HCL.HR

RETRO DOZA #54 – Rambo igre

Renato Pedišić 10.03.2013.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Prošla je Retro doza obradila Rambo TV Game konzolu pa smo pomislili – Hej, zašto ne posvetiti nešto igrama s Rambom? Pred vama je tako Retro doza koja slavi lik i djelo Johna Ramba u videoigrama.

Ultimativni macho tip osamdesetih John Rambo svoje je prvo pojavljivanje u svijetu filma doživio s First Bloodom iz 1982. godine kada ga je utjelovio već tada priznati glumac Sylvester Stallone. Od tada je Rambo serijal popunjen s još tri filma dok je peti dio navodno u izradi. No, koliko je točno taj slavni filmski serijal dobio inkarnacija u svijetu videoigara? Točan odgovor vjerojatno nećemo nikad saznati jer igara u kojima likovi kopiraju Rambov prepoznatljivi odjevni stil ima na tone, a neslužbenih kopija za razne Famiklonove vjerojatno nikada nitko nije izbrojio. Službene Rambo igre ipak smo uspjeli nekako okupiti, a sve što znamo o njima postat će dio ove Retro doze.

Rambo iz 1985. godine izašao je za MSX računala, a žanrovski je okategoriziran kao RPG u stvarnom vremenu. U igri se prikupljanjem raznolikih objekata i obavljanjem zadataka napredovalo u svijetu, a kao što će vam video koji prilažemo pokazati – igra uopće ne izgleda tako loše. Uporaba raznolikog oružja, simpatična glazba i zanimljiv vizualan stil definitivno su plusevi ovoga naslova.

Super Rambo Special izašao je te iste godine za MSX 2 i opet je to bio jedan čudan RPG hibrid, ovoga puta blizak Metal Gear konceptu. Šuljanje je bila osnova igre, ali to je bilo dodatno otežano čudnom umjetnom inteligencijom neprijatelja koji su bili ili preglupi ili pretjerano pametni. Kako je igra izgledala možete vidjeti u videu ispod ovoga odlomka, a ovo što izgleda kao Crvenkapica – da, to je Rambo.

Godina 1985. donijela je na svijet i jednu netipičnu Rambo igru imena Rambo First Blood Part II koja je izašla za PC DOS. Pitate se što je toliko čudno kod ove igre? Pa… možda činjenica da je ova igra punokrvna tekstualna avantura. Ne znamo kome je na pamet palo pretvoriti macho akcijski film u hrpu teksta, ali eto – svašta se događa.

Rambo tekstualna avantura

Igra koja je izašla 1986. godine za Sega Master System nosila je indentično ime kao i ova tekstualna avantura, ali joj je stil u potpunosti promijenjen. Ipak, igra je klon Commando i Ikari Warriors igara, a radi mogućnosti igranja u dvoje stvorila je izmišljenog lika imena Zane koji je služio kao avatar drugog igrača. Ovaj je naslov za SMS bio stvarno izazovan, a to znate ako ste ga u nas igrali pod imenom Secret Commando jer igra pod pravim imenom nije licencirana na europskom tržištu.

Rambo za NES iz 1987. godine vjerojatno je najpoznatija igra s ove liste, a u svojoj je srži obična side-scrolling kopija Zelde 2 s elementima iz Rambo filmova. No, takvih je elemenata zbilja malo jer se u igri osim s ljudskim neprijateljima borite i s demonima, letećim lubanjama, piranjama i tko zna čime ne. Više će vam reći AVGN sa još jednim edukativnim videom u kojemu vrijeđa sve elemente ove igre.

1988. godine dočekao nas je JOŠ jedan Rambo First Blood Part II naslov koji je ovoga puta izašao za Commodore 64. Sama je igra slična imenjakinji sa SMS-a, osim što se kretnje ovdje izvode u sva četiri smjera, a kao što ćete čuti – njen je najveći plus bio glazba koja je jednostavno vrh svijeta.

Dva su naslova nosila Rambo III ime 1988. godine s tim da je jedan bio Sega Master System ekskluziva dok je drugi izašao za Commodore 64, Amstrad CPC, Amigu, Spectrum ZX, PC DOS, MSX i Atari ST. Dok je SMS verzija bila gallery shooter igra kakve danas nećete više sresti, ova je druga bila nadopunjena i s dvije faze koje su Ramba pratile iz ptičje perspektive. Kako smo već lagano pretjerali s video sadržajem, odlučili smo vam pokazati onu sadržajem bogatiju verziju dok ćete video inačice SMS morati pronaći sami, ako vas takvo što uopće interesira.

Dva Ramba 3 izašla su i 1989. godine i to za arkadne mašine i Sega Mega Drive. Obje su igre bile vizualno lijepe, a dok je arkadna verzija bila čistokrvna pucačina s pogledom iz trećeg lica, inačica za SMD je bila stilom vjerna Rambu 2 sa SMS-a. Iz tog razloga smo ovoga puta odlučili prikazati video arkadne verzije igre s kojim ćete, vjerujemo, biti itekako zadovoljni.

I to je to što je od službenih Rambo igara kroz povijest izašlo, a žalosna je činjenica da u više od dva desetljeća nismo vidjeli nijednu Rambo igru. Ipak, Rambo: The Video Game daje nam svojevrsnu nadu u nastavak izrade igara po vrijednoj Rambo licenci. Iako datum izlaska te igre još nije poznat, znamo da se na njoj radi te da bi se jednom kad izađe trebala pojaviti na PlayStationu 3, PC-u i Xboxu 360. Koliko će igra uistinu biti kvalitetna samo će vrijeme pokazati, a dok ne izađe uvijek možemo zaigrati neku igru iz bogate kolekcije 8 i 16-bitnih Rambo igara.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (6)

  • ANONYMNY

    10.03.2013 - 17:14

    Rambo i John McClane- junaci mog djetinjstva

  • Frenkibos

    10.03.2013 - 20:58

    S Poštovanjem ANONYMNY ! Tu se potpunosti slažem s tobom. Samo kada se sjetim o takvoj igri dođe mi da si kupim neku tako sličnu konzolu na tržnici da se vratim u svoju mladost.

  • Virty

    11.03.2013 - 08:37

    Kaja zabava je ovo bila.
    Ne mogu se sjetiti, jesam li Ramba igrao na Commodore-u ili ZX Spectrumu ali znam da sam razbio par Quickshot joystick-a 🙂

  • SNAKE990

    11.03.2013 - 16:58

    Stallone, Willis i Schwarzenegger – moje odrastanje tj.manje više su svima djetinjstvo odnosno onima koji imaju od 25 godina pa nadalje…

  • Ragnos1997

    11.03.2013 - 17:37

    ovo su igre 😀

  • SNAKE990

    @Mr Newization, 11.03.2013 - 17:44

    Znam haha ali me nostalgija ulovila za sve vezano uz Ramba 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?