HCL.HR

RETRO DOZA #56 – Driver igre

Renato Pedišić 24.03.2013.   •   30 komentara   •   Retro gaming


Ovotjedna Retro doza vraća nas u vrijeme prva dva Drivera i s podsjeća na brze automobile, bezglavu jurnjavu i taj specifično ludi osjećaj adrenalinom nabijenih automobilskih potjera kakav samo Driver pogađa.

Znate što je velika šteta? Više se ne rade dobri filmovi s napetim automobilskim potjerama. Danas su vozila hrpa plastike koja dostiže ogromne brzine, ali s takvim se voznim parkom ne može prikazati dobra automobilska potjera. Kako ne? Pa kad ste vidjeli da nekom suvremenom automobilu u oštrom zavoju otpadaju naplatci ili da se poslije žestokog sudara auto i dalje može neometano kretati unatoč dobrano natučenom limu? Odgovor je nikad i zato su filmovi automobilskih potjera koji obuhvaćaju razdoblje 60-ih, 70-ih pa i 80-ih prava stvar za sve ljubitelje tog podžanra akcijskih filmova.

Driver serijal u svijetu gaminga je upravo posveta takvim filmovima što dokazuje zanimljiva informacija da je prvi Driver uvelike inspiriran filmom The Driver iz 1978. godine. Cijele scene iz tog filma su gotovo u potpunosti iskopirane i uklopljene u videoigru, ali Driver se unatoč tome uspio odvojiti od svojega uzora te postati svojevrsna “institucija” gaminga i predložak na koji su se kasnije ugledali mnogi serijali. Čak i Grand Theft Auto vjerojatno ne bi bio ono što je danas da nije bilo Drivera da mu bude blaga inspiracija.

Protagonist serijala i središnja figura gotovo svih igara u serijalu (Parallel Lines iz 2006. godine u glavnu ulogu stavlja novog protagonista The Kida) je John Tanner, vjerojatno najveći kuler u svijetu videoigara. Prvi ga Driver opisuje kao “čovjeka za volanom i zakonom za potjere”. S poviješću vozača u auto utrkama i hladnokrvnom naravi, Tanner je ličnost gotovo precrtana iz ranije spomenutih filmova i bez njegova karaktera Driver serijal sigurno ne bi bio isti. Ako ste se s Driverom susreli tek u San Franciscu nećete zamijetiti savršenost njegova mračnog karaktera budući da je tamo njegova ličnost prilagođenija širim publikama, ali ako ste zaigrali neki od prva tri Drivera zasigurno znate o čemu pričamo.

Prvo pojavljivanje Tanner je doživio 1999. godine u igri Driver, također znanoj kao Driver: You Are the Wheelman u Sjevernoj Americi. Igra je do danas izašla za PlayStation, Game Boy Color, PC, Mac i iPhone te kao download naslov na PSN-u, a u svojoj nas je kampanji provozala Miamijem, San Franciscom, New Yorkom i Los Angelesom te jednom malenom garažom na početku koja je često bila toliko veliki izazov da je većina igrača svoje Driver iskustvo započela i završila na toj početnoj, trening misiji. Tajna lokacija u igri je grad Newcastle kojemu se moglo pristupiti po završetku PC verzije igre ili uz korištenje GameSharka ili Code Breakera.

Igra je doživjela veliki uspjeh kod kritike i publike pa joj se uz vrlo dobru prodaju pridružila i E3 nagrada za najbolju trkaću igru 1999. godine.

Godina u kojoj je Driver izašao bila je godina sutona PlayStation konzole pa se već za tu igru tvrdilo da je iskoristila resurse Starog Sivonje do kraja. Pa ipak, pred kraj 2000. godine izlazi Driver 2 i to u PlayStation i GameBoy Advance verzijama.

