HCL.HR

Shenmue – najskuplja igra 20. stoljeća

Zoran Žalac 29.12.2023.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 24 godine u Japanu je lansirana igra zvana Shenmue – tadašnja Dreamcast ekskluziva koja je u jednom trenutku imala najskuplju produkciju u povijesti igara.

PlayStation i Nintendo 64 dominirali su tržištem konzola krajem devedesetih, no postojala je jedna igra koja je izazivala čežnju u oba tabora. Segin hit Shenmue za Dreamcast konzolu smatrao se vrlo ambicioznom i tehnički naprednom igrom kakve na Sonyjevim i Nintendovim konzolama tada jednostavno nije bilo.

Shenmue je isprva startao u razvoju kao igra za Sega Saturn konzolu, a projekt se tada zvao Virtua Fighter RPG: Akira’s Story. Kasnije je bila uklonjena poveznica s borilačkim serijalom Virtua Fighter, no igra je zadržala borilačku tematiku i kombinirala ju s filmskom prezentacijom te slobodnim kretanjem u otvorenom svijetu.

Bilo je to davno prije nego smo vidjeli GTA, Mafiju, Driver i druge serijale s realističnim 3D svjetovima otvorenog tipa. Sega je zato u promidžbi Shenmua tvrdila kako se radi o revolucionarnom projektu sasvim novog žanra zvanog FREE (što je bila njihova kratica za “Full Reactive Eyes Entertainment”). Bila je to najveća uzdanica Dreamcast konzole te je Sega za njezinu promociju potrošila ogroman novac. U trenutku kad je Shenmue bio lansiran na današnji dan prije 24 godine, bila je to produkcijski najskuplja igra 20. stoljeća.

Shenmue je u svoje vrijeme doista bio revolucionarna i netipična igra. Bila je to jedna od prvih igara u kojoj se mogla pronaći mehanika quick time evenata. Moglo se igrati raznorazne mini-igre, ali se moralo i raditi vozeći viljuškar na dokovima. Svijet je djelovao stvarno i imao je ingame sat, tj. dinamičnu izmjenu dana i noći. Po tom internom satu bile su postavljene i rutine likova u igri, s kojima se moglo razgovarati.

Priča je bila smještena u Japan 1986. godine gdje je lik zvan Ryo Hazuki bio na osvetničkoj misiji, tražeći ubojice svog oca. Bila je to dramski napeta radnja, a uvjerljivosti iste pomoglo je što je Shenmue imao najrealističnije modele likova u konzolaškim igrama 1999. godine.

Shenmue je po izlasku pokupio izvrsne ocjene i prodao se relativno dobro za jednu ekskluzivu (1,2 milijuna primjeraka). Međutim, dugotrajan i skup razvoj rezultirali su time da igra jednostavno nije mogla ostvariti profit. Nakon silnih odgoda, Shenmue je opravdao status velikog Dreamcast hita, ali je Segin brod tada već počeo tonuti.

Nepune dvije godine kasnije uslijedio je nastavak, kritički hvaljen, ali komercijalno neuspješan. Zaključilo je to sudbinu Dreamcast konzole i dugo je vremena Shenmue serijal bio neprežaljen jednako među Seginim fanovima kao i među publikom na drugim konzolama. Obje su igre u konačnici došle na PC, PlayStation 4 te Xbox One platforme skoro dva desetljeća kasnije, ali u prilično lošem remasteru. Uslijedio je i treći dio, ali taj je bio za zaborav i nije bio vezan za izdavačku kuću Sega.

2022. godine serijal je dobio svoju animiranu seriju.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (6)

  • SonOfOsiris

    29.12.2023 - 13:26

    Remek djelo, tada jedno 10 godina ispred svega

  • JCD-Bionicman

    29.12.2023 - 14:40

    Evo baš sam juče krenuo igrati drugi deo pošto sam prvi završio pre pola godine.
    Na početku je bi svako pomislio da je najgora igra ikada zbog toga što ne možeš da preskočiš vreme i zbog toga što moraš da se šećkaš po gradu čak i kada nemaš ni misiju nekakvu ali kasnije shvatiš da je to i cela poenta igre. Jednostavno rečeno, remek delo!
    Muzika i atmosfera su neopisivi..

    • SonOfOsiris

      @JCD-Bionicman, 29.12.2023 - 23:36

      Atmosfera i pol, neponovljivo

  • sparrowpunk

    29.12.2023 - 16:27

    Ovako kada gledam sliku, rekao bih da je i grafički bolja od PlayStationa. Možda je stvarno i bila, nisam je nikada vidio uživo pa ne bih znao reći sigurno.

    • JCD-Bionicman

      @sparrowpunk, 29.12.2023 - 16:46

      Mnogo naprednija od PS-a. Čak šta više, dosta je naprednija i od prvih PS2 igara, a zašla je 1999. 🙂

  • Daky_13

    29.12.2023 - 16:48

    Lan Dii..Lik koji uliva strah i misteriju u isto vreme.Legenda od igre mnogo ispred svih igara u tom vremenu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?