HCL.HR

RETRO DOZA #81 – Grand Theft Auto serijal

Renato Pedišić 23.09.2013.   •   13 komentara   •   Retro gaming


GTA manija je na vrhuncu pa evo i jedne prikladne retro dozice. Ako ste u pauzi između dvije seanse igranja GTA 5 ili pak čekate najavu igrina PC izdanja, ne propustite pročitati sljedeći tekst.

Htjeli ili ne htjeli vi to priznati, zaluđenost Grand Theft Autom 5 ovih dana je na apsolutnom vrhuncu, a hype koji ta igra isijava zasjenjuje gotovo sve druge naslove i vijesti iz gaming industrije. No, činjenica stoji kako petica nije prvi GTA koji je napravio tako veliku medijsku pompu, već ovaj popratni efekt izlaska jednog Grand Theft Auta postaje svojevrsna tradicija serijala. Upravo se tom tradicijom i poviješću najslavnijeg Rockstarova proizvoda bavimo u ovoj Retro dozi, a shodno tome ćemo se osvrnuti na razdoblje od 1997. do 2000. godine u povijesti GTA serijala, ali i na isto razdoblje u povijesti Rockstar Gamesa.

Ono na što vjerojatno nikada niste pomislili je informacija kako je Grand Theft Auto zapravo originalno europski, a ne američki proizvod. Serijal je počeo kao umotvorina dvojice britanskih programera Davida Jonesa i Mikea Daillyja, da bi njihovo mjesto kasnije zauzela braća Dan i Sam Houser te dizajner Zachary Clarke. Ime serijala potječe od naziva istoimenog kriminalnog djela koje se odnosi na krađu vozila pogonjenog motorom, a kako kaže poslovica “nomen est omen” upravo se tom radnjom GTA najviše i bavi. No, to nije jedina kriminalna radnja kojom se GTA serijal bavi od samoga početka, već se tematski dotiče prostitucije, trgovine oružjem, ilegalnog utrkivanja, raspačavanja droge, ubojstava i raznih drugih protuzakonitih aktivnosti. Upravo zbog prije navedenih stvari igre se iz Grand Theft Auto serijala danas smatraju možda najozloglašenijim naslovima igraće industrije te su postale meta brojnih kampanja koje su pokušale zabraniti njihovo postojanje, ali i postojanja gaminga kao hobija uopće.

No, ono što mi gameri vidimo, a ostatku svijeta promiče pored zdravih očiju je savršen spoj otvorenog svijeta, napucavanja iz trećeg lica, napete priče, atraktivne vožnje, akcijske avanture, role-playinga i stealtha unutar jedne igre. Upravo je sve to razlog zašto je Grand Theft Auto i danas popularan, čak šesnaest godina nakon što je prvi nastavak u serijalu ugledao svjetlo dana.

Grand Theft Auto iz 1997. godine, koji je izašao za MS-DOS, PC, PlayStation i Game Boy Color, prva je igra koja je započela kult GTA serijala, a zanimljiva je informacija kako je tijekom proizvodnog procesa započela kao slična igra drugačijeg imena koja se igrala kroz izometrijski pogled, za razliku od top-down pogleda koji je obilježio prvih nekoliko GTA naslova. Naziv te nikad objavljene igre bio je Race’n’Chase, a ljudi zaslužni za promjenu imidža bili su braća Houser koji su usput odbacili fokus igre na utrkivanje, proširivši ga dok nije dobio klasičan i danas široko prepoznatljiv GTA osjećaj. Jedini sačuvani screenshot iz Race’n’Chasea možete vidjeti ovdje.

Što se tiče finalnog proizvoda, GTA iz 1997. godine, to je bila igra čiji se gameplay sastojao od rješavanja raznih misija u tri igrina glavna grada (Liberty City, Vice City i San Andreas regija). Svaka misija bila je jedan level u kojemu je cilj bio prikupiti određen broj bodova, a cilj svake misije uglavnom je bio pomoći lokalnoj kriminalnoj organizaciji. Sloboda u rješavanju misija očitovala se u tome da je igrač mogao raditi što god je htio dokle god je obavio traženi cilj, a krađa automobila i ubijanje slučajnih prolaznika u nekim je slučajevima znalo donositi dodatne bodove za rješavanje misije.

Igra je doživjela apsolutni komercijalni uspjeh u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali ocjene nisu išle sasvim u prilog ovom naslovu – kritizirala se uglavnom ispraznost igre i loša grafika, ali su same pohvale pljuštale na izbor glazbe i slobodu koju je GTA omogućavao što će kasnije postati zaštitni znak serijala. Kako je cijela stvar izgledala u akciji možete pogledati u videu kojega ostavljamo u nastavku.

Sljedeća igra u serijalu, svojevrsni spin-off na ustaljeni lokalitet GTA serijala je Grand Theft Auto: London, 1969 iz 1999. godine koji je za razliku od ostalih naslova u franšizi smješten u pravi grad, umjesto u drugačije imenovan igrin ekvivalent nekog poznatog svjetskog grada. To je zapravo više mission pack nego puna, nova igra, a izašao je samo za PC i PlayStation donoseći gotovo ništa novo u serijal u odnosu na original iz 1997. godine. Kao i originalna igra, i ovaj je mission pack postao veliki hit u Ujedinjenom Kraljevstvu te je ubrzo nakon njega uslijedio Grand Theft Auto: London, 1961 za PC koji je besplatno distribuiran, a radio je isključivo uz originalni GTA: London, 1969 disk. Interesantna je informacija da je London, 1961 do danas najstariji naslov u smislu kronološkog slijeda događanja priče serijala.