Driver 2 je proširio open world formulu prvog Drivera, dodavši u serijal sposobnost glavnog lika da izlazi i ulazi iz automobila po želji, uz mogućnost istraživanja grada pješačeći. Iako su mnogi na početku pozdravili taj dodatak provjerenoj Driver formuli, fanovi će kasnije proklinjati dan kada je Tanner izašao iz automobila zbog činjenice da su kasnije igre u serijalu upravo zbog te mogućnosti izgubile štih originalnog Drivera. Najbolje je to objasniti tako da kažemo da se formula Drivera, bazirana na vožnji, razvodnila pucanjem, hodanjem, ulaženjem u zgrade i sličnim stvarima primjerenijim GTA serijalu.

No, Driver 2 u svojoj biti nije bio loša igra. Gradovi su bili veliki i raznoliki (Chicago, Havana, Las Vegas, Rio) te vjerodostojni kako ugođajem tako i uporabom stvarnih lokacija iz spomenutih gradova. Osim toga, igra nas je upoznala s glavnim negativcem serijala, okrutnim Jerichom čija će se važnost pokazati tek u kasnijim nastavcima u serijalu.

Najveća mana drugog Drivera bio je framerate koji je gotovo uvijek opadao ako se previše toga odjednom prikazivalo na ekranu, ali oni koji su uspjeli prijeći preko tog problema slažu se da je Driver 2 itekako dostojan nastavak originalne igre te kako su te dvije igre u tandemu jedinstveno iskustvo u svijetu videoigara.

Kasnije će se to iskustvo, kako smo spomenuli, razvodniti ubacivanjem elemenata nesvojstvenih formuli Drivera pa će mnogi zaboraviti na ovaj serijal potajno se gadeći na samu pomisao da odigraju nešto s Driver imenom. No, Driver: San Francisco je malo drugačijim pristupom vožnji i izmjeni automobila uspio povratiti dio fanova, ali i pridobiti nove pa postoji izvjesna mogućnost da će se ovaj serijal ponovo vratiti na stare staze slave.

Ali koji je vaš najdraži Driver? Smatrate li ovaj serijal bitnim djelom igraće baštine ili tek hrpom prosječnih naslova o kojima ne treba previše pričati? Hoćete li nastaviti igrati Driver igre ili ste s Driv3rom zauvijek prekrižili serijal s vaše liste želja? S odgovorima nam se javite u komentarima ispod, a možete posjetiti i naš Retro kutak na forumu u kojemu aktivno raspravljamo o hrpi starih, ali bezvremenskih igara koje su svaka na svoj način obilježile gaming kulturu.

Komentari (30)

  • adycro

    24.03.2013 - 17:02

    Sadasnjoj mladezi sto je GTA 4 i San Andreas to je meni bio tad Driver 😀 Legendarna prva dva nastavka, trojka nista vise od solidna, San Francisco uzass. Dvojka najdraza definitivno 😀

    • Vailent

      @adycro, 24.03.2013 - 17:14

      Driver mi je bio i više od gta 4 taj osjecaj igranja te igre te neke stare godine necu nikad zaboraviti naravno nema sad toga osjecaja jer sam stariji pa mi nije ni zanimljivo,al bi mi stari driver vratio osmjeh i radost na lice naravno sa pobojlsanim stvarima jer onda je bila 2000 godina pfff a sad igre maltene ko realnost 😛 ovaj zadnji driver mi je bezveze skroz jedini plus sto ima kokpit to je sve.

  • Vailent

    24.03.2013 - 17:11

    hoću stari driver nazad sa poboljsanom grafikom i kokpitom i naravno da lik moze izaci iz auta puske pucanje i akcija to bi vaaljalo i da je 21 stoljece al da ima i starih auta uhh to bi bilo extra 😀

  • Vailent

    24.03.2013 - 17:20

    čoeče plače m ise kad vidim ovaj video od driver 1 ehh kad se sjetim prvog dodira cdea ubacivanja u plejku i gledanja ovog videa premocan osjecaj 🙂

