HCL.HR

RETRO DOZA #88 – Shattered Steel

Renato Pedišić 10.11.2013.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Mnogo prije Mass Effecta i Dragon Agea te KoTOR-a i Jade Empirea, nastao je Shattered Steel – prva igra svjetski poznatog BioWarea koja je, ne biste vjerovali, žanrovski spoj mech sima i FPS-a.

BioWare je danas najvjerojatnije najpoznatiji proizvođač zapadnjačkih RPG-ova u svijetu videoigara, ako ne i RPG-ova uopće. Uz njihove Dragon Age i Mass Effect serijale koji zadnjih godina žare i pale scenom svoga žanra, popularnost su izgradili i na starim hitovima kao što su Star Wars: Knights of the Old Republic, Baldur’s Gate i Neverwinter Nights. Možda upravo radi ove klasifikacije BioWarea kao tvorca isključivo RPG naslova zaboravljamo kako je i taj studio imao svoje izlete u druge žanrove. Dapače, počeli su s jednim poprilično neuobičajenim naslovom – Shattered Steelom, koji je kombinacija mech simulacije i FPS-a.

Shattered Steel je svjetlo dana ugledao 1996. godine kao MS-DOS naslov koji će kasnije biti portan na Mac od strane danas raspuštenog Logicwarea, katastrofalno loše firme za portanje naslova na Mac. No, i bez kvalitetnog Mac porta Shattered Steel je bio odlična igra, ponajprije hvaljena zbog svojega vizualnog prikaza i mogućnosti deformiranja terena koji je okruživao igrača.

Radnja je smještena u daleku budućnost gdje se čovječanstvo nalazi na samom rubu istrjebljenja, a lovci na ljude su razne vanzemaljske vrste na pet različitih planeta na kojima se igra odvija. Boj protiv vanzemaljaca ljudi vode uz pomoć mehaničkih odijela zvanih Planet Runners koja su ili humanoidnog ili životinjskog izgleda te različitih sposobnosti.

Misije su, kao i sama igra bile dosta komplicirane, a uz različite objektive zahtijevale su od igrača i deformiranje terena dostupnim oružjem i pomagalima. Svaka napravljena deformacija bila je odmah prenesena u igrinu 3D mapu svijeta.

Uz singleplayer igra je sadržavala i co-op mod u kojemu su dva igrača mogla proći igrinu kampanju te deathmatch mod za online multiplayer, dok su se u offline verziji istog moda prazni slotovi igrača punili botovima.

Gameplay igre možete pogledati u videu kojega ostavljamo ispod.

Ako danas želite zaigrati Shattered Steel to možete napraviti bez ikakvih emulatora, već izravno ako igru po vrlo prihvatljivoj cijeni nabavite putem GOG-a.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (1)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?