HCL.HR

Šef Xboxa kaže da velike igre više nemaju utjecaj kakav su imale prije

Juraj Bevandić 29.04.2017.   •   21 komentara


Šef Xboxa Phil Spencer opet ima zanimljive primjedbe vezane uz industriju i budućnost naslova poput Zelde ili Horizon Zero Dawn koji više nemaju jednako snažan utjecaj.

velike igre

Mogli bismo vas podsjetiti na brojne zanimljive intervjue u kojima je u posljednjih godinu dana sudjelovao Phil Spencer, ali u razgovoru s The Guardianom je opet iznio toliko informacija da se moramo usredotočiti na to. Većina razgovora je o novim trendovima u industriji poput “uslužnih igara”, tj. uglavnom multiplayer igara koje izađu i onda se vremenom nadograđuju kroz brojne DLC pakete i tako ostaju aktualne dugo vremena.

Spencer kaže da želi Microsoftovom Azure cloud infrastrukturom omogućiti i manjim studijima da rade takve igre. Njima je često serverska infrastruktura preskupa i nedostupna, pa su ograničeni u tom pogledu, ali on želi pomagati i takve developere isto kao i one koji rade novu igru, ali još uvijek žele održavati servere i zajednicu okupljenu oko prijašnjih igara.

Ipak je svjestan da to može dovesti do iskorištavanja mikrotransakcija što kaže da igre poput Fife mogu opravdati, ali singleplayer igre ne bi smjele imati. Za takva velika i značajna singleplayer iskustva poput Zelde i Horizon Zero Dawna kaže da se zasluženo prodaju izvanredno, ali jednostavno nemaju više takav utjecaj na industriju kakav su imale primjerice Zelda igre prije deset godina.

Ponavlja što mnogi igrači dugo govore da trebamo više inovacije u takvim igrama, ali da je developerima preveliki rizik ne igrati na sigurno. Hvali Telltale Games i volio bi vidjeti više takvih jedinstvenih pristupa igrama, a priznaje da se unutar Xboxa vrti ideja pokretanja usluge poput Netflixa samo za takve videoigre koji bi ih učinio dostupnima za igrače, a manjim rizikom za proizvođače.

Zaključuje samo obećanjem da on i njegova ekipa jednako truda koliko su uložili u preobrazbu Xboxa u posljednje tri godine sada ulažu u razvijanje svojih novih i starih franšiza i velikih igara.

Komentari (21)

  • almoustevil665

    29.04.2017 - 15:48

    Ljubomora.

  • baDarmageddoN

    29.04.2017 - 16:43

    E da mu Xbox ima vrhunske igre ne bi tako mislio. Nisam mogao niti zamisliti kolika se razlika može dogoditi u samo dvije generacije. Koliko mi je x360 bio odličan toliko sam siguran da XO ne bi kupovao. Scorpio jadan nema ekskluziva, osim ako na e3 nešto bombastično i drastično ne najave.

    • Dragan[MKD]

      @baDarmageddoN, 29.04.2017 - 17:45

      Nema sanse da najave nista na E3, jer jednostavno toliki im je kvalitet, nemaju studija kao sto ima Sony, sa velikom tradicijom i velike naslova a nemaju ni partnerske studija koji rade ekskluziva, kao sto ima Sony pretezno japanski studija, prve na pamet mi padaju Atlus sa P5 i Yajuzom, pa nedavni Nioh, pa cak i Nier Automata, koji nisu Sonyjeve igre ali saraduju sa Sonyja, da ne govorim za njihove first party igre mislim svi znamo za njihovoj kvaliteta. SCE postoji odavno i uspeo je da oformi hrpa studija, i rezultat je vidljiv sada.

    • baDarmageddoN

      @Dragan[MKD], 29.04.2017 - 17:52

      Moraju ili je game over. Svaka čast Scorpiu ali bez igara, što će ti jaka konzola?

    • Dragan[MKD]

      @baDarmageddoN, 29.04.2017 - 18:09

      Pa i onu su svesne da moraju ali ne ide to tako, jednostavno su kasno upali na taj vlak, Sony Computer Entertainment je formiran 93oj dok sam ja jos bio u pelene, kako bi radile svoje igre. A i smesteni su u Japanu, prava meka za gaming industriju (iako za volju istine najveci hitovi im dolaze iz SAD i EU-Naughty Dog, Santa Monica, Sucker Punch, Guerilla Games). Toliko su Sony jaki cak i da nemaju svoju konzolu i da rade samo igre opet bi bile uspjesne. A i te Japanski developer se pptpiru medgu sebe, cak su ubedile i FromSoftware da rade ekskluzivu za njima(Bloodborne), eto i novu igru Hidea Kojime bice Sonyjeva ekskluziva, koristece HZD engine. Ja sam ubedjen da ce MS uraditi se kako spada, vrhunskoj online platforma, vrhunsko korisnickoj sucelje, redoviti update, kontroler, media podrsci, ali sve samo ne ekskluzive, taj brod je otplovio i nema sanse da urede nove igre from scratch. Mozda za nekih 10 godina. Ali svidga mi se to sto rade MS u zadnje vreme otkad je dosao gospodin Nadella na celu tvrtke.

    • DjokaBA

      @Dragan[MKD], 30.04.2017 - 00:45

      Mislis na Death Stranding da PS4 ekskluziva ? Pih nisam znao za to, bas sam zeljno iscekivao tu igru za PC.