  • kmarkecGamer

    24.03.2013 - 18:04

    pff kad se sjetim kad sam igro driv3r , dobra vremena

  • manjamax

    24.03.2013 - 18:10

    Driver 3 je najbolji

    • mokrEE

      @manjamax, 24.03.2013 - 18:23

      Ti si prvo zivo bice koje je ovo izjavilo. Posto nekada planem radi ovakvih komentara i znam reci nesto radi cega se kasnije osjecam glupo i bezveze, radije cu 2x duboko udahnuti i ponuditi sebi neko polu-logicno objasnjenje zasto si to mogao napisati :
      1.nikada nisi igrao driver 1
      2.nikada nisi igrao driver 2
      3.nemas vise od 16 god. i nisi mjerodavan
      4.inteligencija ti nije jaca strana

    • DjokaBA

      @manjamax, 24.03.2013 - 19:24

      veze ti nemas

    • Vailent

      @manjamax, 24.03.2013 - 19:29

      neka admin brise ako mu se nesvidja komentar! Mene nervira kad netko komentira sta je ko pisao i kako a nekomentira igru

    • mokrEE

      @manjamax, 24.03.2013 - 22:37

      mozes pojasniti dio " i kako a nekomentira igru" ? sta ti zelis reci zapravo?

    • Vailent

      @manjamax, 25.03.2013 - 09:39

      jednostavno nevolim filozofe i tipove poput tebe šta ti imaš nekome pisati "rečenice tipa nemaš više od 16 god inteligencija ti nije jača strana" šta ti si neki kao filozof pametnjaković ti znaš ko je kakav :S ovdje se igra komentira i daju se odgovori drugim ljudima ako u nečemu se (slažeš ili neslažeš samo u vezi igre a ne same osobnosti čovjekove)!

    • kmarkecGamer

      @manjamax, 25.03.2013 - 10:58

      svako ima svoje misljenje, zato suti i prestani srat, prije bi ja reko da ti nemas vise od 16 god a da ti inteligencija nije jaca strana

    • gazda1

      @manjamax, 25.03.2013 - 20:51

      meni je osobno driver3 (driv3r) najbolji u serijalu. igral sam i jedinicu i dvojku(nju najvise), al kad pogledam najvise mogucnosti i najvise stvari mores radit u trojci. I osobno mi je najbolja. Driver 3 nije los u usporedbi s ostatkom serijala, nego je los u usporedbi s ostalim igrama koje su tada izlazile, i tu vidim njegovu nepopularnost.

    • Osten

      @manjamax, 26.03.2013 - 14:33

      Pa dobro jbt, ovdje je postavljen video i komentari da svako moze reci sta mu se svidjelo sta ne..kazes drugima ko da imaju 16, a ti se se tako isponasao sada..haha kralju 😀

  • -Aragorn-

    24.03.2013 - 18:40

    Igaro sam samo SF i bio mi je odličan

  • Nasher#61

    24.03.2013 - 19:47

    Igrao sam ih sve i u svakom sam uživao.

  • Stormrage

    24.03.2013 - 19:54

    Ne znam zašto se svi toliko žale na Driv3r. Igrao sam sve nastavke (da, uključujući jedinicu i dvojku kada su izašle) i mogu reći da nije bio baš toliko loš. Nije na razini 1 i 2, ali je i dalje ugodno iskustvo. Ima taj neki Driver štih (vozni park, muzika, vremensko razdoblje, gradovi, atmosfera, glavni lik, priča…). Port na PC sucka big time – s njim sam se stvarno mučio (neprecizno nišanjenje mišem, čudna vožnja tipkovnicom, čak su mi se i misije činile nešto teže), ali na PS2 nisam imao nikakvih problema. Istina, igra je teška, pogotovo posljednjih par misija, ali zar to nije oduvijek bio čar Drivera? Pređeš misiju i čim prije na save da se nešto ne dogodi. 🙂 Kažem – na PC-u sucka, na plejki je čak OK.

  • Vailent

    24.03.2013 - 20:32

    meni bi driver bila dosadna igra da se nemoze izac iz auta i pucat likove, eto orginal driver bi trebo bit bez tih stvari,kad je driver 2 izaso drago mi je bilo sto si mogo izac iz auta!

