HCL.HR

RETRO DOZA #67 – The Sims

Renato Pedišić 16.06.2013.   •   9 komentara   •   Retro gaming


Ovaj tjedan se bavimo drugom najprodavanijom PC igrom ikad koja je obilježila svijet simulacija te zaludila naše majke, sestre, djevojke, ali i nas same zbog nadrealne razine zabave koju je pružala

Kada malo razmislite, cilj gotovo svake igre je prikazati neki segment živućeg svijeta, stvarnog ili u potpunosti izmišljenog, te ga pokušati učiniti što vjerodostojnijim, virtualno održivijim i donekle realnijim. Mnogo nam je serijala pokušalo prenijeti iskustvo života u realnom svijetu, no nijedan se serijal nije tom prikazu približio na toliko detaljnoj razini kao The Sims serijal, čiji je legendarni prvi dio tema naše ovotjedne Retro doze.

The Sims je simulacija života iz 2000. godine stvorena od strane Maxisa i poznatog dizajnera igara Willa Wrighta. Wright je u svijetu igara još otprije bio poznat po svojemu Sim Cityju, a u Simsima je htio prikazati dnevne aktivnosti čovjeka koji živi u predgrađu megalopolisa Sim Cityja kojega gradimo u njegovoj ranijoj igri. Njegov je projekt The Simsa postigao ogroman uspjeh te je postao drugom najuspješnijom PC igrom u povijesti budući da se do danas ta igra prodala u 16 milijuna primjeraka, a po popularnosti ga je uspio nadmašiti tek njegov nastavak s 20 milijuna prodanih primjeraka. Samo za usporedbu valja spomenuti i kako se jedan World of Warcraft prodao u “pišljivih” 10 milijuna primjeraka zauzevši osmo mjesto na listi, jedno mjesto ispod trećeg nastavka Sims serijala.

Najprodavanije PC igre

O gameplayu The Simsa ne treba duljiti budući da s velikom sigurnošću zaključujemo da ste na ovaj ili onaj način sigurno došli u doticaj s ovim serijalom. Dakle, izradite svom simsa, smjestite ga u jednu od ponuđenih kuća koje možete nadograđivati i mijenjati te mu potom zadovoljavate sve potrebe igrajući njegov život. Možete stvarati obitelji, vlastite scenarije i odluke te je jedina prava granica ove igre zapravo bila samo vaša mašta. Sa svakim nastavkom i ekspanzijom taj je temeljni koncept nadograđivan do trenutka kada u igri The Sims 3 cijeli grad djeluje i živi simultano, čak i kada vi ne upravljate drugim simsima.

Kad smo već spomenuli ekspanzije, valja spomenuti kako je praksa gomilanja ekspanzija uz The Sims igre počela već od prvog nastavka te on sam broji čak sedam ekspanzija koje su na različit način nadogradile osnovu igre:

The Sims: Livin’ Large
The Sims: House Party
The Sims: Hot Date
The Sims: Vacation
The Sims: Unleashed
The Sims: Superstar
The Sims: Makin’ Magic

Ova igra, koja je ostvarila najveći uspjeh na PC-ju, dobila je svoje verzije i za Mac, PlayStation 2, Xbox te GameCube, a svugdje je ostvarila zapažen uspjeh čak i na konzolama gdje se u gaming populaciji očekivala propast koncepta zbog teško zamislivog kontroliranja jedne punokrvne PC igre gamepadovima konzola. The Sims je tako i tamo pobijedio sve izglede, postavši miljenik casual publike na gotovo svim platformama.

Igrin trailer koji o njoj govori i više no dovoljno pogledajte u nastavku. Za suze nostalgičarke vas, vaše majke, sestre ili djevojke ne odgovaramo!

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (9)

  • MrmAngeluS

    16.06.2013 - 18:51

    Da li se u prodaju Simsa uključuju i ekspanzije ili samo core igra?

  • HistorixCRO

    16.06.2013 - 19:03

    ja sam igrao The Sims na Playststion 2.

  • Zael

    16.06.2013 - 19:34

    po meni u top 5 igara ikad po tome koliki je utjecaj ostavila u gaming kulturi i kako je definirala jedan zanr.

  • l)oolvl

    16.06.2013 - 22:02

    taj prvi dio mi je jedini i bio fora, zbog svoje jednostavnosti. Dalje su previše toga nabacali

  • THEWANTED96

    17.06.2013 - 09:10

    Nikad nisam igrao Sims jer mi se cinilo dosadno ali however igrao sam ovo http://www.youtube.com/watch?v=aUVoHiFjLBc 😀

  • Badass_Bunny

    17.06.2013 - 12:28

    Meni je ovo najveća ironija jer igramo igru pravog života umjesto da izađemo napolje i živimo život.

  • redhillunited

    18.06.2013 - 07:19

    Ah taj trailer 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?