HCL.HR

SimCity – igra koja je stvorila novi žanr

Zoran Žalac 02.02.2021.   •   8 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 32 godine, lansiran je prvi dio kultnog serijala igara SimCity.

SimCity serijal danas slavi svoj 32. rođendan. Bila su to neka druga vremena kada se prva igra u serijalu pojavila – igralo se na Amigi, Commodoreu i Macintoshu, a na tržištu nije bilo igara u kojima se moglo graditi gradove. Štoviše, izdavači nisu smatrali kako bi igra u kojoj se upravlja gradom mogla biti zanimljiva igračima, odnosno uspješna u prodaji.

Prvi SimCity stoga je u razvoju bio četiri godine, a tijekom tog perioda igru je odbilo lansirati nekoliko izdavačkih kuća. Srećom, autor igre Will Wright ustrajao je u naumu da igračima prenese svoju ljubav za dizajniranje levela kroz ono što se isprva zvalo Micropolis. Rezultat je u konačnici bila igra kojom je stvoren sasvim novi žanr tzv. city-building igara.

SimCity je bio razvijan četiri godine pod nazivom Micropolis, a izdavačke su kuće vjerovale kako igra o građenju grada nikada neće biti popularna među igračima.

Prvi SimCity počivao je na temeljima koji su zadržani u ostatku serijala. Igrači su gradili prometnice, organizirali zone za komercijalne, industrijske i stambene namjene, gradili infrastrukturu za električnu energiju, određivali poreze i sl. Virtualni gradonačelnici s vremena na vrijeme suočavali su se i s elementarnim nepogodama poput poplava, požara, potresa, tornada i ponekih čudovišta.

Osim moda u kojemu se grad stvarao iz temelja, originalni SimCity imao je i nekoliko scenarija s mapama baziranim na stvarnim američkim gradovima. Neki scenariji čak su bili bazirani na stvarnim događajima iz povijesti. Ovaj segment proizvođačima je predložila izdavačka kuća Brøderbund kako bi SimCity bio bliži tada poznatom formatu igre, sa zadanim ciljevima i misijama. Međutim, kasnije igre u serijalu polako su odbacivale taj format.

Originalni SimCity imao je i nekoliko scenarija s mapama baziranim na stvarnim američkim gradovima.

Suprotno mišljenju brojnih izdavača, SimCity je ostvario zapažen rezultat na tržištu. Zbog velikog interesa igrača, igra je početkom devedesetih prebačena na brojne druge platforme tog vremena, uključujući Nintendove konzole, Atari ST, ZX Spectrum i sl.

Svaka je verzija imala neke posebnosti i različitosti, a najpotpunije su one za SNES i MS DOS. Zanimljiva je priča o verziji za NES konzolu koja je bila napravljena, ali nikada nije lansirana. Tek je krajem 2018. javno podijeljena ROM verzija te igre.

Izvorni kod za SimCity podijeljen je u javnost 2008. godine, a na temelju njega nastao je Micropolis – besplatna i malo okrnjena inačica SimCityja koju možete zaigrati u svoj internetskom pregledniku na ovoj adresi.

Označeno sa:

Komentari (8)

 • Head Hunter

  02.02.2019 - 10:34

  Bolje da i nije počela…

 • Aldin219

  02.02.2019 - 10:34

  Moja omiljena

 • burgi

  02.02.2019 - 17:33

  jako puno vremena potrosio na njega i na sim farm ?

 • funky0308

  03.02.2019 - 10:44

  Hail to the king 😀

 • kuky90

  02.02.2021 - 13:06

  Uh jedna od dražih igri. Ljubav na prvi pogled je bio simcity na Snesu i 2000 na PSu. Šteta jer je Cities Skylines za par koplja bolji. Više slobode, bolja gradnja.

  • Drunkenstein

   @kuky90, 02.02.2021 - 15:11

   Baš bih zaigra ovakvo nešto, znači ne moran gledat dalje od Cities Skylines?

  • kuky90

   @Drunkenstein, 02.02.2021 - 15:39

   no, samo skylines buraz moj. Brutalna igra, noviji sim city je baš loš. Previše su ciljali da moraš igrati online radi trgovanja i to. Ako već želiš Sim City 4 je najbolji sim city. Ali Cities Skyline ima sve što i SC4, ali i još više od toga. Plus modova mali milijun. Bila igra besplatna na EPIC GAME Storeu.

  • Drunkenstein

   @kuky90, 02.02.2021 - 22:45

   Hvala ti, baš ću uživat, samo se bojin da se ne navučen previše.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?