Grand Theft Auto 2 originalno je 1999. godine izašao za PC i PlayStation, ali je kasnije igra dobila Dreamcast te Game Boy Color port. Zanimljiva je informacija da su PC i Dreamcast verzija igre daleko brutalnije od onih za GBC i PS te su po ESRB klasifikaciji dobile Mature oznaku, dok su ove potonje označene slovom T za Teen publiku. Druga zanimljiva informacija je ona da je radnja GTA 2 smještena u grad Anywhere, USA, a godina u kojoj se priča igre odvija odgovara današnjici, odnosno 2013. godini što bi značilo da se radnja Grand Theft Auta 5, u kojemu mnogo vas ovih dana uživa, vjerojatno odvija paralelno s radnjom u GTA 2.

Neke osnove kao što su gameplay i grafički prikaz igre nisu značajno evoluirali od originala iz 1997. godine, ali promijenjen način spremanja pozicije povećao je razinu užitka prilikom igranja igre – sada se pozicija nije spremala isključivo po završenoj misiji, već ulaskom u crkvu i plaćanjem svote od 50 tisuća dolara što je ujedno bila i parodija na korumpiranost Crkve. Novina je bila i poboljšan AI prolaznika i automobila koji su sada vršili interakciju s okolišem i igračem, a u serijal su uvedene i sporedne misije poput vožnje taksija, autobusa i kombija.

Za promociju igre napravljen je kratki live action film nazvan GTA 2: The Movie, pogledajte ga ispod.

Zatim 2001. godine izlazi sada već kultni Grand Theft Auto 3, naslov koji je napravio revoluciju u malom kroz puni 3D prikaz akcije i udario temelj za moderne GTA igre današnjice. Nećemo duljiti o trojci jer je ovo ipak Retro doza, ali od tada pa do danas upoznali smo raznolike i živopisne protagoniste u GTA serijalu, pratili evoluciju osnovnog koncepta kroz izlazak novih igara i na kraju došli do trenutka kada imamu priliku sudjelovati u eri novog GTA naslova, onoga koji je najavljivan kao najbolji do sada. Što mi mislimo o tome vidjet ćete uskoro kroz našu recenziju nedavno izašlog Grand Theft Auta 5, a do tada uvijek možete pogledati Igorovo glupiranje u Xbox 360 verziji igre.

Komentari (13)

  • Rockavella

    23.09.2013 - 11:53

    Ah, ovo vraća u djetinjstvo. Imao sam 13, 14 godina kada sam se prvi put susreo s ovim serijalom. Meni osobno su i dan danas najbolja prva dva dijela iz ptičje perspektive, ne kažem da su ostali loši, ali danas je to sasvim druga igra (kao i sve druge).

    • Moffa

      @Rockavella, 23.09.2013 - 12:18

      Da, ta prva 2 dijela su ostvili dubok trag na meni, obožavao sam ih

    • DaDoXy

      @Rockavella, 23.09.2013 - 13:19

      kad se sjetim trebalo u gta 2 milion da se predje u drugi grad 😀 skupio sam dosta iznosa taxiranjem pa se slucajno naso tank i skupljale se pare ko lude :)))

    • 1red2rum

      @Rockavella, 23.09.2013 - 13:50

      rockavella sta je sa glavom???

    • stru?njak

      @Rockavella, 23.09.2013 - 17:07

      lol pa to je on stavio avatar samo obrnut

    • Rockavella

      @Rockavella, 23.09.2013 - 17:14

      Aha, pa ne znam, malo je naopako.

      @DaDoXy koliko se ja sjećam da si na dokovima mogao non stop prodavati rijetke aute, te dobiti fine novce. Znam da je bilo i više takvih misija.

    • DaDoXy

      @Rockavella, 23.09.2013 - 20:02

      ma sta sam tad imo 8-9 godina nezz ni sam znam da sam bio maliii skroz nisam igro misije sigurno 😀 al sam gta igro 😀

  • krolesi

    23.09.2013 - 18:12

    Jedino je bed bilo kaj nisi mogo ponovit misiju ak si zabrljo.Nikad neću zaboravit sate i dane provedene za gta 1

    • rokonja

      @krolesi, 23.09.2013 - 18:49

      ja i buraz igrali demo gta 1, a demo je bio ono 6 min ili 5 min, malo on malo ja vozi gazi bježi -zakon. još nisam ni znao za pirat-igre. to su bili dani!!!!

  • Lord of Destruction

    24.09.2013 - 17:31

    daaaamnation, no donation, no salvation

  • Apocalypse4987

    24.09.2013 - 17:51

    obožava sam rampage misije, kad bi se oni glas zadera RAMPAGEEEEEEE. i gazit one sektaše i elvise.

  • markogal

    16.12.2013 - 14:32

    vc i sa su najbolji po meni

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?