HCL.HR

Šef Sonyja kaže da je streaming igara preskup da bi bio održiv

Zoran Žalac 05.06.2023.   •   10 komentara


Šef Sonyja Kenichiro Yoshida vjeruje kako je igranje igara u obliku izvrsno kao poslovni model, ali nije bez svojih izazova koji trenutno nisu riješeni.

Sony je među prvima ulagao u takozvani cloud gaming, odnosno igranje igara putem streama. Još su 2012. kupili tvrtku Gaikai te njihovu tehnologiju iskoristili kao temelj za nekadašnju uslugu PlayStation Now, a sadašnju streaming soluciju iza pretplate PlayStation Plus Premium.

Međutim, u Sonyju vjeruju da cloud gaming još nije riješio sve svoje izazove da bi postao široko primjenjiv. Predsjednik korporacije Kenichiro Yoshida otkrio je kako izazovi nisu samo na strani potrošača, nego i troškova same izvedbe.

Kako navodi Yoshida, serveri koji se koriste za cloud gaming obično su u stanju mirovanja tijekom dana i postaju aktivni u drugoj polovici dana kad igrači krenu s igranjem. Iz Sonyja tako navode da se serverima mora pronaći alternativna primjena kako ne bi bili isplativi tek polovicu vremena. U njihovom slučaju ta primjena je treniranje umjetne inteligencije (GT Sophy) u Gran Turismu 7.

Međutim, Sonyjev šef navodi kako je cloud gaming iznimno privlačan poslovni model za videoigre pa samim time ističe kako Sony kao tvrtka prihvaća tehničke izazove i nastojat  će ih riješiti u budućnosti.

Označeno sa: , ,

Komentari (10)

  • Stecajni_upravnik

    05.06.2023 - 19:05

    A do juce je to bio jedan od glavnih razloga za zabranu akvizicije MS i AV. Postaje smesno sta Sony radi….

    • movie

      @Stecajni_upravnik, 06.06.2023 - 15:35

      Pa ako nije njima isplativo ne znači da je neisplativo i microsoftu koji po tom pitanju bolje stoji od sonya. Naravno da se boje takve konkurencije na tom polju.

  • moordrak

    05.06.2023 - 20:03

    Evo im prijedlog: Neka uposle je*eni AI na tim serverima koji su na IDLE modu da im riješe problem u*rane valute kad su oni nesposobni promijeniti dva po*rana slova u bazi podataka. Inače, imaju toliko servera da se svaki prosječni admin u*ere od održavanja… idioti. Kad im ovako krenu fekalije iz usta dobijem napadaj ludila

    • Stecajni_upravnik

      @moordrak, 05.06.2023 - 23:58

      Pri tome, usluga nije besplatna. Analogija je izdao sam ti stan na tri meseca, platio si zakupninu i radis petnaest sati dnevno a ja se zalim kako mi je stan prazan u tom periodu pa krevet izdajem studentima. Na stranu sto server dele sa AI a realno pojma nemamo sta AI vuce od podataka usera ( dokazano sirom evrope ). Ili jednostavno ovako opravdavaju ono novo cudo sto izgleda kao rezultat snosaja DSa i Iphona a sto radi na lokalnom wifi ali dok je konzola upaljena i sto ima smisla samo ako dobijes na poklon ( a neces sigurno 😂)

  • Nightyx

    05.06.2023 - 21:23

    naravno da nije isplativ, kad je isplativije prodati milijune konzola

    • Bogy

      @Nightyx, 05.06.2023 - 22:44

      Nema to veze s prodajom konzola, nego infrastruktura ne prati razvoj clouda, Pa pola svijeta nema razvijenu infrastrukturu interneta.

    • Nightyx

      @Bogy, 06.06.2023 - 18:38

      i nitko ne zeli dodatno ulagati u isto jer se boji rizika, pa kao što rekoh, isplativije je prodati milijune konzola

    • Bogy

      @Nightyx, 06.06.2023 - 23:20

      Sve dok telekomi ne budu ulagali u optiku, cloud gaming će biti neisplativ i prerizičan.

  • mg

    06.06.2023 - 00:47

    nakupila se svakakva bagra za siću

  • mirkunjaaa

    06.06.2023 - 08:23

    Reka je sve ono šta se zna 🤷🏼‍♂️
    Dok to bude optimalno po svim parametrima proć će minimalno 10 godina.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?