    • Dragan[MKD]

      @DjokaBA, 30.04.2017 - 02:21

      Yep, koristi engine Guerrila Gamesa takozvani Decima, a Guerrilla ucestvuju kao kolaboratori u Death Stranding, dok Sony Interactive Entertainment je izdavac (Publisher) igre. Pa eto, Sony ima duboko umjesano prste, i vjerojatno ostace ekskluziva duze vrjeme.

  • Bogy

    29.04.2017 - 17:21

    Bilo bi bolje xbox da se prihvate izradi novih igara koje nisu forza, halo i gears of war. Xbox nema dovoljno ekskluziva koje mogu konkurirati sony .(Gran turismo,the last of us, horizon zero dawn itd)

    • Sandman

      @Bogy, 30.04.2017 - 12:46

      za horizon i last of us se slazem ali u vezi gran turisma imaju forzu koja je cak i bolja…

  • zeljo024

    29.04.2017 - 17:47

    Ma kako da ne, evo Svitch je najsveziji primer potvrde njegovih tvrdnji.

  • Dragan[MKD]

    29.04.2017 - 17:50

    A kako bi to nabavili, cek ti mislis da development studija kao Naughty Dog, Guerilla Games, Santa Monica, Sucker Punch rasnu na drvece. A cak i da rasnu, nemoze u tako kratkom roku da se oforme i da radu igre kao Uncharted, TLOU, God od War, HZD, Nier Automata, Nioh, Detroit. Za to treba druze, godinama rada u ovom industriju. Ne ide to tek tako. Da se razumjemo ja cu Skorpio svakako kupiti, ponajvise zbog multiplatform naslove, jer neda vi se vise novac ulagati u moj PC i da ne mogu igrati cak ni u 4K@30fps, ali istina je ta sto sam naveo u vezi ekskluziva i bolje bi bilo i ti i Phila da se ne tripujete jer to nema sanse da se desi u narednih 10godina.

    • Czar

      @Dragan[MKD], 30.04.2017 - 14:25

      Nemoj pričat svašta. Nisu oni jučer sklepali prvu xbox konzolu pa da nisu imali vremena za ništa drugo.
      Da se nisu bavili pi**arijama poput zadnjeg Halo koji traje 4.5 sata uz brdo mikrotransakcija i uložili pare u nešto konkretno, puno bolje bi prošli.

    • Dragan[MKD]

      @Czar, 30.04.2017 - 17:15

      Ja koliko znam oni posjeduju 343 Ind. (Halo serijal), Turn 10 (Forza), Rare (Sea of Thieves), Mojang (Minecraft), The Coalition (Gears of War) i to je uglavno to. I kako ti racunas tih studija da se bore sa Sonyja, i da proizvedu velikih AAA igre, novih IPa i slicnom. Oni su sklepali prvi Xbox jucer, sto je bilo jako kasno jer Japanci imaju duboki korenja (roots) u ovom industriji. I neko ko uradi Halo koji traje 4.5 sata, ocekujes da se takmici sa Sonyjeve studija, koje rade prvenstveno SP igre. Cak i da nemaju Sony vlastitu konzolu opet bi bile jako profitabilne, ja vjerujem i da izdaju njihove igare na ostale platforme, plivale bih u novce, jer Uncharted, TLOU, HZD, GoW, su vrhunske igre.

    • Czar

      @Dragan[MKD], 30.04.2017 - 18:29

      Kažem ti da pričaš svašta jer generaciju ranije je MSova konzola bila u laganoj prednosti, a to što su se ovi u međuvremenu opustili po pitanju igara, ili možda čak i pomislili da je konzola grafička za piceka pa će se sama od sebe prodavat je malo žešći zajeb.
      Što se Halo tiče, prvi nastavak je bio fantastičan, sljedeća dva dobra, četvrti blah, a ovaj zadnji čista pohlepa da se ljudima pocucla lova na mikrotransakcijama i za to nije kriv 343 nego onaj tko je dozvolio da takav projekt ugleda svijetlo dana.

    • Goran1234

      @Czar, 30.04.2017 - 20:15

      U laganoj prednosti naspram kome?

  • DjokaBA

    30.04.2017 - 00:43

    Ajde Spencere nemoj da seres.. samo zbog Persone 5, Horizona i Uncharteda bih kupio PS4 i ne bi mi bilo zao.

  • Lino

    30.04.2017 - 11:32

    ?kme?kmee nema ekskluziva, niko to ne igra, ima da propadnete!
    Ide sada jedna drkica na ps. ?

  • phoda

    30.04.2017 - 12:58

    To sta kaze je potpuna istina. Multiplayer igre se puno bolje prodaju i dosta sigurnije za developere nego neke singleplayer igre, pogotovo manji developeri o kojima prica.

    • L3gi0naR

      @phoda, 30.04.2017 - 15:18

      Ebiga.nekog poput mene uopce multiplayer igre ne zanimaju

    • phoda

      @L3gi0naR, 01.05.2017 - 01:22

      Jedina SP igra u zadnje vrijeme koja ima utjecaja je GTA5.
      I ja igram europu universalis 4, meni odlicna ali nije igra koja ce zadivit puno igraca.

  • Goran1234

    30.04.2017 - 14:29

    Scalebound

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?