HCL.HR

SimCity – igra koja je stvorila novi žanr

Zoran Žalac 02.02.2023.   •   10 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 34 godine, lansiran je prvi dio kultnog serijala igara SimCity.

SimCity serijal danas slavi svoj 34. rođendan. Bila su to neka druga vremena kada se prva igra u serijalu pojavila – igralo se na Amigi, Commodoreu i Macintoshu, a na tržištu nije bilo igara u kojima se moglo graditi gradove. Štoviše, izdavači nisu smatrali kako bi igra u kojoj se upravlja gradom mogla biti zanimljiva igračima, odnosno uspješna u prodaji.

Prvi SimCity stoga je u razvoju bio četiri godine, a tijekom tog perioda igru je odbilo lansirati nekoliko izdavačkih kuća. Srećom, autor igre Will Wright ustrajao je u naumu da igračima prenese svoju ljubav za dizajniranje levela kroz ono što se isprva zvalo Micropolis. Rezultat je u konačnici bila igra kojom je stvoren sasvim novi žanr tzv. city-building igara.

SimCity je bio razvijan četiri godine pod nazivom Micropolis, a izdavačke su kuće vjerovale kako igra o građenju grada nikada neće biti popularna među igračima.

Prvi SimCity počivao je na temeljima koji su zadržani u ostatku serijala. Igrači su gradili prometnice, organizirali zone za komercijalne, industrijske i stambene namjene, gradili infrastrukturu za električnu energiju, određivali poreze i sl. Virtualni gradonačelnici s vremena na vrijeme suočavali su se i s elementarnim nepogodama poput poplava, požara, potresa, tornada i ponekih čudovišta u stilu Gojire.

Originalni SimCity je osim moda u kojemu se grad stvarao iz temelja imao i nekoliko scenarija s mapama baziranim na američkim gradovima. Neki scenariji čak su bili bazirani na stvarnim događajima iz povijesti. Ovaj segment proizvođačima je predložila izdavačka kuća Brøderbund kako bi SimCity bio bliži tada poznatom formatu igre, sa zadanim ciljevima i misijama. Međutim, kasnije igre u serijalu polako su odbacivale taj format.

Originalni SimCity imao je i nekoliko scenarija s mapama baziranim na stvarnim američkim gradovima.

Suprotno očekivanjima brojnih izdavača, SimCity je ostvario zapažen rezultat na tržištu. Igra je zbog velilkog interesa igrača početkom devedesetih prebačena na brojne druge platforme tog vremena, uključujući Nintendove konzole, Atari ST, ZX Spectrum i sl.

Svaka je verzija imala neke posebnosti i različitosti, a najpotpunije su one za SNES i MS DOS. Zanimljiva je priča o verziji za NES konzolu koja je bila napravljena, ali nikada nije lansirana. Tek je krajem 2018. javno podijeljena ROM verzija te igre.

Izvorni kod za SimCity podijeljen je u javnost 2008. godine, a na temelju njega nastao je Micropolis – besplatna i malo okrnjena inačica SimCityja koju možete zaigrati u svoj internetskom pregledniku na ovoj adresi.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (10)

  • Head Hunter

    02.02.2019 - 10:34

    Bolje da i nije počela…

  • burgi

    02.02.2019 - 17:33

    jako puno vremena potrosio na njega i na sim farm ?

  • funky0308

    03.02.2019 - 10:44

    Hail to the king 😀

  • kuky90

    02.02.2021 - 13:06

    Uh jedna od dražih igri. Ljubav na prvi pogled je bio simcity na Snesu i 2000 na PSu. Šteta jer je Cities Skylines za par koplja bolji. Više slobode, bolja gradnja.

    • Drunkenstein

      @kuky90, 02.02.2021 - 15:11

      Baš bih zaigra ovakvo nešto, znači ne moran gledat dalje od Cities Skylines?

    • kuky90

      @Drunkenstein, 02.02.2021 - 15:39

      no, samo skylines buraz moj. Brutalna igra, noviji sim city je baš loš. Previše su ciljali da moraš igrati online radi trgovanja i to. Ako već želiš Sim City 4 je najbolji sim city. Ali Cities Skyline ima sve što i SC4, ali i još više od toga. Plus modova mali milijun. Bila igra besplatna na EPIC GAME Storeu.

    • Drunkenstein

      @kuky90, 02.02.2021 - 22:45

      Hvala ti, baš ću uživat, samo se bojin da se ne navučen previše.

  • Rastmahatta

    02.02.2023 - 13:15

    Meni osobno najbolji SimCity 3000 Unlimited, dan danas ga znam zaigrati

  • delko

    02.02.2023 - 19:38

    Cities: Skylines o7

  • AceRimmer

    03.02.2023 - 08:38

    City building igrama dugujem svoj današnji interes za urbanizam i organizaciju društva opcenito. Zbog njih, tj. gratifikacije koje pružaju kada stvorite grad koji skladno funkcionira, imam izražen osjećaj za opće dobro pri promišljanju o politikama koje bi unaprijedile naše društvo, a nadam se da ću se za neke od njih uskoro aktivno boriti i izvan virtualnog svijeta.
    One usto, kroz svoje sustave upravljanja resursima, razvijaju ”menadžerske” osobine kod ljudi, koje su vrlo bitne kako u privatnom životu pojedinaca tako i u upravljanju većim cjelinama.
    Zbog svega toga smatram da bi se neke od njih u određenom obliku trebalo koristiti u našem obrazovnom sustavu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?