  • vilim

    24.03.2013 - 21:01

    Originalni Driver sam igrao još davne 2000., godine, znam da sam imao neku virozu, tjedan dana sam ležao doma i nekako bi se odgegao do kompa da igram Driver koji nije imao zvuka jer mi je nešto za zvukom bio problem na tadašnjem PC-u.

    Driver 2 nikada nisam imao prilike zaigrati pošto mi roditelji nisu htjeli kupiti playstation(danas sam im zahvalan na tome), pa sam si instalirao neki emulator i na kompu igrao, također bez zvuka jer je emulator bio usran.

    Driver 3 je daleko najlošiji, no jedna zgodna stvar koja me zabavila je slow motion koji sam uporno iskorištavao u sudarima 🙂

    • mokrEE

      @vilim, 24.03.2013 - 22:34

      ma driver 3 je bio tesko smece, jedinica i duja su bile prva liga. samo ljudi koji nemaju pojma o gejmingu mogu dizati tricu u nebesa. jedinica san francisco i onaj 'survival' mod gdje moras pobjeci citavoj patroli , nema boljeg osjecaja kaada ekipa leti preko zgrada… al je*iga, moras se pomiriti sa cinjenicom da su danas forumi i web stranice posjecene radi ekipe od 17 god. to je RL lega! RL!

  • tryon

    24.03.2013 - 23:07

    nitko ne spominje parallel lines? to je bio vrh na ps2, driver3 je bio neopisivo lose odraden ali s dobrom idejom. San Francisco nije bas u driver serijalu al nije nimalo manje odlican.

  • Daky101

    24.03.2013 - 23:51

    Driver 1,2 i San Francisco su po meni najbolji.
    Driv3r i Parallel lines mi nisu legli.

  • Neol

    24.03.2013 - 23:59

    Igrao sam sve Drivere, samo zadnji nisam a niti ću ga ikad igrati, Najbolji od svih mi je trojka DRIVER3. Najbolji mi je baš zbog tih bugova, barem sam se nasmijao a i zbog težine, barem sam se naživcirao. Najbolji mi je i zbog one ambijentalne muzike i zbog gradova; Nica, Miami i Istanbul. Najbolji mi je i zato što sam jedino njega prešao 4 puta, dva puta na sony PS2, jer onda nisam imao PC, a poslje i na PC-u dva puta, i razlike uopće nema, (treba imati Joystic za PC), isti su smiješni bugovi, ono kad voziš brzo a ispred tebe na 50 metara padne 5 ljudi s Neba i Crknu odmah, looool, hahaha. Kontrole su mi Ok, jer to je više simulacija, a i fizika auta je dobra. Onu zadnju misiju koju igraš u dva dijela potjera a nema snimanja između, na PS2 sam poludio, 100 puta ponavljao i onda prešao, a na PC-u sam ju prešao od prve jer je lakše na PC-u Bolje se sve Vidi, Oštrije. Sad trenutno igram Driver 2, na sony PS1 i još uvijek ga nisam prešao niti jedan puta, taj frame rate me ubija, preko emulatora na PC-u to ide glatko sada, isprobao sam. Driver 4, hmmm… ne znam što da kažem za njega, moja zamjerka je na malo previše auta na cesti, loool, i ljudi su smotani, kao da su napušeni, nekako blesavo izgledaju svi, jedino što je dobro što možeš uzeti tijelo od bilo kog lika na ulici, s Šifrom naravno i onda s njim ludovati po gradu, muško ili žensko, bilo koga. Jedinica mi se ne sviđa baš kao i ovaj zadnji SF, jer nema Izlaska iz Auta, haha, to je meni onda vrlo dosadno, a i nemam se čemu smijati onda, haha. Tako da tko se voli naživcirati i nasmijati zbog bugova i tko voli simulaciju vožnje, za njega je definitivno Driver3 na prvom mjestu izbora, pa neka kaže tko što hoće. I ima još jedna zanimljiva stvar, zašto sam taj Driver3 igrao najviše ikada, zato što su u igru u sva tri grada stavili, odnosno u svaki grad, 10 komada, skrivenog onog Tommy Vercetti, jedva sam ih pronašao sve, lol, i u svakom gradu ima još po 3 skrivena Auta a u Miamiju i Staza za Karting, gdje možeš voziti KART, znači, 30 komada Tommy Vercettija i 9 auta sakrivenih jako dobro od očiju javnosti, haha. Igrat ću ja njega još jednom, pa možda onda još koji puta, lool. I još nešto na kraju, pogledajte na Youtube ove Bugove iz Drivera3, zar nije smiješno, hoho; http://www.youtube.com/watch?v=ZA1eJlLMIRg i http://www.youtube.com/watch?v=DQWOn8pUgHY

