnog Crasha

  • armin221186

    07.10.2012 - 15:57

    e jeste vidjeli ono na fejsu ima Crash bandicoot….

  • Mc Nane Uvijek u fazonu

    07.10.2012 - 21:33

    3 dio najjaci meni 😀

  • Toretto

    08.10.2012 - 22:05

    Na tu igricu pola svog djetinjstva sam proveo,počevši od
    Cras Bandicoot 1,2 i 3.dio
    Crash Bash
    Crash Team Racing

    • Ajlich

      @Toretto, 16.10.2016 - 21:55

      takodje

  • jeremmija

    09.10.2012 - 17:47

    Uz Chrash Team Racing smo burazeri i ja znali krvavih oćiju do rane zore piljit u TV….dok nas stara ne rastjera….dobra stara vremena

  • TheSpawn

    13.10.2012 - 07:25

    WARPED – najjaca igra ikad 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?