    • tryon

      @Neol, 25.03.2013 - 09:21

      sta ga napricas…

  • adycro

    25.03.2013 - 10:38

    Sve ovisi tko je kad koji Driver igrao i osjetio neku satifakciju za njega. Ja sam odrastao uz Driver 1 i Driver 2 i kao klinac mi je to bilo urnebesno. Tad bez efekta danasnje tehnologije igre su se svodile na cistu zabavu dok danas se sve svodi ka nekakvoj realnosti. Sto ima svojih pluseva i minusa. Driver 1 i 2 ka su meni osobno bile vrh tad a i sad radi tadasnjeg feelinga, trojku nisma uspio odigrati na PC u jer je bila neoptimizirana u tadasnjo vrijeme pa je lagala ali eto i tu je bilo nebrojenih pokusaja. Ne mora znacit da je Driv3er losa igra ali ni priblizan mi nije dala onaj osjecaj kao prva dva nastavka…mada imam ga u planu preci jednom jer mi je i on fora i jer dalje drzi starui efekat. Par. Lines samo nesto sitno igrao ali mi nije imao stari stih pa mi nije ni bio fora dok San Francisco je izrazito kvalitetna igra koja se moze preci naravno ali nema taj svojstveni štih starog Driver a koji je nestao poslije trojke.

  • HrBomb

    25.03.2013 - 10:54

    ja sam nažalost igra samo parallel lines

  • Apocalypse4987

    25.03.2013 - 11:25

    Igra 1 i 2, ka šta se i spominju u ovom članku. Legendarne igre. Nisam igra ostale pa ih neću ni uspoređivat, al mislim da u driver 1 i 2 u svoje vrijeme nisu imali baš neku konkurenciju, šta danas nije slučaj.

  • trd011

    25.03.2013 - 11:58

    Legendarno. Mislim na jedinicu. U to vreme revolucionaran fizicki engine. Mape grada, akcija. Cini mi se da dvojka nije ni bila portovana na PC, samo konzole. Nesto review-i nisu bas bili pozitivni. Trojka, na trenutke OK, ali samo na trenutke. San Francisko smesno analizirati. Sve u svemu, meni je Driver bio toliko revoluionaran kao recimo, pre par godina, Need For Speed Shift!

  • P3NDULUM

    25.03.2013 - 20:59

    Driver 1 i 2 su bile prave najbolje auto arkadetine ikad uz njih sam proveo djetinjstvo da imam ps1 rado bi ih opet zaigrao 😀

  • Me666

    @tony_krivic, 24.03.2013 - 20:01

    Citirat ću svoje dojmove za Driv3r: "Igra teška za poludit, ali sa svakom pređenom misijom dođe neki osjećaj zadovoljstva. Pre kratko, ali dosta detaljno napravljeno sa ogromnim lokacijama, širokom paletom vozila (prenesenih iz pravog života) i zanimljivom pričom. Bolji su mi San Francisco i duja, ali ovo je također neloš nastavak." — S tim da bi danas dodao kako igra ima stvarno pretjeran broj bugova i loše kontrole (i kameru) te glupav AI, no ne znam jesu li to samo boljke PC verzije. Driv3r je borderline Driver. Još ima taj štih, ali pucanje je bilo višak. Parallel Lines je užas užasa.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?